Vi kollar in den mäktiga SEGA Dreamcast och RG552 retro-spelhanddatorn i vår Retro / Present-artikel. Vi tar en titt på en retrokonsol och dess spel och utforskar sedan modernare sätt att spela dem om du inte har en.
Retro / Nutid – Dreamcast och RG552 Video
Inledning
Jag ägde faktiskt inte en SEGA Dreamcast när den först släpptes 1998. Jag hade en PlayStation och väntade på att PlayStation 2 skulle släppas året därpå. För flera år sedan köpte jag denna Dreamcast, retrobrände höljet och handkontrollen lite och installerade några moddar.
Tekniska specifikationer för SEGA Dreamcast
Dreamcast var utformad för att huvudsakligen använda hylldelar, vilket minskade konsolens kostnad. Jämfört med exempelvis PS1 och PS2 med sina anpassade chips var Dreamcast en bra bit billigare än dem båda.
CPU | Hitachi SH-4 32-bitars RISC @ 200 MHz |
GPU | PowerVR2 @ 100 MHz |
LJUD | Yamaha AICA @ 67 MHz |
MINNE | 16 MB RAM, 8 MB video-RAM, 2 MB audio-RAM |
FÖRVARING | 128 KB VMU, CD-ROM-enhet |
En viktig egenskap hos Dreamcast var möjligheten till VGA-utmatning, vilket gav högre bildkvalitet upp till 480p. De vanliga A/V-kablarna ger 480i eller i vissa fall 240p, vilket ser bra ut på en CRT-skärm, men inte så bra på skärmar med högre upplösning. Som en anmärkning kör vi denna Dreamcast via VGA genom en OSSC uppskalare som matar ut till 1080p via HDMI.
Och inte att förglömma VMU som är både minneskort, handdator och minispelsenhet. Den interagerar med olika spel för att ge information eller belöningar under spelets gång. Eller så kan du koppla bort den och spela minispel som laddas ner till den. I Sonic Adventure 1 och 2 finns det till exempel olika enkla minispel och möjlighet att ansluta till andra VMU för att slåss mot andra.
Det var också den första konsolen som hade ett inbyggt modulärt modem för internetåtkomst och onlinespel. Tangentbord och mus fanns tillgängliga för webbsurfning.
Bästa spelen till Dreamcast
Ingen konsol skulle vara komplett utan spel. Eftersom SEGA är en spelutgivare innebar det att det skulle finnas några fantastiska förstapartstitlar från deras katalog. Ungefär samtidigt som Dreamcast släpptes det SEGA-tillverkade arkadkortet NAOMI. Den använde liknande teknik som Dreamcast, och det innebar att många populära arkadspel var lätta att porta över. Bland titlarna fanns arkadhits som Marvel vs Capcom, Crazy Taxi och House of the Dead, som även innehöll tillbehöret lightgun.
Det finns för många att lista, men andra framstående spel inkluderar Quake 3 Arena som hade onlinekompatibilitet med PC-spelare, Samba de Amigo med maracas att skaka till musiken, och SEGA Bass Fishing komplett med fiskespö tillbehör., Sedan finns det klassiker som Dead or Alive, Sonic Adventure, Ikaruga, Jet Set Radio och Soulcalibur. Och naturligtvis Shenmue, personligen tyckte jag aldrig om Shenmue-serien, men var och en sin egen 🙂
Dreamcasts fall (och uppgång)
SEGA Dreamcast blev tyvärr en kortlivad produkt, som officiellt lades ned bara några år senare, 2001. Tjugoen år senare är Dreamcast fortfarande i full gång, med spel som är under utveckling och som släpps. Och moddarna har tagit fram utmärkta produkter som ersättningsströmförsörjning, HDMI-utgångssatser och till och med emulatorer för optiska enheter som gör att du kan köra spel från SD-kort.
Hur mycket kostar en Dreamcast med spel nu?
