Chat with us, powered by LiveChat

Single Channel RAM vs Dual Channel RAM – hvorfor skal jeg bekymre mig?

DDR4 Dual channel

Hej med jer! Hvis du har fundet vej hertil, har du sikkert set ordene“dual channel RAM” eller“quad channel RAM” nævnt på listen over en enhed, du er interesseret i, og du undrer dig måske over, hvorfor det er værd at overveje, når du skal købe en ny computer?

Hos DroiX har vi besluttet at lave en lille guide, der kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad forskellen mellem de to er, og om dual channel RAM er bedre end single channel RAM, så læs videre for at finde ud af mere!

Hvad er RAM?

Til at begynde med er RAM en komponent, du finder i enhver moderne computer. Det er en forkortelse for “(R)andom (A)ccess (M)emory”, og findes oftest i størrelser fra 1024 MB (til ultralette specialiserede enheder) til 64 GB og derover (typisk i serveropsætninger).

De fleste almindelige hjemmecomputere vil dog have et sted mellem 4 og 16 GB.

Når processoren (hjernen) i en computer har brug for data, laver den en forespørgsel. Jo hurtigere disse data kan hentes, jo bedre. Data, der er gemt i RAM, kan tilgås tilfældigt. Sammenlignet med harddiske og solid state-diske, som skal søge sekventielt på hele disken for at hente data, er dette en størrelsesorden hurtigere.

Men jo hurtigere en lagringsmulighed er, jo dyrere er den at producere. Så hastighed og pris/størrelse hænger ofte direkte sammen, hvilket er grunden til, at du generelt ikke finder mere end højst 16 GB RAM i hjemmecomputere.

RAM er ikke det hurtigste datalager i en computer (det er langsommere end cachen direkte på processoren), men det er heller ikke det langsomste (det er meget hurtigere end harddiske og solid state-drev), så det befinder sig i et “sweet spot”, hvor det bruges til at lagre data, som kørende apps kan have brug for at tilgå meget ofte.

Hvorfor er hurtig adgang vigtig?

For at visualisere, hvorfor hurtigere hukommelse er vigtig, kan du forestille dig, at du sidder ved dit skrivebord og skriver en opgave, da du laver en fejl og er nødt til at slette noget.

Du rækker ud efter dit viskelæder, visker din fejl ud, lægger viskelæderet fra dig og skriver videre. Intet besvær, ingen ballade. Det svarer til det, der sker, når en computer beder om data, der er gemt i RAM.

Forestil dig nu, hvordan det ville se ud, hvis dit viskelæder var i den anden ende af rummet?

Du ville være nødt til at rejse dig, gå over og tage viskelæderet, tage det med tilbage til dit skrivebord og viske din fejl ud, lægge viskelæderet tilbage i den anden side af lokalet og derefter gå tilbage til dit skrivebord for at skrive videre. Det er en grov tilnærmelse til, hvad der ville ske, hvis computere ikke brugte RAM, men i stedet konstant anmodede om data fra en harddisk eller et solid state-drev.

To kanaler? En enkelt kanal?

RAM forbindes til computeren gennem dedikerede slots på bundkortet. Hver RAM-stick kan betragtes som sin egen “kanal”.

De fleste moderne hjemmecomputere kører enten single channel-, dual channel- eller quad channel-opsætninger.

Så når du har 16 GB RAM i din computer, kan det enten være:

  • En enkelt stick på 16 GB
  • To sticks med 8 GB
  • eller fire sticks med 4 GB

Mere om Dual Channel og Quad Channel RAM

For at forbedre ydeevnen anbefales det ofte, at du kører enten en dual- eller quad channel-konfiguration i din computer.

