Geekom GTI13 Pro recension
-
Design
-
Build Quality
-
Performance
-
Features
Sammanfattning
En högpresterande Intel-baserad minidator som inte riktigt kan hålla jämna steg med sin AMD-motsvarighet.
Overall
4.3Pros
- Val av Intel i7- eller i9-processor beroende på dina krav
- Stöd för upp till fyra 4K-skärmar eller en enda 8K-skärm
- Lägre strömförbrukning, fläktljud och temperaturer än Geekom A8
- Bra formfaktor, lätt att bära med sig i en liten väska
- Två USB-C 4-portar
Cons
- Överlag lägre prestanda än AMD-baserade Geekom A8
Vi recenserade Geekom A8 AMD Ryzen 7 8845HS kraftpaket för några månader sedan och nu är det Intels tur med Geekom GT13 Pro med i9-13900H. Hur kommer dessa två flaggskeppsenheter att jämföra sig med varandra? Låt oss ta reda på det i vår recension av Geekom GT13 Pro.
Inuti lådan
Geekom GT13 Pro levereras med själva Intel mini-datorn tillsammans med en snabbstartsguide som finns på flera språk.
Det finns ett litet nätaggregat och en kabel med en kontakt för ditt land, i vårt fall en brittisk kontakt. Det finns en HDMI-kabel och sist men inte minst en VESA-monteringsplatta och skruvar för att fästa mini-pc:n för kontoret bakom din TV eller bildskärm.
Geekom GT13 Pro Översikt
Geekom GT13 Pro mäter cirka 11,24 x 11,24 x 3,7 cm (4,42 x 4,42 x 1,45 tum) och väger 442 g. Precis som A8-modellen är den tillverkad av ett aluminiumhölje med en något mörkare grå metallfinish som ser bra ut på skrivbordet.
På framsidan finns två USB 3.2 Gen 2-portar, varav den första har stöd för Power Delivery. Det finns en 3,5 mm hörlursport och strömknappen.
På vänster sida finns en fullstor SD-kortläsare som jag alltid uppskattar mer än en mikro-SD-kortläsare.
Baksidan, från vänster till höger, har en USB 4 Gen 3-port som också stöder strömförsörjning. Där finns den första av två HDMI 2.0-portar och en 2,5 Gbps ethernet. Därefter har vi en USB 2.0-port, en USB 3.2 Gen-port och avslutar med den andra USB 4-porten och HDMI-portarna.
Med hjälp av de två HDMI- och 2 USB Type-C-portarna kan du använda upp till fyra bildskärmar med stöd för upp till 4K-upplösning, eller en enda 8K-skärm.
USB 4 Gen 3-porten stöder upp till 40 Gbps, upp till 15 W PD 3.0 och externa enheter, inklusive SSD-enheter och eGPU-enheter som GPD G1 eGPU-dockningsstationen. En dockningsstation är utmärkt för Intel mini PC, särskilt om du behöver en ökning av grafikrelaterad prestanda, t.ex. vid spel eller videoredigering.
Geekom GT13 Pro Tekniska specifikationer
Det finns två modeller av Geekom GT13 Pro. Den första, som vi granskar här, använder 13:e generationens Intel i9-12900H-processor med 14 kärnor och 20 trådar. Den andra har 13:e generationens Intel i7-13620H-processor med 10 kärnor och 16 trådar.
För grafiken finns den integrerade Intel Iris Xe för i9-modellen och Intel UHD-grafik för i7-modellen. Intel-grafik är inte bra för spel, men för dagliga hem- och kontorsuppgifter är de bra, och det är vad den här minidatorn är inriktad på.
Båda modellerna levereras med 32 GB DDR4-3200 SODIMM RAM och 2 TB M.2 2280 PCIe Gen 4×4 SSD. För kommunikation finns Wi-Fi 6E som tillhandahålls av M.2 2230-kortplatsen. Den har stöd för Bluetooth 5.2 och det tidigare nämnda 2,5 Gbps Ethernet.
