Chat with us, powered by LiveChat

De bästa handhållna retrokonsolerna

Best Handheld Retro Consoles
Best Handheld Retro Consoles

Den bästa handhållna retrokonsolen

1. Retroid Pocket 2 Plus

Retroid Pocket 2 var en ganska populär handhållen retrokonsol för den tidsperiod då den släpptes. Retroid Pocket 2 Plus är en upprepning av den modellen som har förbättrad prestanda över hela linjen. Enligt vår mening är det en av de bästa handhållna retrokonsolerna på marknaden just nu.

Retroid Pocket 2 Plus har en förbättrad SoC, en Unisoc Tiger T310 SoC, med ett antal prestandaförbättringar som gör att den bekvämt kan spela ett ännu bredare utbud av retrospel. Även på plattformar som tidigare var för svåra att emulera.

Utöver de rena prestandaförbättringarna har Retroid Pocket 2 Plus också förbättrade knappar med mer rörelse, vilket ger en bekvämare upplevelse.

Om du vill veta mer om Retroid Pocket 2 Plus rekommenderar vi att du läser vår recension av Retroid Pocket 2 Plus!

Vad vi gillar!

  • Emulerar snabbare
  • Mer inbyggd förvaring
  • Stöd för WiFi 5G
  • Ny snabbare processor

Vad vi inte gillar…

  • Tar en stund att ställa in allt
  • Inte användarvänligt för nybörjare

2. Miyoo Mini

Miyoo Mini är en relativ nykomling på scenen för handhållna retrokonsoler. Det som omedelbart sticker ut är att den är mycket smidig att ha i fickan med måtten 2,55 x 3,68 x 0,70 tum (6,5 x 9,35 x 1,8 cm) och en vikt på 110 gram.

Miyoo Mini drivs av en ARM Cortex-A7 dual core med en frekvens på upp till 1,2 GHz. Det finns 128 MB RAM-minne, vilket är tillräckligt för operativsystemet och de konsolemulatorer som stöds. Den fantastiska skärmen är en 2,8-tums IPS-skärm med en upplösning på 640×480, perfekt för retrospel!

Standard OS körs tillräckligt bra men det kämpar lite med PlayStation-emulering. Men Onion OS CFW (Custom Firmware) är en utmärkt ersättare och möjliggör PlayStation-emulering med full hastighet. Och priset är ungefär mindre än hälften av priset för andra handdatorer, det är ett riktigt fynd och mycket bärbart!

Om du vill veta mer om Miyoo Mini kan du läsa vår fullständiga recension av Miyoo Mini eller köpa Miyoo Mini här.

Vad vi gillar!

  • Perfekt för daglig pendling
  • Lågt pris
  • 640×480 2,8″ displayen ser fantastisk ut
  • Lättanvänt operativsystem
  • Enkelt att byta batteri

Vad vi inte gillar…

  • Behöver installera en CFW för att få ut det bästa av den handhållna enheten.

3. RG552

ANBERNIC RG552 leder den fjärde generationen av handhållna retrokonsoler. Det senaste alternativet från ANBERNIC, en tillverkare av många populära handdatorer.

RG552, som är en ny generation av handdatorer, har kraftfullare specifikationer än föregångarna i 351-serien. Med ett Rockchip RK3399 System-on-a-Chip. Denna SoC har en hexakärnig processor med en maximal frekvens på 1,80 GHz, samt 4 GB LPDDR4 RAM-minne (det är fyra gånger så mycket RAM-minne som i 351-serien).

Denna prestandaökning gör att RG552 kan hantera många plattformar som den tidigare generationen inte kunde (Sega Saturn, Sega Dreamcast, DS, etc.) samt bli bättre på de plattformar som var mer osäkra (N64, PSP, etc.).

Den verkliga höjdpunkten med RG552 är den stora displayen. Den är cirka 5,36 tum stor och har en rejäl (men ovanlig) upplösning på 1920 x 1152. Denna display är touch-kompatibel. Och bildförhållandet 5:3 passar inte perfekt för spel med widescreen (16:9) eller standard (4:3/3:2), utan är istället en bra kompromiss mellan de två.

Andra stapelvaror från den tidigare generationen finns också kvar, t.ex. designen med dubbla microSD-kort. En viktig skillnad här är dock inkluderingen av intern eMMC-lagring. Förinstallerad med en Android 7-installation. Det stämmer, RG552 kör Android!

EmulationStation-fans behöver dock inte oroa sig, eftersom det fortfarande är möjligt att enkelt köra alternativa operativsystem (kanske är du till och med intresserad av att prova lite av RG552 Custom Firmware!)

