Windows 10 -käyttöjärjestelmällä varustetut kannettavat tietokoneet, joilla voi pelata laajaa PC-pelikirjastoa kodin ulkopuolella, eivät ole mitään uutta. Erilaiset niche-tuottajat ovat jo vuosia yrittäneet käsitellä aihetta ja epäonnistuneet vuosien ajan. Syy tähän on yksinkertainen – viime aikoihin asti mobiiliprosessori ja -näytönohjain tarjosivat niin alhaisen suorituskyvyn, että voit pelata useimpia vuosikymmenen takaisia pelejä. Ei ihme, ettei kukaan halunnut ostaa ”konsolia”, jolla ei olisi mahdollista pelata uusia pelejä, ei edes AAA-pelejä, vaan yksinkertaisesti uusia pelejä.
On tuskin yllättävää, että useimmat valmistajat ovat luopuneet näistä yrityksistä. Poikkeuksena on hongkongilainen GPD, joka on jatkuvasti julkaissut ultramobiilikonsoleita ja minikokoisia kannettavia tietokoneita, jotka ovat herättäneet nörttien huomion ympäri maailmaa. GPD Win 3 on vuosien vaivannäön kruunu ja ensimmäinen Windows 10 -kämmenlaite, joka – kaikki viittaa siihen – on järkevä.
GPD Win 3:ssa on jotain, joka saa minut sanomaan: ”Haluan sen.”
Tarkastellaanpa laitteen suunnittelua.
Ensi silmäyksellä ei Switch eikä Vita. Jos jotain, se on lähempänä Sonyn kannettavaa konsolia. Ainakin kunnes näemme, että näyttö, jonka läpimitta on 5,5 tuumaa ja resoluutio 720p, on siirretty pois ja näyttää valkoisen taustavalaistun QWERTY-näppäimistön.
Näppäimistö on itse asiassa valaistu kosketusnäyttöpaneeli – valmistaja selittää tätä päätöstä sillä, että se halusi vähentää laitteen paksuutta, joka olisi paljon merkittävämpi, jos näppäimistössä olisi fyysiset painikkeet.
Kytkin on tehty samanlainen kuin se, että on telakointiasema, jolla voimme liittää GPD Win 3 kolme USB-A-laitteita, jotain USB-C, TV tai näyttö HDMI 2.0b ja langallinen internet RJ-45-liitännän kautta.
Itse ”konsolissa” – paremman sanan puutteessa – on yksi USB-A-portti, yksi Thunderbolt 4 -portti ja kuulokelähtö. Toisin kuin Nintendo Switchissä, tässä on Bluetooth-yhteys, jonka avulla kuulokkeet voidaan liittää langattomasti ilman sovittimia.
Kun GPD Win 3 käynnistetään, se osoittautuu pelkäksi pienoistietokoneeksi, jossa on Windows 10. Valmistaja ei yrittänyt käyttää mitään erityistä käyttöliittymää, mikä voi olla sekä haitta että etu – toisaalta Windows 10 on pelaajille tuttu ympäristö. Toisaalta sen tuki 5,5″:lle voi olla vaikeaa.
Komponentit tekevät GPD Win 3:sta erityisen erottuvan.
Konsoli on saatavana kahtena versiona – Intel Core i5-1135G7- tai Core i7-1165G7 -suorittimella. Prosessorit toimivat oletusarvoisesti 15 W:n TDP-arvolla, mutta tarvittaessa ne voivat toimia jopa 28 W:n teholla, minkä pitäisi lisätä suorituskykyä merkittävästi. Molemmissa tapauksissa integroitu Intel Iris Xe -järjestelmäpiiri vastaa grafiikan käsittelystä. Muistin osalta meillä on 16 Gt LPDDR4x 4266 MHz RAM-muistia ja teratavun NVMe SSD-asema PCIe Gen 4.0 -standardissa.
GPD Win 3 käsittelee dataa lähes yhtä nopeasti kuin seuraavan sukupolven konsolit, ja levy voi toistaa dataa jopa 5038 MB/s nopeudella.
Miten tällaiset komponentit näkyvät pelisuorituskyvyssä? GPD tarjoaa pitkän luettelon peleistä, jotka toimivat GPD Win 3:lla, ja lähes kaikki niistä toimivat sujuvasti yli 60 FPS:n nopeudella 720p-resoluutiolla.
Vaikka kyseessä olisivat kuitenkin alimmat grafiikka-asetukset, kyseessä on silti verrattomasti parempi grafiikka kuin esimerkiksi Nintendo Switchin tarjoama.
Täydellisille friikeille, jotka jostain syystä haluaisivat tehdä tästä kannettavasta tehokkaan AAA-pelikoneen, on myös mahdollisuus liittää eGPU. En tiedä, kuinka moni päättää tehdä niin, mutta mahdollisuus on olemassa.
Onko sillä mahdollisuuksia haastaa Nintendo Switch tai pöytätietokoneet millään luonnollisella tavalla? Ei tietenkään. Se on kapealla markkinasektorilla toimiva tuote. Droixin testaajien ja YouTubereiden ensivaikutelmien perusteella GPD Win 3 on kuitenkin menestys. Voit nähdä koko arvostelun GPD Win 3 Review , jos haluat nähdä pakkauksen purkamisen ja ensimmäisen katsauksen.
https://droix.net/fi/product/gpd-win-3/