Som en del av våra recensioner utför vi alltid ett test av strömförbrukning, fläktljud och värme. För strömförbrukningen, när vi satt i viloläge på skrivbordet, fick vi cirka 8 W i genomsnitt. Med 3DMark-laddning fick vi 32,8 W och under full belastning (med Cinebench och 3DMark) fick vi cirka 55,5 W. Geekom A8 hade i jämförelse en låg strömförbrukning på 4,6 W och en hög på 78,4 W, så vi ser lägre strömförbrukning med Intel-modellen
Medan vi körde fullbelastningstestet testade vi även fläktljudet och minidatorns termiska egenskaper. Vi fick ett högsta fläktljud på 60 dB och en högsta interntemperatur på cirka 62 °C. Jämfört med Geekom A8 som fick 67dB respektive 65 °C. Geekom GT13 Pro vinner definitivt när det gäller strömförbrukning, fläktljud och temperaturer.
Riktmärken för system
Som alltid utför vi en serie benchmarks för vår Geekom GT13 Pro recension för att lära oss mer om dess prestanda och även jämföra den med andra mini-pc:er.
Passmärke
Vi börjar med PassMark som utför en serie tester på CPU, GPU, RAM och lagring.
Vi fick en totalpoäng på 5727,9 vilket tyvärr placerar GT13 PRO längst ned i våra jämförelser av de senaste minidatorerna.
I uppdelningen ser vi mycket bra resultat för CPU, över genomsnittet för 2D-grafik, under genomsnittet för 3D-grafik. Resultaten förbättras avsevärt med utmärkta resultat för minne och diskprestanda i den 98:e percentilen.
PCMark
PCMark testar den genomsnittliga dagliga användningen av en PC, allt från webbsurfning, videokonferenser, arbete med kontorsdokument till bildredigering och rendering.
Vi fick ett resultat på 6546 vilket är respektabelt, närmare de flesta andra mini PC-modellerna men fortfarande i botten av resultaten.
Cinebench R23
Nästa benchmark är Cinebench R23 som testar CPU:ns single- och multi core-prestanda.
Några goda nyheter är att vi i enkärnstestet fick toppresultatet 1931, men i flerkärnstestet hamnar vi på sista plats med 11 348.
Cinebench R24
Vi har nyligen börjat med benchmarks med Cinebench R24 och har ännu inte några egna jämförbara data för detta.
Men poängen är lovande, vi fick 115 för enkelkärnig, vilket placerar den strax före Apple M1 Max. Och för flerkärnig prestanda fick den 661, lite bakom Apple M1 Max.
3DMark
Vår sista systembenchmark är 3DMark som testar CPU och GPU i samarbete. Det är inte bara för spel, en stark GPU är perfekt för bild- och videoredigering till exempel.
I testerna Time Spy, Night Raid och Fire Strike får vi de lägsta poängen jämfört med AMD:s minidatorer, vilket vi förväntade oss. Men de här poängen är inte så dåliga som vi trodde att de skulle vara.
Benchmarks för spel
Även om Geekom GT13 Pro inte är en minidator för spel kör vi alltid några benchmarktester för att få en indikation på vad som faktiskt är möjligt att spela på den. Vi kör vanligtvis på 720P, 1080P, 1440P och 4K men eftersom detta inte är en gaming mini PC testar vi bara på 720P
Forza Horizon 5
Forza Horizon 5 är optimerat för AMD-processorer och resultaten återspeglar det. Vi fick 61 FPS vid 720P mycket låga grafikinställningar. Du kan låsa den till 30FPS och öka upplösningen och / eller grafikinställningarna och spela detta helt fint.
Shadow of the Tomb Raider
För Shadow of the Tomb Raider kör vi på 720P lägsta grafikinställningar. Vi fick 61 bilder per sekund och återigen kan du låsa detta till 30FPS och ändra några grafik för att få det att fungera bra.
