Chat with us, powered by LiveChat

Mikä on pelikäyttöön tarkoitettu kannettava tietokone?

Post image for "What is a Gaming Handheld" post

Hei! DroiX yrittää vastata ikivanhaan kysymykseen – mikä on pelikämmenlaite? Seuraavassa esitellään sen laaja määritelmä, joitakin yleisiä etuja ja käydään läpi muutamia luonnosta löytyviä lajeja.

Mikä on pelikäsimikro?

Pelikämmentietokonetta voidaan pitää nimensä mukaisesti pelilaitteena, jota pidetään kädessä. Käsikonsoleilla on ollut pitkä historia – jo 1980-luvulta lähtien – ja ne ovat kulkeneet pitkän matkan alusta lähtien.

Nöyrä alku

Game Boy -mallit

Käsikonsolipelaaminen ei ole aina ollut tällainen kimppu joustavia, koukuttavia peliherkkuja. Käsikonsolipelaaminen – ainakin mitä valtavirtaan tulee – voidaan ajoittaa jo 1980-luvulle, jolloin markkinoille tulivat esimerkiksi Nintendon Game & Watch -sarjan käsikonsolit ja pahamaineiset Tiger Electronicsin käsikonsolit.

Tänä aikana videopelaaminen mediana oli vasta löytämässä jalansijaa. Niinpä näitä kämmenlaitteita pidettiin enemmänkin uutuusleluina. Kirkkaat, räikeän väriset kuoret, ainutlaatuinen muotoilu, yksinkertainen (mutta usein addiktoiva – tuohon aikaan) pelattavuus, yksiväriset värimaailmat ja se, että pelit oli lukittu siihen kämmenlaitteeseen, jossa ne olivat, tekivät varhaisimmista kämmenlaitteista kaukana siitä, mitä nykyään odotetaan.

Asiat kuitenkin muuttuivat, kun Nintendo palasi jälleen kuvioihin ikonisen Game Boyn (ja pian sen jälkeen Game Boy Colourin ja Game Boy Advancen) myötä. Pelaaminen tien päällä ei ole koskaan ollut näin mahtavaa!

Ne sisälsivät satoja ainutlaatuisia pelejä, värikkäitä, mukaansatempaavia visuaalisia elementtejä ja erilaisia laitteisto-ominaisuuksia (vaihdettavat kasetit), joiden ansiosta kämmenlaitteista tuli todellisia pelialustoja. Matkalla pelaamisesta tuli päivä päivältä oikeutetumpaa.

Valtava kasvu – Kannettava pelaaminen 21. vuosisadalla

DS ja PSP

Käsikonsolipelaamista 00-luvulla hallitsi lähinnä kaksi suurta laiteperhettä. Näiden perheiden ulkopuolelta löytyy hyvin vähän merkittäviä laitteita tältä ajanjaksolta, lukuun ottamatta Nokian N-Gagen kaltaisia epäonnistumisia.

Ensimmäinen näistä kahdesta perheestä on Nintendo DS. Nimen ”DS”-osa tulee ”Dual Screens” -näytöistä, jotka muodostavat kämmenmikron suunnittelun ytimen, jossa alempi näyttö on yksinkertainen, resistiivinen kosketusnäyttö.

Nintendo DS ei ollut kovin tehokas kannettava, mutta se korvasi sen intuitiivisella suunnittelullaan, joka antoi tilaa yhtä ainutlaatuisille ja intuitiivisille pelikonsepteille, jotka eivät yksinkertaisesti olisi olleet mahdollisia muilla alustoilla. Vielä tänäkin päivänä on pelejä, jotka yksinkertaisesti pelaavat paremmin DS:llä, koska ne on suunniteltu laitteen laitteistoa silmällä pitäen.

DS:stä tehtiin useita uudistuksia sen elinkaaren aikana (DS, DS Lite, DSi ja DSi XL), ja lopulta sen seuraaja oli Nintendo 3DS, joka lisäsi mielenkiintoisen sisäänrakennetun stereoskooppisen 3D-efektin ja monia parannuksia alkuperäiseen suunnitteluun.

