Mikä on äskettäin ostamasi RG351-mallin ”kaavintatoiminto”? Opi mitä, miksi ja miten uuden retropelikämmenlaitteesi raaputtaminen tapahtuu tämän kätevän lyhyen oppaan avulla.
Mitä on pelin (metatietojen) kaapiminen?
Kaikissa RG351-malleissa – RG351P, RG351M, RG351V ja RG351MP – on ominaisuus, joka on läsnä kaikissa RG351-malleissa – tämä on RG351P, RG351M, RG351V ja RG351MP – ja se on kyky suorittaa toiminto, joka tunnetaan nimellä ”scraping”.
Pelitiedostojen, olivatpa ne sitten ROM-, BIN- tai ISO-tiedostoja tai muita, mukana ei tule mitään laatikkotaidetta tai lisätietoja. Ne ovat puhtaasti vain pelejä ja kaikkea niiden sisältämää sisältöä.
Kun peli kopioidaan/liimataan suoraan laitteeseen edellyttäen, että olet laittanut sen oikeaan kansioon, peli näkyy ”sellaisenaan” annetulla tiedostonimellä. Voisit ladata Sonic The Hedgehog ROMin ja kutsua sitä nimellä ”Grand_Theft_Auto_27”, jolloin olisit jatkuvasti ymmälläsi joka kerta, kun avaat pelin 100 punnan laitteellasi, eikä sinua tervehdi AAA Blockbuster -nimike 80 vuoden takaa.
Tämän kiertämiseksi useimmat käyttöjärjestelmät käyttävät niin sanottuametatietoa. Metatieto on tietoa, jota käytetään kuvaamaan , mitä toinen tieto on. Pelien kohdalla tämä sisältää yleensä tietoja, kuten varsinainen nimi (jota ei monestakin syystä aina ole paras käyttää tiedostonimenä), julkaisupäivä ja jopa visuaalista mediaa, kuten laatikostoa.
Kaikki meistä eivät kuitenkaan ole keräilijöitä, ja olemme myös kiireisiä ihmisiä. On siis epätodennäköistä, että meillä olisi aikaa syöttää manuaalisesti kaikki nämä metatiedot laajoihin pelikokoelmiimme. Tässä vaiheessa tulevat kuvaan mukaan riistanhoitoyhdistykset ja raaputustoiminta.
Kaapiminen on automatisoitu prosessi, jonka avulla voit kerätä metatietoja sadoista ja tuhansista peleistä hyvin pienellä vaivalla.
Miten pelikaapiminen toimii?
Oletusarvoisesti kaikki tietyn järjestelmän metatiedot tallennetaan tiedostoon nimeltä ”gamelist.xml”. Löydät yhden jokaisesta järjestelmän kansiosta.
Tämä tiedosto sisältää rivejä ja rivejä tietoja, jotka kuvaavat eri näkökohtia pelitiedostosta, johon ne viittaavat (merkitty
Järjestelmä toimii siten, että kun laite käynnistyy, se tarkastelee näitä .xml-tiedostoja ja täyttää niiden avulla järjestelmän näyttämät peliluettelot. Sen jälkeen se täyttää automaattisesti teeman määrittelemän käyttöliittymän määritettyjen tunnisteiden metatiedoilla.
Se, miten nämä metatiedot näytetään, riippuu täysin teemastasi ja siihen valitsemistasi vaihtoehdoista (joita voit myös säätää vapaasti).
Kaapiminen on prosessi, jossa nämä metatietotiedostot täytetään automaattisesti sadoilla ja tuhansilla merkinnöillä, jotka perustuvat yleensä otsikon tiedostonimeen.
Miten voin kerätä peli(meta)dataa?
Tällä hetkellä suurin julkisesti saatavilla oleva verkkotietokanta on ScreenScraper. Tällä sivustolla on satoja ja taas tuhansia pelejä, joista sadat avokätiset vapaaehtoiset ovat käsin ladanneet ja kuratoineet tietoja, laatikkotaidetta ja jopa pieniä ennakkopelivideoita.
On myös vaihtoehtoisia sivustoja, kuten TheGamesDB, jotka tarjoavat samankaltaisia palveluja.
Oletusarvoisesti RG351:t kysyvät ScreenScraperilta metatietojen lataamista varten.
ScreenScraper poistaa automaattisesti rekisteröimättömien asiakkaiden kaapimisen käytöstä, kun palvelimen kuormitus on liian suuri, sillä kun pyyntöjä tulee liikaa, palvelin saattaa kaatua.
Jos julkaisuhetkellä kaapiminen on tällä hetkellä estetty rekisteröimättömiltä asiakkailta, voit kiertää tämän rekisteröitymällä ScreenScraperin verkkosivustolle ja syöttämällä sitten tunnuksesi RG351:n kaapimisliittymään. Päivittäiselle tietomäärälle on asetettu yläraja, mutta sitä voidaan korottaa, jos joku lahjoittaa sivustolle.
