Oletko kyllästynyt meluisaan vanhaan pöytätietokoneeseesi? Haluatko jotain hieman hiljaisempaa? Tutustu parhaaseen valikoimaan tuulettimettomia minitietokoneita kätevästä osto-oppaastamme!
Tarvitsenko tuulettimettoman mini-PC:n?
Jotkut ihmiset ovat herkempiä äänille kuin toiset. Ehkä se on vain heidän mieltymyksensä, tai ehkä he vaativat hiljaista ympäristöä keskittyäkseen. Olipa syy mikä tahansa, on selvää, että meluisa tuuletin, joka surisee 24/7, on haitaksi heidän pyrkimyksilleen saada ympäristö hiljaisemmaksi.
Tuulettimeton mini-PC tulee tämän merkiksi. Mini-PC:n alatyyppi, jonka avulla voit nauttia täysin äänettömästä käyttökokemuksesta tietokoneen käytön aikana?
Miten tämä toimii? Lue lisää.
Tai jos olet päättänyt, että etsit PC:tä, jossa on sittenkin tuuletin. Tutustu laajempaan mini-PC:n osto-oppaaseemme!
Ensinnäkin, mikä on mini-PC?
Jos olet tutustunut blogiimme, olet ehkä huomannut, että ”mini-PC” on meille hyvin tuttu käsite. Mutta mikä se on, kysytte?
Minitietokone on – kuten nimikin kertoo – pienikokoinen tietokone. Näissä erittäin pienikokoisissa tietokoneissa käytetään erikoistuneita komponentteja, joiden avulla kokovaatimuksia (ja siten myös tehovaatimuksia) voidaan pienentää huomattavasti.
Kaukana ovat ne ajat, jolloin tarvittiin tilaa vievää, monimutkaista ja jäykkää tietokoneen jättiläistä, jotta voit tehdä edes kaikkein yksinkertaisimpia asioita, kuten lähettää sähköposteja, katsella videoita ja paljon muuta. Teknologian kehityksen ansiosta tietokoneet ovat päivä päivältä pienempiä ja samalla tehokkaampia.
Miten tietokone voi olla tuulettimeton?
Tuuletin ei ole välttämätön tietokoneen toiminnalle, vaikka ehkä niin luuletkin. Se on osa tietokoneen jäähdytysjärjestelmää, ja on olemassa kaksi jäähdytysvaihtoehtoa, jotka voi valita laitetta kootessaan.
Aktiivinen jäähdytys – mitä se on?
”Aktiivinen jäähdytys” on lämmönhallinnan muoto, jossa jokin järjestelmän osa pyrkii aktiivisesti pitämään laitteen viileänä. Tämä tapahtuu yleensä tuulettimien muodossa, jotka pyörivät nopeasti tuodakseen viileää ilmaa järjestelmään ja komponenttien päälle (ns. ”imu”) ja tuulettimien muodossa, jotka pyörivät nopeasti vetääkseen kuuman ilman ulos kotelon sisältä (ns. ”poisto”).
On olemassa kehittyneempiä aktiivisia jäähdytystyyppejä, jotka tunnetaan nimellä ”vesijäähdytys”, jossa erityistä lämpöä johtavaa nestettä käytetään siirtämään lämpöä pois komponenteista eräänlaisessa ”suljetussa silmukassa” (neste lämpenee, jäähdytetään ja käytetään sitten uudelleen).
Useimmissa minitietokoneissa on jonkinlainen tuuletin, mutta sen sijainti vaihtelee malleittain.
Passiivinen jäähdytys – mitä se on?
Passiivinen jäähdytys on vaihtoehto aktiiviselle jäähdytykselle, jossa koko järjestelmä toimii jatkuvasti ylimääräisen lämmön poistamiseksi.
Tämä saavutetaan yksinomaan niin sanottujen jäähdytyslevyjen avulla. Jäähdytyskomponentti on myös aktiivisten jäähdytysjärjestelmien keskeinen osa. Jäähdytyslevyjä on monenlaisia, mutta ne ovat yleensä suuria ”kylkipaloja”, jotka ovat lämpöä johtavaa metallia.
Nämä jäähdytyslevyt asetetaan suoraan kosketuksiin sellaisten komponenttien kanssa, joiden odotetaan tuottavan suuria määriä lämpöä, ja ne on yleensä sidottu toisiinsa jollain lämpöä johtavalla seoksella, kuten ”lämpötahnalla” tai ”nestemäisellä metallilla”, jotta komponenttien väliin ei jää pieniä aukkoja.