Toinen vuosituhannen vaihteessa hallitseva laiteperhe on Sonyn vastine – Playstation Portable (tai ”PSP”). PSP:ssä käytettiin alun perin omaa levypohjaista järjestelmää (levyjä kutsutaan ”UMD-levyiksi”).

PSP pystyi käsittelemään paljon laadukkaampia kokemuksia kuin Nintendo DS. Peleissä oli usein täydet 3D-näkymät, ääninäytteleminen ja henkeäsalpaavat (tuohon aikaan ja sen luonteen huomioon ottaen) visuaalit. PSP tarjosi DS:ään verrattuna paljon nykyaikaisemman pelikokemuksen.

Myöhemmin sen seuraajassa, PS Vitassa, Sony luopui UMD-levyistä ja otti käyttöön käytännöllisemmän kasettipohjaisen järjestelmän.

Kolmannen osapuolen laitteiston nousu

Viime vuosina elektronisten kämmenlaitteiden suosio on kasvanut voimakkaasti. Erityisesti hyvin pienikokoiset laitteet sekä retropelikäyttöön tarkoitetut kannettavat tietokoneet.

Nämä kämmenmikrot ovat paradigman muutos verrattuna ”500-in-1” -hyperhalpaan bootleg-rom-soittolaitteeseen, joka aina silloin tällöin livahti Kiinasta ulos ja päätyi pahaa-aavistamattomaan panttilainaamoon tai joulusukkaan.

Kehitys on ollut räjähdysmäistä tässä kohtauksessa vuodesta 2017 lähtien, alkaen peruslaitteista, kuten RS-97, ja lopulta ne on jalostettu uskomattoman pienikokoisiksi ja joustaviksi muodoiksi, kuten RG351M.

Valmistajien jo nyt tarjoaman tasaisen laadun ja kohtauksen suosion kasvun ansiosta tulevaisuus näyttää valoisalta retropelien käsikonsolien osalta, ja ohjelmistojen ja laitteistojen parannukset jalostuvat jokaisen uuden version myötä.

Mitä hyvää niissä on?

Pelikämmenlaitteilla on periaatteessa kaksi pääetua, jotka ovat luontaisia.

Gaming Handheld on kannettava

Pelikäyttöön tarkoitetut kannettavat tietokoneet on suunniteltu pidettäväksi kädessä. Tämä on tavallaan ympäripyöreä toteamus, mutta se on totta.

Tämä tarkoittaa sitä, että vain omat taskut ja/tai laukkujen tilat rajoittavat sinua, kun haluat kuljettaa kannettavaa tietokonetta mukanasi.

Pelikämmenlaite vaatii vähemmän investointeja

Kämmenlaitteen on oltava sellainen, että sitä voi käyttää liikkeellä. Tästä voimme ymmärtää, että kaiken pelaamiseen tarvittavan pitäisi olla heti käsissäsi.

Tämä tekee pelikäsimikroista erittäin houkuttelevia niille, joilla ei ole aikaa tai rahaa investoida oheislaitteisiin, kuten näyttöihin, näppäimistöihin, hiiriin ja niin edelleen.

…ja huonot puolet?

Pelikäyttöön tarkoitetuissa kannettavissa tietokoneissa on myös kaksi suurta haittaa, jotka on otettava huomioon:

Ne eivät ole (yhtä) voimakkaita

Kannettavat pelikäsimikrot eivät kannettavuutensa vuoksi yleensä ole yhtä tehokkaita kuin pelikonsolit tai PC:t. Kannettavuuden mahdollistamiseksi on otettava huomioon monia näkökohtia, kuten lämmöntuotanto, kestävyys ja akun kesto.

Tästä pääsemmekin seuraavaan kannettavien kannettavien kämmentietokoneiden haittaan, joka on….

Akun rajallinen kesto voi olla… hankalaa

Koska se toimii akulla, ellet istu sen kanssa, joka on kytketty laturiin jatkuvasti (mikä ei ole väärin, mutta se heikentää tarkoitusta jonkin verran), akun kestoaika on rajoitettu pelisessioiden aikana.

Niille, jotka pelaavat lyhyitä aikoja (ehkä 30 minuutista 2 tai noin 2 tuntiin), tämä ei ole suuri ongelma. Mutta niille, jotka haluavat pelata säännöllisesti hyvin pitkiä aikoja (eli yli 3 tuntia), tämä voi olla este.