Pääset kaapimistoimintoon painamalla käynnistyspainiketta, kun olet päävalikossa, ja valitsemalla vaihtoehdon ”Scrape”.
Ennen metatietojen hakua on mahdollista määritellä tarkasti, mitä haluat ladata.
Metatietojen määrittäminen
Joitakin merkittäviä tunnisteita/kenttiä, joita voit määritellä, ovat seuraavat:
- Kuvan lähde
- Tämä on pääkuva, jota käytetään pelin esittämiseen useimmissa teemoissa.
- Voit valita seuraavista kuvista:
- Kuvakaappaus – Satunnainen kuvakaappaus pelistä.
- Title Screenshot – Kuvakaappaus pelin otsikkoruudusta.
- Box 2D – Tasokuva pelin laatikon kuvasta.
- Laatikko 3D – Pelin laatikkotaide 3D-näkökulmasta katsottuna.
- Fan Art – Itsestään selvää
- Mix V1 – Box 3D:n ja Screenshotin yhdistelmä sekä logo.
- Mix V2 – Yhdistelmä Box 3D:stä ja Screenshotista sekä logo ja jäljitelmä fyysisestä mediasta (CD, kasetti jne.).
- Laatikkolähde
- Tämä on pelkkä kenttä laatikkotaidetta varten, jos käytät jotakin sekoitetuista kuvalähteistä.
- Logon lähde
- Samanlainen kuin Box Source, mutta itse logon osalta.
- Valitsemalla ”Wheel” voit ladata pelin erillisen logon.
- Valitsemalla ”Marquee” -logon lataat logon standardoidussa muodossa, mikä tekee siitä visuaalisesti johdonmukaisemman.
- Samanlainen kuin Box Source, mutta itse logon osalta.
- Arviot
- ScreenScraper-yhteisön määrittelemä mielivaltainen luokitus pelille. Hyödyllinen apuväline, joka auttaa päättämään, mitä soittaa yhdellä silmäyksellä.
- Videot
- Voit ladata lyhyen pelivideon, joka toistuu useimmissa teemoissa lyhyen viiveen jälkeen. Toimii eräänlaisena ennakkoon.
- Suurissa kokoelmissa tämä vaihtoehto voi todella syödä käytettävissä olevaa säilytystilaa, joten ole varovainen.
On myös muita vaihtoehtoja ladata fanitaidetta, pelioppaita ja muuta. Mutta laiteohjelmistosta ja teemasta riippuen et ehkä edes pysty katsomaan niitä. Ne ovat siis usein tilan tuhlausta.
Puuttuvat mediat?
Ennen kuin aloitat kaapimisen, sinulle annetaan vielä yksi vaihtoehto, jossa voit valita, mitä alustoja haluat kaapia ja haluatko kaapia vain ”puuttuvat mediat”.
Jos valitset vain puuttuvien medioiden haun, mitään peliä, jossa on jo merkintä tunnisteelle, ei haeta. Tämä säästää paljon aikaa, jos lisäät vain muutaman pelin pelikokoelmaan, jossa on jo paljon metatietoja.
Kun olet asettanut nämä asetukset, sinun tarvitsee vain painaa ”Scrape Now” -painiketta. Kaavintaprosessi suoritetaan automaattisesti taustalla. Riippuen pelien määrästä ja kerättävän metatiedon tyypistä tämä prosessi voi kestää muutaman sekunnin tai useita tunteja.
Suosittelemme, ettet pelaa laitteella tänä aikana.
Voinko etsiä pelin metatietoja PC:llä?
Sinä voit! Tähän on olemassa monia työkaluja, mutta yksi suosituimmista on Skraper. Näiden työkalujen avulla voit valmistella SD-kortin ennen sen asettamista järjestelmään. Tämä säästää aikaa ja lisää käytettävissä olevien mukautusten tarkkuutta.
Skraperin käyttö ei kuulu tämän artikkelin aihepiiriin. Voit kuitenkin katsoa suositun youtubettajan Retro Game Corpsin kätevän video-oppaan.
Päätelmä
Kaapimalla on mahdollista todella ”kaunistella” pelikokoelmaasi. Se tekee niistä kauniimpia katsella ja helpompia selata sekä itsellesi että muille, jotka saattavat käyttää laitetta.
Suosittelemme lämpimästi kaapimisen hyödyntämistä, jotta voit todella parantaa kokemustasi. Mutta ole varovainen ScreenScraper-palvelimien kanssa.
Jos olet kiinnostunut ostamaan oman RG351-laitteen, suosittelemme tutustumaan ANBERNIC-käsilaitteiden valikoimaan osoitteessa droix.co.uk. Tai ehkäpä tutustu joihinkin parhaista retropelikämmenlaitteistamme täällä DroiX-blogissa.