Chat with us, powered by LiveChat

Geekom A8 Review – AMD Ryzen 7 8845HS minidator för arbete och spel

Geekom A8 review
Geekom A8 review
Geekom A8 recension
  • Design
    (4.5)
  • Build Quality
    (4.5)
  • Performance
    (4.5)
  • Features
    (4.5)

Sammanfattning

Geekom A8 mini PC är en högpresterande minidator med AMD Ryzen-processorer, mycket snabb SSD-lagring och stöd för upp till fyra skärmar. Den är utmärkt för arbetsbelastningen i hemmet och på kontoret, och den är inte heller så dum att spela på!

Overall
4.5
Sending
User Review
0 (0 votes)

Pros

  • Högpresterande AMD Ryzen 7 8845HS och Ryzen 9 8945HS processorer
  • Stöd för upp till fyra skärmar
  • Mycket snabb SSD-lagring

Cons

  • Fläkten är ganska högljudd med 67 dB

Det här är första gången vi recenserar en Geekom mini PC, så vi är intresserade av att se hur den står sig mot de andra. I vår recension av Geekom A8 täcker vi uppackning och översikt, ett djupgående utbud av system- och spelbenchmarks samt användning i verkliga livet för jämförelse.

Uppackning av Geekom A8

Vi börjar vår Geekom A8-recension med en kort uppackning. I lådan finns Geekom A8 som vi snart ska ta en närmare titt på. På undersidan finns en snabbstartsguide som visar hur du installerar minidatorn.

Innehåll i Geekom A8-lådan
Innehåll i Geekom A8-lådan

Därefter finns en HDMI-kabel för anslutning till din skärm. Det finns en strömkälla och en strömkabel med en lokal kontakt för ditt land. Sist men inte minst finns en VESA-fästplatta för att fästa A8 på baksidan av din skärm.

Geekom A8 Översikt

Nästa steg i vår recension av Geekom A8 är att vi tittar närmare på själva minidatorn. Geekom A8 mäter cirka 11,24 x 11,24 x 3,7 cm (4,42 x 4,42 x 1,45 tum) och väger 432 g. Den är tillverkad av ett aluminiumhölje med metallfinish som ser snyggt ut på skrivbordet.

Geekom A8 recension Översiktlig vy
Geekom A8 – vy uppifrån

På framsidan finns två USB 3.2 Gen 2 typ A-portar, en 3,5 mm hörlursport och strömknappen.

Geekom A8 framsida
Geekom A8 framsida

På vänster sida finns en fullstor SD-kortplats, vilket alltid är att föredra framför en Micro SD-kortplats.

Geekom A8 sidovy
Geekom A8 sidovy

På baksidan från vänster till höger finns strömingången, en USB 4 Gen 3 Type-C-port och nedanför den första av två HDMI 2.0-portar. Därefter följer en ethernetport på 2,5 Gbps. Därefter har vi en USB 3.2 Gen 2 Type-A-port och en gammal hederlig USB 2.0 Type-C-port. Till höger om dessa finns en USB 3.2 Gen 2 Type-C-port och den andra HDMI 2.0-porten.

Geekom A8 baksida
Geekom A8 baksida

Med hjälp av de två HDMI- och 2 USB Type-C-portarna kan du använda upp till fyra bildskärmar med stöd för upp till 8K-upplösning, vilket är mycket imponerande.

USB 4 Gen 3-porten stöder upp till 40 Gbps, upp till 15 W PD 3.0 och externa enheter, inklusive SSD-enheter och eGPU-enheter som GPD G1 eGPU-dockningsstationen. Vi kommer att kolla in en eGPU senare i recensionen.

Geekom A8 Tekniska specifikationer

Det finns två modeller av Geekom A8. Den första med AMD Ryzen 7 8845HS och den andra med AMD Ryzen 9 8945HS-processorerna. Båda levereras med AMD Graphics 780M GPU som vi har sett i många minidatorer och handhållna speldatorer, t.ex. GPD WIN MAX 2 2024. Vi testar 8945HS-modellen med 32 GB RAM-minne och 2 TB SSD.

AMD Ryzen 9 8945HS-processor
AMD Ryzen 9 8945HS-processor

Den levereras med 32 GB 5600 MT/s DDR5 (upp till 64 GB stöds) RAM och alternativ för 1 TB eller 2 TB M.2 2280 PCIe Gen 4 SSD. För kommunikation finns snabb Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2 och 2,5 Gbps Ethernet.

I våra strömförbrukningstester fick vi en tomgångsförbrukning på cirka 4,6 W, och när vi körde Cinebench benchmark på en loop fick vi en topp på 78,4 W.

Under körningen av Cinebench testade vi även fläktljudet och termiken. Vi fick ett högsta fläktljud på 67 dB och en högsta temperatur på 65 °C. Kylsystemet IceBlast 1.5 gör ett bra jobb med att hålla interndelarna svala, men slutresultatet är att fläkten är ganska högljudd och kommer definitivt att märkas om du arbetar med mer krävande programvara på ett tyst kontor till exempel.

