AYANEO Pocket AIR recension
-
Design
-
Build Quality
-
Display
-
Performance
-
Features
-
Software
Sammanfattning
Upptäck AYANEO Pocket Air: en kraftfull, bärbar spelhanddator med banbrytande specifikationer, livfull AMOLED-skärm och elegant design.
Overall
4.5User Review
( votes)Pros
- Retrodesign med klassiskt vitt och rött tema
- Snygg 5,5-tums AMOLED-pekskärm
- AYA HOME- och SPACE-gränssnittet ger en mer premiumkänsla
- Snabbare prestanda med LPDDR5 RAM-minne
Cons
- AYA HOME & SPACE programvara ofullständig
- Ingen programvara för skärmkartläggning (TBA)
AYANEO Pocket AIR är AYA:s första Android-handdator på en marknad som redan är mycket konkurrensutsatt. Kommer deras annorlunda tillvägagångssätt med en premiumdesign och anpassad programvara att vara tillräckligt för att motivera ett köp? Ta reda på det i vår fullständiga AYANEO Pocket AIR recension!
AYA NEO Pocket Air recension video
Uppackning av AYA NEO Pocket Air
Vi börjar vår AYANEO Pocket AIR recension med uppackningen. Inuti lådan har vi först själva AYANEO Pocket Air, vi kommer att ta en närmare titt på den inom kort.
I den märkta förpackningen finns en USB Type-C-kabel. I förpackningen finns några broschyrer och en användarhandbok på engelska. Du kanske har lagt märke till att ingen laddare ingår som standard. Vi kommer att inkludera en för ditt land när du köper från oss.
Översikt över AYA NEO Pocket Air
Vi fortsätter vår granskning av AYANEO Pocket AIR med en översikt över själva handenheten. AYANEO Pocket Air mäter 8,8 x 3,5 x 0,6 tum (22,4 x 8,9 x 1,7 cm) och väger 380 g. Retroutgåvan finns bara i en färg som är en Famicom-inspirerad röd och vit, med några gulnade tumknappar som ger ett åldrat utseende, en fin touch från AYANEO!
Den 5,5 tum stora AMOLED-pekskärmen har en upplösning på 1920×1080 Det ser verkligen bra ut, riktigt fina klara färger som sticker ut.
På framsidan har vi de vanliga spelkontrollerna med analoga hallsensorer, det finns ytterligare två knappar längst ner till höger för att ta fram AYA SPACE-overlayet.
På ovansidan finns utlösningsknappar för axel- och hallsensorer som är ganska bekväma att använda. Det finns två makroknappar precis bredvid axelknapparna. På höger sida finns volymknappar och en strömknapp med inbyggd fingeravtryckssensor.
På undersidan finns en täckt kortplats för Nano-SIM och Micro SD-kort. Bredvid finns en 3,5 mm hörlursport, följt av en USB Type-C 3.2-port. Med en av våra USB-hubbar kan du använda den för HDMI-utgång till en TV eller bildskärm. Ta en DroiX NT8 Clear USB Hub eller NH8-hubb med NVMe-lagring.
AYA NEO Pocket Air Tekniska specifikationer
Inkluderat i denna AYA NEO Pocket AIR recension är de fullständiga tekniska specifikationerna.
CPU | MediaTek Dimensity 1200, 8 kärnor, upp till 3,0 GHz |
GPU | Mali G77 |
RAM | 8 GB LPDDR5 |
FÖRVARING | 256 GB UFS 3.1 |
DISPLAY | 5,5″ AMOLED-skärm med 1920×1080-upplösning och bred betraktningsvinkel med stort färgomfång |
DISPLAY SPECS | 404 PPI, 185% sRGB färgomfång, 109% NTSC färgomfång, 100% sRGB färgomfångstäckning, 96% Adobe RGB färgomfångstäckning, 99% DCI P3 färgomfångstäckning |
JOYSTICK | Joystick med hallsensor. Android-utgåva av Master Controller, anpassningsbar LED-belysning |
TRIGGERS | Trigger för hallsensor |
VIBRATION | X-axel linjär motor |
GYROSCOPE | Dubbla gyroskop med sex axlar |
I/O | 1x fullfjädrad USB 3.2 Gen 1 Typ-C 1x 3,5 mm hörlursuttag 1x Nano-SIM 4G-LTE data och UHS-I nivå Micro SD-kortplats |
MEDDELANDEN | Wi-Fi 6 Bluetooth 5.2 4G LTE via Nano-SIM |
BIOMETRIK | Integrerad fingeravtrycksigenkänning i strömknappen |
TALARE | Hyper Sound Stereo dubbla högtalare |
VÄRMEAVLEDNING | Luftkylt kylsystem på X86-nivå |
BATTERI | 7350mAh uppladdningsbart batteri |
OS | Android 12 |
PROGRAMVARA | AYAHome Android Launcher, AYASpace app för hantering av programvara för handdatorer och ”Quick Tool” skärmöverlägg. |
Det uppladdningsbara 7350mAh-batteriet i våra tester som kör Antutu på en loop gav oss cirka 3 timmar. Tiden varierar beroende på vilken programvara du använder.
