I denna artikel
RG350-modellerna (liksom andra handdatorer för retrospel) levereras med en mängd emulatorer redan installerade, och du kan alltid lägga till fler efter hand (se vår praktiska guide för hur!). Men en av de vanligaste frågorna vi får är hur man får igång XMame.
Vad är MAME?
MAME är en gratis emulator med öppen källkod som är avsedd att stödja och göra det möjligt att spela så många arkadspel som möjligt, i syfte att bevara dem (eftersom den hårdvara som arkadmaskiner arbetar med försämras med tiden, ungefär som alla fysiska medier).
Eftersom MAME är öppen källkod har det utvecklats många varianter av MAME för en mängd olika enheter. Två av dessa finns tillgängliga för RG350 – Mame4All och XMame.
Skillnaden mellan de två ligger främst i vissa funktioner som är för många för att verkligen lista här. Men den största skillnaden som du kanske är bekymrad över är kompatibilitet! Mame4All och XMame stöder olika spel, så om ett spel inte fungerar på den du har valt kanske du vill prova att använda den andra istället.
Hur får jag XMame att fungera?
I den här guiden utgår vi från att du använder någon modell av RG350 (oavsett om det är den vanliga modellen, RG350P eller RG350M).
Av de två tillgängliga är XMame något mindre intuitiv av de två. När du startar det första gången kommer du troligen att mötas av en tom lista med bara spelet ”Hook”, eller kanske ”Ninja Baseball Batman”, eller till och med någon version av Street Fighter.
Vad du ser beror på vilken version du har valt. Portningen av XMame till RG350 innehåller tre versioner av XMame, version 0.69, version 0.84 och version 0.52. Varje version skiljer sig något åt när det gäller prestanda och vilka typer av spel som kan köras. Tryck på höger axelknapp för att växla mellan versionerna.
De flesta spelen i XMame använder romset 0.37b5, så XMame förväntar sig att filnamnen ska överensstämma med det. Kort sagt, ett romset är en samling ROMs (spel) som har sammanställts och finjusterats för att köras med en specifik version av MAME. Vissa versioner av MAME kan fungera bättre med vissa romset, vissa med olika emulatorer – emulering är väldigt diffust till sin natur.
Om du trycker på vänster axelknapp växlar du mellan olika vyer för listan över spel. Du kan välja mellan:
- Tillgängliga spel (ROMs som Xmame har lyckats hitta)
- Avaliable – Clones (Kloner är alternativa versioner av en befintlig ROM – i allmänhet behöver du inte oroa dig för detta, men att använda kloner kan vara värt att prova om ett spel inte körs så bra)
- Din favoritlista (du kan välja favoriter genom att trycka på ”Y”)
- Alla spel (sök i denna lista för att se vad som finns att spela!)
En lite irriterande egenhet med XMame är att den är hårdkodad för att titta på det interna SD-kortet för spelen. Du hittar dessa mappar i:
/usr/lokal/share/xmame/xmame52
/usr/lokal/share/xmame/xmame69
/usr/lokal/share/xmame/xmame82
I var och en av dessa kataloger finns undermappen ”roms” där spelen väljs från. Kopiera dina spel till dessa ”roms”-mappar.
Du kan på ett realistiskt sätt komma åt dessa tre mappar och modifiera dem på ett av tre sätt:
- Ta bort det interna SD-kortet och justera innehållet via en PC
- Anslut RG350 via USB-kabel till en PC och använd funktionen ”Nätverk” (se den här guiden för en översikt över hur du ansluter)
- Använd det inbyggda programmet DinguxCmdr (som i princip är en enkel filbläddrare som låter dig flytta, radera, kopiera och lägga till filer/kataloger)
När du har kopierat över dina spel väntar timmar och åter timmar av retrospelsglädje!
Denna guide är fortfarande under utveckling och kan komma att justeras i framtiden med fler bilder, tricks och tips för att hjälpa dig att ytterligare använda och förstå XMame!
Om du letar efter en ny handdator för retrospel säljer vi en mängd olika i vår butik här: https://droix.net/collections/retro-gaming-handhelds