Riktmärken för system

Som en del av vår Geekom A8-recension kommer vi att jämföra AMD:s minidator med den tidigare generationen 7840HS-processorer. Dessutom, jämfört med den nyare 8840U CPU som finns på spelhanddatorer som GPD WIN MAX 2 2024. De har alla 780M GPU så vi förväntar oss inte en stor skillnad i rå GPU-prestanda, men vi kommer att se skillnader i CPU-prestanda.

Passmärke

Vi börjar med PassMark som utför en serie tester på CPU, GPU, RAM och lagring. Vi fick en 1:a plats på 8327,0 vilket är mycket imponerande. För CPU, RAM och SSD får vi mycket höga poäng. Och för 2D- och 3D-grafik får vi medelhöga till höga poäng, men kom ihåg att 780M är en integrerad GPU, och en mycket respektabel poäng.

PCMark

PCMark testar den genomsnittliga dagliga användningen av en PC, allt från webbsurfning, videokonferenser, arbete med kontorsdokument till bildredigering och rendering.

Vi fick ett resultat på 7.469 vilket är ganska bra. Överlag ser vi mycket goda resultat för den dagliga användningen, produktiviteten och skapandet av digitalt innehåll. UM780 XTX vinner här med stor marginal.

Cinebench R23

Cinebench Benchmark-jämförelse
Cinebench Benchmark-jämförelse

Nästa benchmark är Cinebench R3 som testar CPU:ns prestanda med en och flera kärnor. Vi fick poäng på 1.782 respektive 15.778 för Geekom A8. Runt genomsnittet för single core och inte långt från förstaplatsen Minisforum UM780 XTX.

3DMARK

Vår sista systembenchmark är 3DMark som testar CPU och GPU i samarbete. Det är inte bara för spel, en stark GPU är perfekt för bild- och videoredigering till exempel.

I Time Spy fick vi 3.242, på Fire Strike 7.715 och Night Raid 27.934. Alla tre poängen ligger runt genomsnittet, särskilt om man jämför med andra enheter som använder Radeon 780M GPU.

Benchmarks för spel

Om den har en bra GPU kan vi inte motstå några spelbenchmarks! Vi jämför återigen samma enheter över 720P, 1080P, 1440P och 4K för Geekom A8-recensionen.

Forza Horizon 5

Forza Horizon 5 Benchmark-jämförelse
Forza Horizon 5 Benchmark-jämförelse

För Forza Horizon 5 kör vi med grafikinställningarna Very Low. Vi får en blandning av över och under genomsnittet när vi går igenom de fyra resolutionerna. Vi ser den högsta bildfrekvensen på 159 bilder per sekund på A8, vilket är fantastiskt!

Shadow of the Tomb Raider

Shadow of the Tomb Raider Benchmark-jämförelse
Shadow of the Tomb Raider Benchmark-jämförelse

Vi kör Shadow of the Tomb Raider med de lägsta grafikinställningarna. Vi ser överlag lägre prestanda än förväntat jämfört med de andra modellerna. Detta kan bero på skillnader i versioner av grafikdrivrutiner eftersom vi har märkt liknande skillnader tidigare på detta spel.

Street Fighter VI

Street Fighter VI Benchmark-jämförelse
Street Fighter VI Benchmark-jämförelse

För att pressa Geekom A8 till det yttersta kör vi med de högsta grafikinställningarna. För det mesta ser vi ungefär genomsnittliga prestanda jämfört med Beelink- och GPD-enheterna,

Benchmarks för EGPU-dockningsstation

Eftersom Geekom A8 har en USB 4-port kan vi ansluta den till en eGPU, t.ex. GPD G1 2024 eGPU-dockningsstation. Detta ger minidatorn en enorm ökning av grafikprestanda som inte bara är bra för spel, utan också perfekt för uppgifter som bild- och videoredigering.

Vi kan se att när AMD Radeon 780M iGPU är ute ur bilden så fungerar Geekom A8-processorn utmärkt med eGPU:n. Den har mycket högre prestanda än andra enheter när den är ansluten via USB. Du kommer fortfarande att få bästa prestanda från en OcuLink-port, men A8 har tyvärr inte detta.

Spelprestanda

Vi har kört benchmarks i vår recension av Geekom A8, men hur är det med faktiskt spelande? Vilka upplösningar och grafikinställningar kan du realistiskt sett spela spel på?

Horisont Förbjudna västern

Det finns några olika kombinationer av grafikinställningar som du kan spela. Jag gick med 720P Medium grafikinställningar. Jag begränsade det till 30 FPS och aktiverade AMD FSR 2.2 Balanced för att ge en solid 30+ FPS även i livligare scener.