Matkapuhelin vs. pelikäyttöön tarkoitetut kannettavat tietokoneet

Yleinen argumentti pelikäyttöön tarkoitettuja kannettavia tietokoneita vastaan menee yleensä jotakuinkin näin:

Miksi ostaisin käsikonsolin, kun voin käyttää kännykkääni ohjaimen kanssa?

S. Traw-Mann aiheesta ”Retro Gaming Handhelds vs. Mobile Phones”

Tämä näkemys ei ole… täysin väärä. Ohjelmistojen ja laitteistojen kehittymisen ansiosta on mahdollista pelata erilaisia pelejä matkapuhelimella.

Mutta sen lisäksi on monia asioita, joita on otettava huomioon:

Millaisia pelikäsimikroja on olemassa?

Android-pelikonsolit

MOQi i7 Android-älypuhelimen käsikonsoli - Etunäkymä, jossa konsoli näkyy edestä ja takaa.
MOQi i7 Android-älypuhelimen käsikonsoli – Etunäkymä, jossa konsoli näkyy edestä ja takaa.

Android-pelikämmentietokoneet ovat Android-käyttöjärjestelmää käyttäviä laitteita, jotka on suunniteltu ensisijaisesti yleiseksi pelilaitteeksi. Tähän luokkaan kuuluvat esimerkiksi MOQI i7 ja GPD XD Plus.

Näitä laitteita voi pitää enemmänkin pelaamiseen erikoistuneina matkapuhelimina. Sisäänrakennetut ohjaimet ja muut ominaisuudet tekevät pelaamisesta mukavampaa.

Windows-pelikäyttöön tarkoitetut kannettavat tietokoneet

GPD WIN 3 Space Grey - telakoituna

Windows-pelikämmenlaitteita voidaan verrata pikemminkin pelikannettaviin tai -pelikoneisiin. Niissä on yleensä joko pieni näppäimistö tai kosketusnäyttö tai mahdollisesti jopa molemmat.

Kolmesta tärkeimmästä kannettavasta tietokoneesta Windows-pelikannettavat ovat yleensä tehokkaimpia ja joustavimpia; ne ovat suorituskyvyltään lähinnä erikoistuneita pelikannettavia tietokoneita.

Tähän luokkaan kuuluu äskettäin markkinoille tuotu GPD Win 3 – joka on AAA-pelejä pelaava kannettava tietokone.

Retro-pelaamisen kannettavat tietokoneet

ANBERNIC Musta RG351V Retro Gaming Handheld - Kuvattu edestäpäin kulmassa

Retropelaamisen kannettavat tietokoneet on suunniteltu retropelien pelaamiseen. Niiden muotoilu muistuttaa usein vanhojen kannettavien tietokoneiden elementtejä, kuten RG351V, joka muistuttaa hyvin paljon alkuperäistä Game Boyta.

Sinun on ensin tyhjennettävä omat pelitiedostosi, mutta pienen asennuksen jälkeen retropelikämmenlaitteilla on helppo ja tehokas tapa tallentaa kaikki vanhat pelisi yhteen kätevään laitteeseen.

Joissakin retropelikämmenlaitteissa on jopa Android-käyttöjärjestelmä. Vaikka ne ovat teknisesti android-pelikämmenlaitteita, pidämme niitä lähempänä retropelikämmenlaitteita niiden suunnittelun ja ominaisuuksien vuoksi.

Mistä ostat pelikäyttöön tarkoitetun käsikonsolin?

Tämän artikkelin päätteeksi olemme nyt käyneet läpi, mikä on pelikäsimikro ja millaisia pelikäsimikroja on tarjolla. Kutsumme sinut tutustumaan kämmenpelilaitevalikoimaamme. Meillä on Android-, Windows- ja jopa Retro-kämmenlaitteita.

Siinä kaikki toistaiseksi. Seuraavaan kertaan!

Bringer of videos, text and images! AKA the social media guy at DroiX. Massive retro gaming fan and collector, with a far too large collection of consoles and computers from 1970's to modern.