Det finns en inbyggd fläkt som har två inställningar; Balanserad och Max. Det maximala fläktljudet var cirka 70 decibel, men i de flesta fall kan du lämna den på balanserad vid cirka 60 decibel och det borde vara bra.
Vi mätte också temperaturerna medan vi testade batteritiden och fick en högsta temperatur på 34°C med de balanserade fläktinställningarna, väldigt coolt!
Översikt över Android OS och programvara
AYANEO Pocket Air körs på Android 12, det är inte det senaste med Android 14 som rullar ut, men det är ganska uppdaterat. Låt oss ta en närmare titt på AYA: s anpassade programvara för denna AYA NEO Pocket AIR-recension.
Frontenden använder AYA:s egen HOME-programvara som är ganska trevlig att använda. Du har en genväg till deras AYA SPACE-frontend och utrymme för att lägga till dina regelbundet använda appar. Om du rullar uppåt visas hela listan med appar, precis som på en Android-telefon.
Du får en ganska enkel Android-installation med bara de vanliga apparna som Google Play Store, Google Suite of apps, File Manager etc. Du måste själv installera alla appar som spel och emulatorer. Du kan hämta dem från Google Play och APKPure-butikerna eller ladda ner dem manuellt.
Om du trycker på AYA SPACE-knappen på enheten visas ett användbart överlägg med information och genvägar till vanliga inställningar. På fliken Prestanda kan du ändra prestanda- och fläktinställningarna. På fliken Controller finns olika inställningar och tweaks för controllern. Handkontrollen har inställningar för ljusstyrka och volym samt inställningar för RGB LED-mönster. Och Widgets har enkel åtkomst till att ta skärmdumpar, wifi-inställningar, platsinställningar etc.
Med startprogrammet AYA SPACE kan du importera dina Pegasus- och Emulation Station-inställningar om du har en sådan. Vi har inte dessa inställningar så vi testade det inte, men det är förmodligen användbart om du har det. Men du kan helt enkelt kopiera dina ROM-filer till PocketGames-mappen på det interna lagringsminnet så kommer de att visas där. Vi hade dock blandad framgång med att lansera spel från den.
Det finns inget skärmkartläggningsverktyg, vilket är ett absolut måste för dessa Android-handdatorer. Även de billigaste handdatorerna brukar ha detta. Tydligen kommer den att läggas till vid ett senare tillfälle, när det nu blir.
Android OS Benchmarks
Som alltid inkluderar vi riktmärken när vi kan i denna AYANEO Pocket AIR-recension. Eftersom detta är ett Android OS kommer vi att köra några benchmarks och jämföra prestanda för AYANEO Pocket AIR med andra Android-baserade enheter. Dessa inkluderar AYN Odin 2, Retroid Pocket Flip och Anbernic RG552.
3DMark
Vi börjar med 3DMark och Slingshot benchmark. Den var maxad, vilket är ett gott tecken.
Vi har precis börjat göra benchmarks för Wildlife Extreme så vi har inte mycket jämförelsedata, men du kan se att AYN Odin 2 har mer än dubbelt så många poäng. Den är dock 10 gånger snabbare än den nyligen testade Retroid Pocket 2S!
Geekbench
När det gäller Geekbench single- och multi core-resultat har vi bättre jämförelsedata. Vi kan se att poängen på 891 är dubbelt så hög som för Tiger T618-baserade enheter som Retroid Pocket Flip, den är också snabbare än GPD XD+ som har samma CPU men LPDDR4x RAM, LPDDR5 RAM ger en ordentlig ökning av prestandan.
Antutu
För Antutu benchmark får vi bra resultat. Det är en bra bit högre än GPD XP+ men inte en patch på den mäktiga Odin 2. För denna processor är det en bra poäng men vi kommer att behöva överväga pris kontra prestanda senare.
Spelprestanda
På grund av bristen på skärmkartläggning kunde vi inte prova våra vanliga Android-spel som Call of Duty Mobile. Så vi laddade ner några andra spel som har handkontrollstöd och inte kräver skärmmappning.