Når du kører dual eller quad channel RAM, anbefales det også, at du gør følgende for at undgå diverse fejl:

  • Sørg for, at alle RAM er matchet så tæt som muligt.
    • Ideelt set vil du købe RAM, der er identiske med hensyn til model, mærke og endda det parti, de kommer fra (selvom det sidste ikke altid er muligt).
    • Små forskelle som denne kan føre til uoverensstemmelser i ydeevne og levetid.
  • RAM’en er af samme størrelse
    • At køre RAM, der ikke er lig med 2^x, kan føre til usædvanlige problemer på grund af den måde, computere behandler information på.
    • De mest almindelige størrelser for RAM-sticks er 2 (2*1), 4 (2*2), 8 (2*2*2) og 16 (2*2*2*2).

Betydningen af ekstra kanaler

For at forstå dette lidt bedre, så lad os vende tilbage til det scenarie, vi nævnte før: Du sidder ved et skrivebord og skriver en opgave.

Mens du skriver opgaven, begår du endnu en fejl. Denne gang rækker du ud efter dit viskelæder, men mens du gør det, begynder din anden arm at klø.

Fordi denne kløe er mere “presserende” end viskelæderet, klør du den med det samme med din frie hånd og vender så tilbage til viskelæderet. Sådan kan det gå i et system, der kun kører med en enkelt RAM-kanal.

Forestil dig nu, at du havde en tredje arm i denne situation. Du ville kunne række ud efter dit viskelæder med den ene hånd og kradse kløen med den anden hånd. Selvom du ikke udfører de enkelte opgaver hurtigere, bruger du samlet set mindre tid på at udføre dem begge!

Sådan kan det gå i et system, der kører dual channel RAM.

Sammenligning af præstationer

For yderligere at demonstrere, hvordan RAM kan påvirke systemets ydeevne, har vi udført en række enkle benchmarking-tests med den – i skrivende stund endnu ikke udgivne 10. generation – DroiX CK1. CK1 understøtter dual channel RAM (sammenlignet med forgængeren, CK1, som kun understøtter single channel).

Disse benchmarks blev udført i Passmark PerformanceTest 10.0. Værdierne i sig selv svarer ikke til nogen specifikke værdier, men er snarere tilnærmelser til præstationen i testen sammenlignet med andre værdier.

Vi vil se på to overordnede resultater, hvor den største forskel blev observeret, CPU’en og hukommelsen.

CPU

CPU-ydeevne i PassMark PerformanceTest 1.0

Interessant nok har dual/single channel-konfigurationer en effekt på CPU’ens ydeevne. i7’eren oplevede en lille præstationsforøgelse på ~3% (hvilket er mere, end vi forventede!).

Selvom det ikke er en enorm stigning, er det værd at overveje, hvis du vil have det absolut meste ud af din enhed!

Hukommelse

Hukommelsesydelse i PassMark PerformanceTest 10.0

Testen af selve RAM’en var som forventet. CK1 oplevede en præstationsforøgelse på hele ~17%! Det er helt sikkert noget, du skal tage i betragtning, når du vælger din næste pc.

Konklusion

Når alt er sagt og gjort, kan vi drage denne konklusion af det, vi har lært her.

Fordelene ved Dual Channel RAM er, at:

  • Det er hurtigere
  • Den er mere robust (hvis den ene pind går i stykker, har du stadig den anden pind til rådighed!)

Fordelene ved single-channel RAM er, at:

  • Det er billigere
  • Den er nemmere at udskifte (du behøver ikke tænke på, hvordan den interagerer med andre RAM-sticks).
  • Den er mere pålidelig (ydeevnen vil være langsommere end dual-channel, men den vil være mere konsistent, da du ikke behøver at tage hensyn til andre RAM-sticks).

Tak, fordi du har læst så langt! Vi håber, at dette blogindlæg har været informativt. Hvis du er interesseret i at købe din egen pc, vil vi sætte pris på, hvis du tager dig tid til at gennemse vores sortiment her: https://droix.net/collections/windows-linux-mini-pc-htpc

(Vi sælger også en række gadgets såsom håndholdte retrospil, mikro-laptops og meget mere).

Indtil næste gang!

Bringer of videos, text and images! AKA the social media guy at DroiX. Massive retro gaming fan and collector, with a far too large collection of consoles and computers from 1970's to modern.