Att köpa en SEGA Dreamcast idag är ganska billigt. De kan kosta så lite som £50 med en controller, i allmänhet lite högre om du inte har tålamod. Spel är tack och lov ganska billiga på grund av den enkla piratkopieringen på konsolen. Du kan köpa spelpaket antingen med konsolen eller separat från så lite som 20-30 pund om du inte har något emot trasiga eller saknade CD-fodral. Högkvalitativt skick eller sällsynta titlar och tillbehör kan dock gå för mycket högre priser.
RG552 handdator för retrospel
Jag har matchat Dreamcast med RG552 retrokonsolen som är dual boot OS. Det finns andra handdatorer som kan köra Dreamcast, men de kan ha problem med kompatibilitet eller prestanda. Om du vill slippa krångel är RG552 ett utmärkt val!
RG552 tekniska specifikationer
CPU | RockChip RK3399 @ 1.9Ghz |
GPU | Mali T860 MP4 |
DISPLAY | 5,36″ IPS-skärm, 1920×1152 |
RAM | 4 GB LPDDR4 |
FÖRVARING | 64 GB eMMC, plats för 2x Micro SD-kort |
Du kan läsa eller titta på vår fullständiga recension av RG552 här. Det är en dual boot-enhet som ger det bästa av två världar med Android och Linux. Den stöder AAA Android-spel och emulerar alla de största konsolerna från Atari till PSP.
RG552 operativsystem med dubbla startsystem
Vi rekommenderar att du använder Android OS för Dreamcast-emulering eftersom det fungerar mycket bättre än Linux. Emulatorn som används är gratisversionen av Redream som är förinstallerad. Gratisversionen har alla funktioner, men om du uppgraderar till Premium får du fler sparplatser per spel och rendering i högre upplösning. Det behövs egentligen inte för RG552-handdatorn, men om du vill stödja utvecklingen av emulatorn kostar det bara cirka £5. Det täcker också PC-versionen om du vill använda den också.
Dreamcast-emulering på RG552
De allra flesta spel är kompatibla med emulatorn, och endast 40 av de över 900 titlarna har problem. När det gäller prestanda provade jag ett antal spel och de kördes alla mycket bra på RG552 retro handhållen konsol med 60 FPS. Vissa kan ha enstaka störningar när data hämtas från skivbilden, men det är inget som påverkar spelet.
Det finns inbyggda alternativ för att ändra videoupplösningen och bildförhållandet från 4:3 till 16.9. Om du går in i menyn när du spelar ett spel och tittar i Cheats-menyn kan du aktivera ett hack för att få spelet att visa native widescreen. Det är dock inte alla spel som stöder detta korrekt.
En annan användbar funktion för RG552 från Anbernic är save states som gör att du kan spara den aktuella spelpositionen och återuppta exakt där du slutade vid ett senare tillfälle. Det är mycket praktiskt när du är på resande fot och snabbt behöver spara och stänga av till exempel.
Ansluta RG552 till en TV/Monitor
RG552 har dessutom en Mini-HDMI-port för anslutning till din TV eller bildskärm, så att du kan spela på storbilds-TV. Du kan ändra upplösningen i inställningarna, men tänk på att högre upplösningar kan påverka prestandan. Det är enkelt med plug and play och du behöver inte krångla med inställningarna.
Varför ska du köpa en RG552 retro-handdator?
Retrospelshanddatorn RG552 är precis rätt för Dreamcast. Den har en stor skärm som är perfekt för Dreamcasts kvalitetsgrafik, om du sträcker den till widescreen eller inte är upp till dig. Kontrollerna är perfekta, med gott om knappar tillgängliga för att matcha den ursprungliga handkontrollen. Även om du tyvärr inte kan spela House Of The Dead med en lightgun, kan du fortfarande spela det med handkontrollen. Med Redream-emulatorn kan du utforska och njuta av de allra flesta Dreamcast-titlarna som stöds mycket väl på RG552.
Om du letar efter en handdator som kan spela Dreamcast, bland andra klassiska och mer moderna konsoler, datorer och handdatorer, är RG552 definitivt en handdator att överväga!
Var kan jag köpa en RG552?
Du kan läsa mer om och köpa RG552 här. Eller bläddra igenom vårt utbud av handdatorer för retrospel här.