Lämpödynamiikan voiman ansiosta lämpö siirtyy komponentista yhdisteen läpi jäähdytyselementtiin. Jäähdytyslevyyn kerätty lämpö haihtuu vähitellen (nopeammin kuin komponentit yksinään), koska sen pinta-ala on suurempi (eli enemmän viileää ilmaa pääsee kosketuksiin).
Aktiivisissa jäähdytysjärjestelmissä on tuulettimet, jotka puhaltavat näihin jäähdytyslevyihin. Passiiviset jäähdytysjärjestelmät käyttävät vain jäähdytyslevyjä.
Passiivista jäähdytystä hyödyntävissä laitteissa on todennäköisesti myös rakenne, joka mahdollistaa lämmön johtamisen myös itse kotelon läpi, jolloin kotelot/kuoret toimivat omina jättimäisinä jäähdytyslevyinä.
Kuumenevatko tuulettimettomat mini-PC:t liikaa?
Ilman tuuletinta, joka puhaltaa viileää ilmaa jäähdytyslevyihin, saatat olla huolissasi siitä, että tietokoneesi vaurioituu suuren kuumuuden vuoksi käytön aikana.
Tämä ei kuitenkaan ole huolenaihe. Tuulettimettomissa minitietokoneissa käytetään yleensä ”liikkuvia” prosessoreita, jotka on erityisesti suunniteltu toimimaan turvallisesti korkeammissa lämpötiloissa pidempiä aikoja.
Onko tuulettimettomassa mini-PC:ssä mitään haittoja?
Tuulettimeton minitietokone ei kuitenkaan ole mikään täydellinen ratkaisu tietokoneeseen liittyviin ongelmiin. ennen kuin valitset sellaisen, sinun on varmistettava, että ymmärrät tällaisen laitteen käytön mahdolliset seuraukset.
Lämpimät lämpötilat yleisesti
Ensinnäkin, vaikka tuulettimettomat mini-PC:t pystyvätkin toimimaan paljon korkeammissa lämpötiloissa kuin tavallisilla prosessoreilla varustetut PC:t, niillä on taipumus toimia lämpimämmin kuormitettuna.
Jos olet sellainen henkilö, joka jättää komponentit lepäämään tietokoneen päälle, voit harkita tätä uudelleen tuulettimettoman mini-PC:n kanssa, sillä koko kotelo (eikä vain se osa, jossa prosessori on lähimpänä) on alttiimpi kuumenemaan ja vaikuttamaan lähiympäristön asioihin.
(Jos siis sinä tai joku muu jättää vaikkapa suklaapatukan laitteen viereen tai päälle, saatat huomata, että se sulaa melko nopeasti.)
Suhteellisen pieni teho
Valitettavasti tätä haittaa ei voi kiertää. Tuulettimettomat mini-PC:t ovat keskimäärin huomattavasti heikompia kuin mini-PC:t, joissa on tuuletin.
Tämä johtuu kahdesta syystä:
- Prosessori on alikellotettu toimimaan hitaammilla nopeuksilla.
- Järjestelmä käyttää ensisijaisesti pienitehoisempaa prosessoria.
Tämä kaikki tapahtuu lämmönhallinnan nimissä. Pienemmillä nopeuksilla toimiminen tarkoittaa, että lämpöä syntyy vähemmän. Jos näissä tietokoneissa annettaisiin käyttää tavallisia, pöytätietokoneiden prosessoreita tarkistamattomina ja jäähdyttämättöminä. Ne joutuisivat nopeasti niin sanotun kuristamisen kohteeksi. Kuristaminen on prosessi, jossa prosessori hidastaa itseään vähentääkseen lämpöä ja palatakseen turvallisempaan käyttölämpötilaan.
Mitä kannattaa etsiä parhaasta tuulettimettomasta mini-PC:stä?
Kuten kaikissa mini-PC:issä, myös tässä on viisi pääkomponenttia, jotka on otettava huomioon.
Prosessori
Kuten aiemmin tässä artikkelissa mainitussa haittapuolista. On epätodennäköistä, että tuulettimettomasta mini-PC:stä löytyisi huippuluokan prosessori.