Du bör inte ha några problem med att spela spel även om du naturligtvis måste använda pekskärmskontrollerna. Det är ingen stor sak, men det är mycket roligare med en handkontroll.
Och istället för att spela med kontroller kom jag ihåg att Horizon Chase stöder gyrokontroller så här är några bilder som kontrollerar det på detta sätt. Det tar lite tid att vänja sig, men det fungerar utmärkt!
Emulatorprestanda
Och nu vidare till emulatorprestandatesterna med AYA NEO Pocket AIR-recensionen. Vi kommer inte att gå in i detalj på 8- och 16-bitars system till PS1 och Dreamcast eftersom de alla kommer att fungera perfekt. I de flesta fall kan du skala upp renderingen till 1080P och ha filter etc aktiverade utan några problem alls.
Istället kommer vi att ta en närmare titt på konsolerna runt och efter PS1-eran.
Delfin
För Dolphin-emulatorn är det överlag bra prestanda. Vi testade ett gäng spel på båda de system som emulatorn stöder. Då och då fanns det några nedgångar under 30 eller 60 FPS men inget som förstörde spelen för mycket. Detta gäller för båda systemen som emulatorn stöder.
DeSmuME
Emulatorn DeSmuME för dubbla skärmar fungerar perfekt. Med pekskärmen kan du spela de flesta spel utan problem. Du kan naturligtvis ha båda skärmarna eller en enda skärm synlig när du spelar genom att ändra det i inställningarna.
PSP
PlayStation-emulatorn PPSSPP fungerar fantastiskt bra. Vi uppgraderar till 1080P och har aktiverat olika grafikförbättringar tillsammans med 16x anisotropisk filtrering. Vi fick en stabil 60 FPS på God of War med AYANEO Pocket AIR, så det är tillräckligt bra för oss.
Citra
För Citra-emulatorn på Sonic Generations ser vi de vanliga shader caching-förseningarna som vi förväntar oss. Prestandan förbättras avsevärt när det inte finns någon shader-cache eller när renderingsupplösningen sänks. För andra mindre krävande spel är upplevelsen mycket smidigare med ganska stabila bildfrekvenser.
PS2
Med AetherSX2 ser vi blandade resultat. Med mitt personliga favoritspel Outrun ser vi överlag bra bildfrekvenser med några dippar då och då när skivan öppnas. Med Gran Turismo 3 ser vi regelbundna frame drops under 60, men du kan snabba upp saker och ting lite genom att sänka renderingsupplösningen om du vill.
Vita3K
Vita-emulatorn ser ut att fungera bra. Vi fick mestadels 60 FPS med några mindre fall under på vårt go to-spel Street Fighter vs Tekken. Vi har inte testat ett stort antal spel på denna emulator eftersom kompatibiliteten inte är fantastisk, men de som fungerade var alla mycket spelbara på AYANEO Pocket AIR.
Yuzu
För Yuzu får vi ungefär hälften av den prestanda vi behöver för full hastighet på Crusin Blast. Spel med lägre krav fungerar bättre. För de flesta first party-titlar kommer du inte att ha mycket tur om de är spelbara.
Avslutande tankar
Vi avslutar denna AYA NEO Pocket AIR-recension med våra tankar om den handhållna enheten. AYA NEO Pocket Air är en trevlig enhet som sviks av några saker. AYA SPACE förvandlar Android OS till något som mer liknar en spelhanddator. Men det känns lite ofärdigt på sina ställen, särskilt avsaknaden av stöd för skärmkartläggning, även om detta förmodligen kommer vid ett senare tillfälle.
Prestandan hos AYANEO Pocket Air är en viktig faktor att ta hänsyn till. Vi fick bra resultat när vi jämförde med GPD XP+ som använde samma processor men långsammare RAM-minne. Tänk på att XP+ kom ut för två år sedan.
Jämfört med AYN Odin 2 ser vi att den här har ungefär dubbelt så hög prestanda. Båda enheterna lanserades ungefär samtidigt och i liknande prisklasser. Pocket Air är inte bra för pris kontra prestanda när den jämförs.
Men för pengarna får du en snygg Android-baserad handenhet med klassisk retrodesign som känns väldigt bekväm att spela på. Programvaran AYA SPACE, när den är klar, är ett utmärkt tillskott som ger ett mer förstklassigt utseende och känsla.
Du kan beställa AYANEO Pocket AIR här. Och bläddra bland vårt utbud av handdatorer för retrospel här.
Det avslutar vår AYA NEO Pocket Air recension, vi hoppas att du har funnit den användbar. Om du har några frågor, vänligen lämna en kommentar så svarar vi gärna!