Funktioner som länge saknats återvänder också, med en mini-HDMI-port på enhetens tak.

Du kan läsa mer om RG552 och vad den tillför i vår recension av RG552.

Vad vi gillar!

  • Högkvalitativ, högupplöst display.
  • Kör både Android- och Linux-baserade operativsystem
  • HDMI-porten är tillbaka!
  • Bildförhållandet 5:3 är ett bra mellanting mellan 16:9, 4:3 och 3:2.
  • Bekväma knappar.

Vad vi inte gillar…

  • Förhållandet mellan pris och prestanda är inte det bästa.
  • Ergonomin börjar vackla i den större storleken
  • GBA-emulering inte längre pixelperfekt (en kompromiss med att ha en 4:3-skärm).

4. RG351MP

ANBERNICs RG351MP tar förstaplatsen på vår lista över handhållna retrokonsoler. Det senaste tillskottet i en lång rad av enheter och den logiska avslutningen på den tredje generationen av handdatorer.

RG351MP har inte en enda aspekt i centrum, utan snarare de många olika aspekter som den innehåller. Den har 4:3, 640x480p IPS-skärmen från RG351V, kombinerat med metallhöljet från RG351M. Den har också samma dubbla microSD-fack som RG351V, vilket gör det enkelt att hantera firmware och spel separat.

För många var detta ”den” handhållna enheten de väntat på i den tredje generationen. Och om du funderar på att köpa din första handhållna retrokonsol är det svårt att hitta något bättre än RG351MP på den nuvarande marknaden.

Det enda vi egentligen har att anmärka på när det gäller RG351MP är avsaknaden av inbyggt Wi-Fi. Det innebär att du behöver en extern dongel för att utföra nätverksrelaterade uppgifter.

Till prestandasidan av RG351MP – RG351MP använder RK3326 SoC (System-on-a-Chip), med 1GB RAM. Detta gör att systemet kan hantera de allra flesta Playstation 1-spel, liksom alla äldre spel, med nästan perfekt prestanda. Men när man går bortom PS1 (dvs. N64 och PSP) börjar det bli en ”spel-för-spel”-upplevelse. Vissa går bra, andra mindre bra.

Vad vi gillar!

  • ANBERNIC:s kvalitetskontroll är i högsta klass. Med knappar som är precis lagom klumpiga och en retrohanddator med ren finish.
  • Dubbla microSD-kortplatser gör det enkelt att hantera spel och operativsystem.
  • 480p, 4:3 display ger stretchfria bilder i ett stort antal plattformar.

Vad vi inte gillar…

  • Inget internt wi-fi är en besvikelse…
  • Ingen verklig prestandaförbättring jämfört med tidigare modeller.
  • GBA-emulering inte längre pixelperfekt (en kompromiss med att ha en 4:3-skärm)

För mer information om denna fantastiska handhållna enhet, kolla in vår RG351MP recension för mer info. Du kan också köpa en RG351MP från DroiX idag!


5. Retroid Pocket 2

Retroid Pocket 2 tar andraplatsen på vår lista. Som en handhållen retrokonsol är den verkligen en av de bästa du kan hitta på marknaden just nu. Den har dock sina förbehåll som man bör vara medveten om.

Vi ska dock börja med det positiva! Retroid Pocket 2 är en av de få handdatorer inom den ”tredje generationen” som kör Android istället för en Linux-baserad distribution. För att vara specifik kör den Android 6 för det vanliga operativsystemet, men en officiell uppgradering till Android 8.1 finns.

Android innebär att Retroid Pocket 2 har omedelbar tillgång till en mängd välutvecklade och funktionsrika emulatorer för många plattformar. Så utöver den initiala anskaffningen av (lagligt erhållna) spel finns det inte mycket i vägen för installationen

Det enda vi inte är så förtjusta i är knapparna. Alla knappar på Retroid Pocket 2 är digitala. Det innebär att de alla är mycket ”klickiga”. Vet du att när du trycker på en knapp på de flesta spelkontroller så är det en liten sträcka som knappen faktiskt måste tryckas in innan en inmatning registreras? Det avståndet är nästan omedelbart på Retroid Pocket 2.

I slutändan är detta dock en fråga om preferenser. Å andra sidan kan du med digitala knappar snabbt och säkert mata in kommandon, vilket är avgörande för mer fartfyllda arkad- och konsolspel.

