Chat with us, powered by LiveChat

Sådan fabriksindstiller du din Windows-enhed

Last updated: 9 september 2024
  • Home
Estimated reading time: 3 min

I denne artikel dækker vi alt om fabriksnulstilling af dine Windows-enheder fra mini-pc’er til håndholdte gamingenheder. Vi forklarer, hvad en fabriksnulstilling er, hvornår det er nødvendigt, og guider dig gennem forberedelses- og udførelsesprocessen.

Hvad er en fabriksnulstilling?

Der kan komme et tidspunkt i processen med at bruge din enhed, hvor du bare har lyst til at … starte forfra! En fabriksnulstilling, også kendt som en hard reset, master reset eller formatering, indebærer at slette alle data på din enhed og gendanne den til dens oprindelige indstillinger ved hjælp af specialiseret software. Mens denne proces sletter alle brugerdata og applikationsdata, bliver operativsystemet og de forudinstallerede applikationer tilbageført til deres oprindelige tilstand, som de var på en ny enhed.

Hvorfor vil jeg nulstille min enhed?

Så hvis en hård nulstilling af din enhed sletter alt … hvorfor skulle du så bruge det? Denne proces kan være gavnlig, især til at løse præstationsrelaterede problemer. Måske fryser din enhed konstant, går ned eller arbejder langsomt. Eller måske har du ved et uheld forkludret en eller anden form for opdatering. En master reset kan potentielt løse alt dette ved at fjerne eventuelle problematiske indstillinger, korrupte filer eller malware, der kan være årsag til problemet.

Derudover bør fabriksnulstilling være en nødvendighed, når du forbereder din enhed til salg, bortskaffelse, overdragelse af ejerskab eller returnering. Det garanterer, at alle personlige oplysninger slettes, hvilket sparer tid i forhold til manuel sletning af hvert element.

Bemærk: Hvis du vil nulstille din enhed, skal du følge denne vejledning omhyggeligt. Forkert og ukorrekt brug kan gøre din enhed ubrugelig. DroiX påtager sig intet ansvar for eventuelle skader.

UEFI OS vs. indbygget Windows

Når det drejer sig om Windows-enheder, er der typisk to metoder til at udføre en fabriksnulstilling.

  • Nulstilling af enheden via det oprindelige Windows-værktøj (“Nulstil denne pc”)
  • Nulstilling af enheden via en producentudviklet “gendannelsespartition”

I denne artikel gennemgår vi, hvordan du får adgang til begge dele, samt de positive og negative sider ved begge metoder.

via indbygget Windows-værktøj

At nulstille enheden via Windows er noget, næsten alle Windows-enheder kan, og det er en indbygget funktion i operativsystemet.

For at få adgang til dette værktøj skal du blot søge på “Nulstil denne pc” i Windows’ søgefelt.

Når du starter programmet, får du mulighed for at beholde dine personlige filer (dvs. fotos, dokumenter osv.) eller at fjerne alt.

Selvom dette praktiske værktøj er universelt, tager det betydeligt længere tid end bare at geninstallere Windows eller udføre processen via den anden metode.

via gendannelsespartition

Denne anden metode til nulstilling er ikke universel og afhænger i stedet af den specifikke installation af Windows og producenten af enheden.

Dette billede har en tom alt-attribut; dets filnavn er WinMax_Reset1-300x225.jpg
På billedet: GPD-nulstillingsværktøjet på den originale 2020 GPD WIN MAX

Nogle enheder har en anden partition på harddisken, som indeholder et værktøj, der kan slette enhedens hovedpartition. Disse værktøjer er meget enkle og består af en simpel “reset”-knap på en blå baggrund.

Afhængigt af enhedens alder er nogle enheder, der kan indeholde dette:

For at få adgang til dette, skal du finde en måde at boote enheden ind i partitionen.

  • Du kan enten gå ind i BIOS- eller boot-menuen under opstart og vælge partitionen
  • Eller du kan gå ind i Windows’ avancerede opstartsindstillinger

Gå ind i BIOS/Boot-menuen

De nøjagtige trin til dette vil variere afhængigt af den enhed, du bruger.

Den mest almindelige måde at gøre det på er at trykke på F7, mens enheden tændes. Du ved, at det er lykkedes, når der vises et blåt vindue.

Du kan også gå ind i BIOS ved at trykke på ESC, F1, F2 eller den tast, der er angivet for din enhed. Fra BIOS kan du navigere til boot-indstillingerne via dit tastatur og vælge det drev, du ønsker.

I de fleste tilfælde vil partitionen hedde “UEFI OS”, men det kan være forskelligt afhængigt af enheden.

Avanceret opstartsmenu

Den hurtigste måde at komme ind i den avancerede opstartsmenu på er ved at holde VENSTRE SHIFT-tast nede og derefter vælge genstartsmuligheden fra Windows’ startmenu, sådan her:

Win 3 gendannelsesbillede 1

Du vil se flere muligheder, men den, du skal vælge, er “Brug en enhed”.

Win 3 gendannelsesbillede 2

Vælg UEFI OS fra listen over muligheder her (der kan være et stort antal forskellige muligheder, afhængigt af hvordan din harddisk er partitioneret, og/eller hvilke USB-enheder du har tilsluttet.

Win 3 gendannelsesbillede 3

Systemet vil nu genstarte i gendannelsespartitionen. Herfra kan du begynde nulstillingsprocessen – som er helt automatisk, selvom du enten skal tilslutte en oplader eller sikre, at batteriet er over en vis procentdel, før den starter.

Efter ca. 15-20 minutter bør nulstillingen være færdig. Systemet genstarter derefter med en ny installation af Windows!

Was this article helpful?
Dislike 1