Granskning
-
Build Quality
-
Performance
-
Features
Sammanfattning
Retroflag GPi-fodralet är en trogen återskapelse av en historisk handhållen retrospelare som blandar klassiska designfilosofier med moderna läckerheter.
Overall
4User Review
( votes)Pros
- Trogen återskapelse av den klassiska Game Boy-designen.
- Kompatibel med flera olika typer av Raspberry Pi.
- Patronsystemet är en underhållande gimmick.
- Kompatibel med många olika spel, beroende på vilken bild och Pi-modell som används.
Cons
- En trogen återgivning innebär något sämre ergonomi.
- Cartridge-systemet innebär att anslutningen kan bli instabil om enheten utsätts för stötar.
Den Gameboy DMG är en ikonisk handhållen retrospelkonsol som såldes i över 100 miljoner exemplar världen över. Det har gjorts många försök att återskapa den klassiska designen med modern hårdvara inuti, men ingen har riktigt lyckats förrän nu.
Retroflag GPi Case är en trogen återskapelse av DMG, det välbekanta grå fodralet, högtalargrillen och till och med D-Pad känns mycket lika originalet. Med måtten 135*81*32 mm är den lite mindre och lite lättare med 178 g. Den har en bra storlek och är bekvämare att hålla i under längre perioder.
Displayen är en 2,8 tums 320×240 bakgrundsbelyst LCD som tar upp större delen av GPi:s bredd, jämfört med den mycket mindre 160×144 2-bitars displayen på DMG. Det är uppenbart vilken som kommer att vinna här, GPi-displayen är stor, färgglad och ljusstark. Det finns ingen skärmrivning i snabba sidoscrollande spel. Och viktigast av allt är att du inte behöver sitta under en lampa för att se skärmen.
GP casei körs via en Raspberry Pi Zero eller Zero W, med skillnaden att Zero W har WiFi och Bluetooth-anslutning. De har en 1Ghz enkelkärnig CPU och 512MB RAM vilket inte låter mycket, men med sina 65mm x 30mm är de tillräckligt små för att få plats i GPi-chassit och inte behöva kylfläktar till exempel.
I teorin kan du köra vilken Pi Zero-kompatibel programvara som helst på GPi-chassit, men många kommer att vilja ha det bara för bärbara retrospel. Det populäraste valet är Retropie med roms men du kan också prova RecalBox eller Lakka (alla 3 jämförs här ). Du kan ladda ner bilder för båda från DroiX forum och lägga till dina egna spel eller ladda ner färdiga bilder från andra källor. Dessa bilder skrivs till ett Micro SD . Kortet och när det är skrivet är du redo att köra.
GPi-fodralet kan drivas med tre AA-batterier för den autentiska 80-talskänslan, eller om du föredrar det kan du använda den medföljande USB-strömkabeln för att ansluta till en telefonladdare eller, om du inte har nära till ett vägguttag, en laddningsbar powerbank. Det finns tredjepartsmoddar som använder ett uppladdningsbart batteri om du vill ha något mer lämpligt.
Om du tidigare har provat Retropie Consoles känner du igen menyerna som visar en rad klassiska datorer och konsoler som Atari 2600, Amiga, C64, Game Gear, Gameboy, Genesis/Megadrive och SNES. Pi Zero kan spela de flesta system upp till PlayStation, du kommer att upptäcka att enklare PlayStation-spel fungerar bra men att mer avancerade spel blir ospelbara.
GPi-kontrollerna känns ganska trogna originalet, D-Pad har rätt mängd tryck som krävs för ett tryck. De främre knapparna känns bra, liksom SELECT- och START-knapparna. De två bakre ”axelknapparna” sitter lite lägre på fodralet än vad jag skulle föredra och det tar lite tid att vänja sig vid. De flesta spel kan dock spelas med fyra eller färre knappar, så du är väl tillgodosedd med de fyra framåtriktade knapparna.
Efter att ha testat många retrokonsoler med spel som LDK och Bittboy tyckte jag att GPi var mycket bättre när det gäller kvaliteten. GPi-fodralets byggkvalitet känns solid och definitivt inte billig. Särskilt skärmen är mycket imponerande, den känns responsiv och har ingen screen tearing, vilket är ett problem för vissa andra handdatorer. Retroflag GPi-fodralet är nu mitt val av handenhet när jag vill ha lite bärbart retrospel.
Du kan läsa mer och köpa Retroflag GPi på https://droix.net/sv/product/retroflag-gpi-handheld/