Street Fighter VI
För vårt Street Fighter VI-riktmärke kör vi på 720 på de högsta grafikinställningarna. Vi fick poäng på strax under 30 FPS vilket inte är särskilt spelbart för det här spelet. Men att spela på de lägsta grafikinställningarna kommer att påskynda prestandan och göra det roligare.
Sammanfattning av riktmärket
Det går inte att undvika, Intel-processorn jämfört med AMD-processorer har mycket olika resultat. I systembenchmarks såg vi mestadels sistaplatsresultat mot AMD-processorerna, och bara en gång tog de förstaplatsen i Cinebenchs prestandatest för en enda kärna.
För dina dagliga uppgifter kommer Geekom GT13 Pro att fungera alldeles utmärkt. Även om vi inte har de högsta benchmarkresultaten, skulle du verkligen inte se någon avmattning när du surfar på webben, tittar på 4K- eller till och med 8K-videor eller arbetar med stora kontorsdokument. Den kan hantera allt detta perfekt.
Spel är spelbara på GT13 Pro, men du måste begränsa FPS till 30 och göra några ändringar, medan du med en AMD-processor kan köra med högre inställningar utan problem. Du kan naturligtvis köra lägre krävande spel helt fint. Vi kan njuta av spel som Hades II, TMNT: Shredders Revenge och Dead Cells med högre upplösningar och grafikinställningar. Och det finns alltid spelstreaming som fungerar utmärkt!
Alternativt kan en eGPU-dockningsstation som GPD G1 2024 eller ONEXPLAYER ONEXGPU göra en enorm skillnad i spel- och allmän grafikrelaterad prestanda. Den dedikerade GPU:n ersätter iGPU:n och fungerar ungefär som en stationär speldator med högre upplösning, grafikinställningar och snabbare videokodning.
Geekom GT13 Pro Review Slutliga tankar
Dags att sammanfatta vår recension av Geekom GT13 Pro med våra sista tankar. Jag måste vara ärlig och säga att jag har svårt att rekommendera Geekom GT13 Pro framför dess AMD-motsvarighet, Geekom A8.
Huvudfrågan är den lägre prestandan. Den fick genomgående lägre poäng än AMD-modellerna. även om du kanske inte behöver den höga prestandan, är priserna på båda modellerna ungefär desamma. Så varför välja GT13 Pro framför A8?
De positiva sakerna som vi kan ta med oss från Geekom GT13 Pro är den lägre strömförbrukningen, fläktljudet och temperaturerna. Det höga fläktljudet i Geekom A8 var mitt största minus, det är väldigt högt och ligger konstant på hög hastighet jämfört med GT13 Pro, som är tystare och tillbringar mindre tid på höga fläkthastigheter. Du kan också potentiellt spara lite pengar med den totalt sett lägre strömförbrukningen.
Om de högre ljudnivåerna inte är ett stort problem och du vill ha bästa möjliga prestanda för pengarna, skulle jag rekommendera Geekom A8. Geekom A8 är annars en utmärkt allround minidator när den jämförs direkt med Geekom GT13 Pro. Om du föredrar lägre ljudnivå och temperaturer är Geekom GT13 Pro Intel mini PC ett alternativ.
Du kan lära dig mer om Geekom GT13 Pro och beställa din från nedan. Rabattkoderna på 10% upphör att gälla senast den 30 september 2024
Officiella Geekom-butiker
Geekom Store (USA) Rabattkod ”DROGT13”
Geekom Store (UK) Rabattkod ”DXGT13”
Amazon (USA)
i 9-modell – Rabattkod ”DROXGT13”
i7-modell – Rabattkod ”DROXGT13”
Och om du vill veta mer om Geekom A8 kan du läsa vår fullständiga recension här. Du kan också köpa den från:
Geekom A8 Ryzen 9 8945HS: Amazon US,Geekom Store
Geekom A8 Ryzen 7 8845HS: Amazon US, Geekom Store
Geekom GT13 Pro tillhandahölls till oss av Geekom för granskning. Alla ord och åsikter är mina egna och har inte betalats för eller instruerats av Geekom.