Till skillnad från andra handdatorer i sin ”generation” använder Retroid Pocket 2 inte RockChip SoC. Istället använder den en fyrkärnig Cortex-A7 SoC. Prestandan är dock mycket likartad, utan några riktigt anmärkningsvärda skillnader (en bildruta eller två här och där).

Retroid OS?

Alla Retroid Pocket 2-enheter levereras också med det unika operativsystemet ”Retroid OS” som körs parallellt med den vanliga Android-installationen. Retroid OS är ett strömlinjeformat operativsystem som är utformat uteslutande för att spela spel, vid sidan av att ha en eller två andra användbara funktioner.

Även om detta är användbart för dem som inte har tid/ansträngning att verkligen sätta upp en samling emulatorer, föredrar vi fortfarande att använda den vanliga Android-installationen när vi spelar på Retroid Pocket 2.

RETROID Pocket 2 SNES Färg - Frontal vinkelbild
Retroid Pocket 2 i sin ”Aged/Yellowed Plastic” amerikanska SNES-färg.

Vad vi gillar!

  • Android ger tillgång till många välutvecklade emulatorer och andra coola appar som inte är möjliga på andra enheter.
  • En micro-HDMI-port gör det möjligt att spela på större skärmar.
  • Massor av coola, roliga färger att välja mellan.

Vad vi inte gillar…

  • Digitala knappar är lite klickiga för vår smak.
  • Android-gränssnittet kan vara lite trögt.
  • Använder eMMC intern lagring, så firmware (anpassad eller inte) är lite svårare att installera.

För mer information om Retroid Pocket 2, kolla in vår recension av Retroid Pocket 2, och glöm inte att du kan köpa en Retroid Pocket 2 från DroiX!


6. RG351V

På tredje plats på listan finns en annan ANBERNIC-handdatorANBERNIC RG351V, den senaste handhållna retrokonsolen efter RG351MP.

”V” i RG351V står för en sak. Kan du gissa vad den är baserad på genom att titta på själva enheten?

Om du gissade på ”vertikal” så har du rätt! ANBERNIC RG351V är ytterligare ett av ANBERNICs försök att tillverka en handhållen enhet med en vertikalt orienterad design.

Detta innebär också att bildskärmen inte längre kan stödja det ursprungliga 3:2-förhållandet. Istället har skärmen uppgraderats till en 4:3 640x40p-skärm. Detta är perfekt för emulering av de allra flesta retrokonsoler, eftersom många av dem har ett naturligt bildförhållande på 4:3.

RG351V markerade också en återgång till formen, med återkomsten av den dubbla microSD-kortlayouten. Gör det enklare än någonsin att hantera din firmware och dina spel.

RG351V har samma SoC som de andra tredje generationens handdatorer, så den är bäst lämpad för att spela Playstation 1-spel och tidigare. En handfull N64- och PSP-spel är också spelbara.

Avsaknaden av en andra analog pekpinne är något av en besvikelse, men väldigt, väldigt få spel (som systemet kan emulera) hade ens inbyggd kompatibilitet med den andra analoga pekpinnen. Så vi kan ha överseende med denna underlåtenhet.

Vad vi gillar!

  • Den något högre handpositionen gör den lite bekvämare för större händer.
  • 4:3-skärmen är riktigt skarp och tydlig.
  • ANBERNIC:s karaktäristiska byggkvalitet håller i sig, med knappar, stötfångare och avtryckare som känns bra.

Vad vi inte gillar…

  • Endast en talare, som kommer att täckas av din hand.
  • Ingen andra analog spak.

För att lära känna denna vertikala handhållna retrokonsol lite bättre, kolla in vår recension av RG351V. Du kan också köpa en RG351V från DroiX idag!


7. Gameforce Chi

GameForce Chi tar plats som nummer fyra i vår lista över handhållna retrokonsoler. Den är också kanske vår mest visuellt distinkta enhet på den här listan.

När det gäller estetik gör Gameforce Chi ett djärvt uttalande med ljusa, matta färger (i skrivande stund är de tillgängliga färgerna orange, grön och en ”solbrun” färg). Enhetens form verkar också medvetet påminna om den populära handdatorn Game Boy Advance, med en något ovalliknande silhuett.

Det som Gameforce saknar i finess kompenserar den dock för i praktiska egenskaper och handkänsla. Enhetens ovanliga form gör att hela enheten känns förvånansvärt ergonomisk i handen, vilket möjliggör bekvämare spelsessioner.

I alla andra avseenden är GameForce Chi i allmänhet bara ett bra val. Knapparna känns bra, skärmen (4:3-förhållande och 640x480p) är av respektabel kvalitet. Högtalarna är också av god kvalitet.

