Chat with us, powered by LiveChat

Single Channel RAM vs Dual Channel RAM – Varför ska jag bry mig?

Hej på er! Om du har hittat hit har du förmodligen sett orden”dual channel RAM” eller”quad channel RAM” i annonsen för någon enhet som du är intresserad av, och du kanske undrar varför detta är värt att tänka på när du ska köpa en ny dator?

Vi på DroiX har bestämt oss för att sammanställa en liten guide för att hjälpa dig att ta reda på vad skillnaden mellan de två är, och om dual channel RAM är bättre än single channel RAM, så läs vidare för att ta reda på mer!

Vad är RAM-minne?

Till att börja med är RAM en komponent som finns i alla moderna datorer. Det är en förkortning för ”(R)andom (A)ccess (M)emory”, och finns oftast i storlekar från 1024 MB (för ultralätta specialenheter) till 64 GB och mer (vanligtvis i serverinstallationer).

De flesta vanliga hemdatorer kommer dock att ha någonstans mellan 4Gb och 16GB.

När processorn (hjärnan) i en dator behöver data gör den en förfrågan. Ju snabbare dessa data kan hämtas, desto bättre. Data som lagras i RAM-minnet kan hämtas slumpmässigt . Jämfört med hårddiskar och SSD-enheter, som måste söka sekventiellt på hela disken för att hämta data, är detta en storleksordning snabbare.

Men ju snabbare ett lagringsalternativ är, desto dyrare är det att tillverka. Så hastighet och pris/storlek är ofta direkt relaterade, vilket är anledningen till att du i allmänhet inte hittar mer än 16 GB RAM som mest i hemdatorer.

RAM-minnet är inte det snabbaste datalagret i en dator (det är långsammare än cacheminnet direkt på processorn), men det är inte heller det långsammaste (det är mycket snabbare än hårddiskar och SSD-enheter), så det ligger i en ”sweet spot” där det används för att lagra data som appar som körs för tillfället kan behöva komma åt mycket ofta.

Varför är snabb tillgång viktigt?

För att visualisera varför snabbare minne är viktigt kan du tänka dig att du sitter vid ditt skrivbord och skriver en uppsats när du gör ett misstag och behöver radera något.

Du tar fram suddgummit, suddar ut ditt misstag, lägger ner suddgummit och fortsätter att skriva. Inget krångel, inget besvär. Detta liknar vad som händer när en dator begär data som är lagrade i RAM-minnet.

Föreställ dig nu hur det skulle se ut om ditt suddgummi fanns på andra sidan rummet?

Du skulle behöva resa dig, gå fram och ta tag i suddgummit, ta det tillbaka till skrivbordet och sudda ut ditt misstag, lägga tillbaka suddgummit på andra sidan rummet och sedan gå tillbaka till skrivbordet för att fortsätta skriva. Detta är en grov uppskattning av vad som skulle hända om datorer inte använde RAM-minne utan istället ständigt hämtade data från en hårddisk eller SSD-enhet.

Dubbel kanal? Enkel kanal?

RAM-minnet ansluts till datorn via särskilda kortplatser på moderkortet. Varje RAM-minne kan betraktas som en egen ”kanal”.

De flesta moderna hemdatorer kan hantera antingen enkanals-, tvåkanals- eller fyrkanalskonfigurationer.

Så när du har 16 GB RAM-minne i din dator kan detta antingen vara:

  • Ett enda USB-minne på 16 GB
  • Två USB-minnen på 8 GB
  • eller fyra USB-minnen med 4 GB

Mer om Dual Channel och Quad Channel RAM

För bättre prestanda rekommenderas ofta att du kör antingen en dual- eller quad channel-konfiguration i din dator.