Oceanhorn 2

För 60+ FPS gick jag med 720P på de höga grafikinställningarna. Detta ger dig inga problem med prestanda. Du kan gå till 1080P och sänka grafiken om du vill.

Spindelmannen

Jag bestämde mig för 720P med låga grafikinställningar och begränsade till 30 bilder per sekund. Normalt sett kan man gå lite högre men jag tror att den version av grafikdrivrutinen som jag använde hade lite problem med det här spelet.

Goat Simulator 3

Goat Simulator 3 på Geekom A8
Goat Simulator 3 på Geekom A8

Jag valde 720P med medelhöga grafikinställningar och begränsade till 30 bilder per sekund. Du kan sänka grafikinställningarna och öka till 60, men det finns en märkbar skillnad i grafikkvalitet mellan Low och Medium som jag tycker är värt att stanna kvar på Medium för.

Hades II

Du kan köra det här fantastiska spelet i 4K med de höga grafikinställningarna med 60+ FPS utan problem. Lyckliga dagar!

Prestanda för emulering

Vi vet från den 8840U-baserade handenheten att vi såg utmärkt prestanda för emulering ända fram till de senaste generationerna. Alla dina 8-bitars upp till PS2-era kommer att fungera perfekt. I de flesta fall, om emulatorn stöder det, kan du öka den interna renderingen från originalkonsolens upplösning upp till 1080P och till och med 4K. Dessutom kan du lägga till en mängd olika grafikjusteringar för att förbättra bilderna så att de verkligen ser fantastiska ut! Låt oss se hur några av de mer krävande systemen klarar sig i vår recension av Geekom A8.

För PS2 kan du öka renderingen till 1080P med 16x Anisotropic Filtering och alla spel kommer att fungera bra. För mindre krävande spel kan du öka till 4K om du vill. För PS3 provade vi ett gäng olika spel, och bortsett från några enstaka fördröjningar i shader-cachningen fungerade de kompatibla spelen alla fantastiskt bra!

När vi går vidare till handheld-emulatorn Ryujinx ser vi en nästan perfekt spelupplevelse för mindre krävande spel och tredjepartstitlar. Du kommer dock inte att ha så mycket tur med högkrävande spel eller förstapartstitlar. Du kommer att behöva en eGPU för att få dessa till ett spelbart tillstånd. Detsamma gäller för Xbox 360-emulatorn Xenia, lågkrävande spel fungerar utmärkt, medan högkrävande spel har lägre prestanda.

Slutliga tankar om vår recension av Geekom A8

Dags att sammanfatta vår recension av Geekom A8. Vi såg utmärkta resultat på systembenchmarks, antingen i topp eller nära. Vi såg särskilt bra resultat när det gäller CPU-prestanda, och den snabba SSD-lagringen gör verkligen skillnad när man arbetar med stora kontorsdokument, videoredigering och laddningstider för spel.

För gaming ser vi en blandning av högre och lägre prestanda än genomsnittet. I Forza såg vi att den fick de högsta bildrutorna per sekund i vår jämförelse, men sedan i andra spel såg vi några lägre än genomsnittet. Radeon 780M iGPU håller tillbaka prestandan när den används tillsammans med CPU. När GPD G1 eGPU är ansluten ökar prestandan överlag mer än när den jämförs med andra processorer.

Hades II på Geekom A8
Hades II på Geekom A8

Min enda negativa synpunkt på Geekom A8 är det höga fläktljudet. Vi fick som högst cirka 67 dB, vilket är ganska högt. Det här är bra för spel där du kanske har spelljudet på, men det är inte idealiskt om du arbetar i ett tyst rum eller på ett kontor och använder mer krävande programvara.

Resultatet är att Geekom A8 är en imponerande minidator. För din dagliga arbetsbelastning, antingen i hemmet eller på kontoret, kan du förvänta dig mycket hög prestanda för att få dessa uppgifter utförda effektivt utan dröjsmål. På spelsidan kan du njuta av ett stort antal spel, de mer krävande spelen kommer dock att behöva köras med lägre upplösningar och grafikinställningar. Och för emulering kan du njuta av alla klassiker ända fram till nyare system.

Var kan man köpa Geekom A8

Du kan läsa mer och köpa Geekom A8 från följande butiker. Använd rabattkoden droixGKA8 för 5% rabatt på Amazon och Geekom Store. Koden gäller till och med den 31 augusti 2024.

Geekom A8 Ryzen 9 8945HS: Amazon US, Geekom Store
Geekom A8 Ryzen 7 8845HS: Amazon US, Geekom Store

Vi hoppas att du har haft glädje av vår recension av Geekom A8! Om du har några frågor är du välkommen att ställa dem i kommentarerna.

Email

Bringer of videos, text and images! AKA the social media guy at DroiX. Massive retro gaming fan and collector, with a far too large collection of consoles and computers from 1970's to modern.