Det enda vi har att anmärka på är avsaknaden av volymhjul och avsaknaden av L3/R3-knappar. Så snapvolymjustering är inte helt intuitivt.

Vad vi gillar!

  • Unik, ergonomisk design med klara, iögonfallande färger.
  • Högkvalitativ 4:3 IPS-skärm.
  • Bakgrundsbelysta knappar är användbara för spel i mörker.

Vad vi inte gillar…

  • Inga särskilda volymhjul/rockers.
  • Den matta ytan känns lite sträv.
  • Inga L3/R3-knappar!

Kolla in vår recension för att lära dig mer om GameForce Chi. Du kan också köpa en GameForce Chi idag från DroiX!


Hedersomnämnanden

I det här avsnittet går vi igenom några äldre handenheter som inte är tillräckligt nya för att kallas de bästa, men som ändå är värda att köpa om du hittar dem i lager.

RG351M

RG351M är den femte och sista konsolen på vår lista över handhållna retrokonsoler. Att vara den andra medlemmen i den tredje generationen av ANBERNIC-handdatorer.

Den var ursprungligen tänkt som en uppgradering av den ursprungliga RG351P. Ungefär som RG350M var för RG350 i den föregående generationen.

Men till skillnad från den tidigare generationen har RG351M bara en liten handfull förbättringar att erbjuda. Dessa är introduktionen av ett metallskal och förekomsten av ett funktionellt internt Wi-Fi-chip.

Trots det låga antalet förbättringar var RG351M fortfarande en utmärkt ingång till världen av handhållna retrokonsoler tack vare dess användarvänlighet och överkomliga pris

Till skillnad från senare modeller i generationen har RG351M en 3:2-skärm (480x320p) och endast en microSD-kortplats. Det innebär att operativsystemet och spelen finns på samma microSD-kort, men också på separata partitioner.

Precis som RG351MP och RG351V kör RG351M samma RockChip RK3326 SoC, och förväntar sig därför samma prestanda i spel överlag. Bildförhållandet 3:2 lämpar sig dock bättre för Game Boy Advance-spel, men kommer att resultera i antingen svarta fält eller utdragna bilder på allt annat.

Vad vi gillar!

  • Metallhöljet ger en robust ”premium”-känsla.
  • Funktionellt inbyggt Wi-Fi!
  • Massor av coola, roliga färger att välja mellan.

Vad vi inte gillar…

  • Ingen större anledning att uppgradera om du redan har en RG351P.
  • D-Pad kan vara något styv tills den har ”gått in”
  • 3:2-upplösningen innebär att de flesta spel antingen måste sträckas ut eller får svarta fält.

Kolla in vår RG351M-recension för att lära dig mer, eller kolla in DroiX, där du kan köpa en RG351M just nu!


Runda upp

ModellProcessorDisplayOperativsystemLänk till köp
Retroid Pocket 2 PlusUnisoc Tiger T310; Fyrkärnig @ 1.8GHz640x480p; 4:3; 3,5″Android 9.0Köp nu
MIYOO MINIARM Cortex-A7 dubbelkärnig @ 1,2 GHz640x480p; 4:3; 2,8″Anpassad (Linux-baserad)Köp nu
ANBERNIC RG552RockChip RK3399; Hexa-core @ 1,8 GHz 1920x1152p; 5:3; 5.36″Android 7.1 + Övrigt (Linux-baserat)Köp nu
ANBERNIC RG351MPRockChip RK3326; Fyrkärnig @ 1,5 GHz640x480p; 4:3; 3,5″EmuELEC (anpassad)Köp nu
Gameforce Chi RockChip RK3326; Fyrkärnig @ 1,5 GHz 640x480p; 4:3; 3,45″EmuELEC (officiell)Köp nu
Retroid Pocket 2 Cortex-A7; Fyrkärnig @ 1,5 GHz 640x480p; 4:3; 3,5″ Android 6.0 + RetroidOSKöp nu
ANBERNIC RG351V RockChip RK3326; Fyrkärnig @ 1,5 GHz 640x480p; 4:3; 3,5″ EmuELEC (anpassad) Köp nu
ANBERNIC RG351M RockChip RK3326; Fyrkärnig @ 1,5 GHz 480×320; 3:2; 3.5″ EmuELEC (anpassad) Köp nu
Den bästa handhållna retrokonsolen – Bord

Bringer of videos, text and images! AKA the social media guy at DroiX. Massive retro gaming fan and collector, with a far too large collection of consoles and computers from 1970's to modern.