Useimmissa mini-PC:issä on asteikon alempaan päähän sijoittuvat prosessorit, kuten Intelin Celeron- ja Pentium-mallit. Ne eivät ole kaikkein tehokkaimpia prosessoreita. Ne ovat kuitenkin huomattavan energiatehokkaita.
Yleisesti ottaen tuulettimettomat mini-PC:t sopivat hyvin sovelluksiin, joissa niitä käytetään pitkiä aikoja melko alhaisen rasituksen alaisena. Digitaaliset opasteet, palvelupisteiden asennukset ja paljon muuta.
Muisti (RAM)
Koska tuulettimettomissa mini-PC:ssä käytetään usein matalan suorituskyvyn prosessoreita, myös RAM-muisti seuraa usein tätä. Yleisesti ottaen useimmissa malleissa on 8-16 Gt RAM-muistia, ja se on rehellisesti sanottuna korkein mahdollinen määrä, johon suosittelemme menemään. On hyvin mahdollista, ettet suorita mitään tehtäviä, jotka vaativat yli 16 Gt:n RAM-muistin käyttöä.
Varastointi
Useimmissa mini-PC:ssä on nykyään vakiona SSD-tallennus. Hintaluokasta riippuen tämä on joko M.2 SATA (halvempi) tai M.2 NVMe (kallis).
Käytännössä nopeuserot ovat satunnaiselle käyttäjälle merkityksettömiä, joten SSD-levyn tyyppi ei ole huolenaihe keskivertoostajalle.
Joissakin mini-PC:issä on myös tilaa 2,5 tuuman kiintolevylle tai SSD-asemalle laitteen sisällä. Jos kyseessä on kuitenkin passiivisesti jäähdytetty (tuulettimeton) järjestelmä, näin ei välttämättä ole. Koska ylimääräinen varastointi voi tuottaa ylimääräistä lämpöä, ja ylimääräinen varastointi vie enemmän tilaa (jota voitaisiin käyttää suurempaan jäähdyttimeen).
Liitännät
Tuulettimettomissa mini-PC:ssä on usein vakiovarusteena liitännät. Sisältää (vähintään) kaksi monitorilähtöä ja 2-4 USB-porttia. Sen lisäksi ei kuitenkaan ole tavallista, että niissä on paljon liitettävyyttä. Tämä kaikki tapahtuu jälleen kerran lämmön ja tilansäästön nimissä.
Mikä on paras tuulettimeton mini-PC?
Me DroiXilla olemme koonneet listan parhaista tuulettimettomista minitietokoneista, jotka ovat tällä hetkellä myynnissä. Lisäämme niitä tähän luetteloon sitä mukaa, kun varastoimme lisää.
#1 Beelink T34-M
Beelink T34-M on erittäin kevyt, matalaprofiilinen ja energiatehokas Intel-käyttöjärjestelmällä varustettu minitietokone, joka on erinomainen ja taloudellinen lisä kotitoimistoon, yritysratkaisuun tai digitaaliseen opasteeseen.
Mistä me pidämme!
- Ohut
- Hieman kevyempi kuin T34.
- Alhaiset energiakustannukset
Mistä emme pidä…
- VGA-portti on markkinarako vuonna 2021
- Täysikokoinen SD-korttipaikka microSD-kortin sijasta (jälleen, kapealla)
#2 Beelink T34
Beelink Gemini T34 on uusin tulokas Beelinkin Intel NUC PC:n mallistossa. Painopiste on monipuolisuudessa ja vakaassa, pitkäikäisessä suorituskyvyssä ohuessa, pienikokoisessa paketissa.
Mistä me pidämme!
- Ohut
- Hieman kevyempi kuin T34.
- Alhaiset energiakustannukset
Mistä emme pidä…
- VGA-portti on markkinarako vuonna 2021
- Täysikokoinen SD-korttipaikka microSD-kortin sijasta (jälleen, kapealla)
Paras tuulettimeton Mini PC Yhteenveto
Yhteenvetona voidaan todeta, että tuulettimeton mini-PC on loistava valinta, jos melu on sinulle ehdoton este. Sinun on kuitenkin tehtävä joitakin myönnytyksiä tämän saavuttamiseksi. Harkitse tarkkaan, onko tämä sen arvoista vai ei.
Jos sinulla on muita ajatuksia aiheesta, kehotamme sinua jättämään kommentin alle!