Vid användning av dual- eller quad channel RAM rekommenderas även att du gör följande för att undvika diverse fel:

  • Se till att allt RAM är matchat så nära som möjligt
    • Det bästa vore att köpa RAM som är identiska vad gäller modell, märke och till och med det parti de kommer ifrån (även om det sista inte alltid är möjligt).
    • Små skillnader som dessa kan leda till avvikelser i prestanda och livslängd.
  • RAM-minnet är lika stort
    • Att köra RAM som inte är lika med lika med 2^x kan leda till ovanliga problem på grund av hur datorer bearbetar information.
    • De vanligaste storlekarna för RAM-minnen är 2 (2*1), 4 (2*2), 8 (2*2*2) och 16(2*2*2*2)

Betydelsen av extra kanaler

För att förstå detta lite bättre, låt oss återgå till det scenario vi nämnde tidigare: Du sitter vid ett skrivbord och skriver en uppsats.

När du skriver uppsatsen gör du ytterligare ett misstag. Den här gången sträcker du dig efter suddgummit, men när du gör det börjar det klia i din andra arm.

Eftersom denna klåda är mer ”akut” än radergummit kliar du den omedelbart med din fria hand och återgår sedan till att hämta radergummit. Så här kan det gå till i ett system som bara kör en enda RAM-kanal.

Föreställ dig nu att du hade en tredje arm i den här situationen. Du skulle kunna ta fram suddgummit med ena handen och klia på klådan med den andra. Även om du inte utför de enskilda uppgifterna snabbare, spenderar du mindre tid på att utföra dem båda totalt sett!

Så här kan det gå till i ett system som kör dual channel RAM.

Jämförelser av prestanda

För att ytterligare visa hur RAM-minnet kan påverka systemets prestanda har vi utfört en serie enkla benchmarkingtester med den – i skrivande stund ännu inte släppta 10:e generationen – DroiX CK1. CK1 har stöd för dual channel RAM (jämfört med föregångaren CK1, som endast hade stöd för single channel).

Dessa benchmarks utfördes i Passmark PerformanceTest 10.0. Värdena i sig motsvarar inte några specifika värden, utan är snarare approximationer av prestanda i testet, jämfört med andra värden.

Vi kommer att titta på två övergripande resultat där den största skillnaden observerades, CPU och minne.

CPU

CPU-prestanda i PassMark PerformanceTest 1.0

Intressant nog har dual/single channel-konfigurationer en effekt på CPU-prestandan. i7 hade en liten prestandaökning på ~3% (vilket är mer än vi förväntade oss!).

Även om det inte är en enorm ökning är det värt att överväga om du vill få ut det absolut mesta av din enhet!

Minne

Minnesprestanda i PassMark PerformanceTest 10.0

Att testa RAM-minnet i sig var som vi förväntade oss. CK1 har en prestandaökning på hela ~17%! Detta är definitivt något att ta hänsyn till när du väljer din nästa PC.

Slutsats

När allt är sagt och gjort kan vi dra slutsatser av det vi har lärt oss här.

Fördelarna med Dual Channel RAM är följande:

  • Det är snabbare
  • Den är mer robust (om en pinne går sönder har du fortfarande den andra pinnen tillgänglig!)

Fördelarna med enkanals RAM är följande:

  • Det är billigare
  • Den är lättare att byta ut (du behöver inte tänka på hur den kommer att interagera med andra RAM-minnen)
  • Det är mer tillförlitligt (prestanda kommer att vara långsammare än dual-channel, men det kommer att vara mer konsekvent eftersom du inte behöver ta hänsyn till andra RAM-minnen)

Tack för att du läst så här långt! Vi hoppas att det här blogginlägget har varit informativt. Om du är intresserad av att köpa en egen dator skulle vi uppskatta om du tog dig tid att titta igenom vårt sortiment här: https://droix.net/collections/windows-linux-mini-pc-htpc

(Vi säljer också en mängd olika prylar som handdatorer för retrospel, bärbara mikrodatorer och mycket mer!)

Vi ses nästa gång!

Bringer of videos, text and images! AKA the social media guy at DroiX. Massive retro gaming fan and collector, with a far too large collection of consoles and computers from 1970's to modern.