In de afgelopen maanden hebben klanten van Anbernic steeds vaker gemeld dat hun toestellen tijdens het opladen niet goed functioneerden of in sommige gevallen verbrandden. Hoewel dit in het verleden een klein probleem was gezien het aantal verkochte toestellen, hebben recente voorvallen, met name met betrekking tot het Anbernic RG35XXSP model, bezorgdheid gewekt vanwege potentieel gevaarlijke incidenten die verband houden met defecte chips in de buurt van de batterij.
Dit artikel is bedoeld om dit veiligheidsprobleem aan het licht te brengen, niet alleen voor onze klanten maar voor iedereen die overweegt een Anbernic-toestel aan te schaffen. We gaan dieper in op de details van het probleem, delen voorbeelden van gebruikers, achterhalen de oorzaak en bespreken de reactie van Anbernic op basis van ons gesprek met hen. Verder voeren we onze eigen tests uit op Anbernic-apparaten, proberen we het probleem te reproduceren en geven we richtlijnen over hoe u het risico met uw apparaat kunt voorkomen of beperken.
Rapporten op internet
We hebben wat tijd besteed aan het onderzoeken van het probleem en vooral op Reddit zijn er een aantal recente berichten met eigenaren van apparaten die storingen hebben ervaren met hun apparaat. Hieronder staan er twee:
In het bovenstaande voorbeeld, met dank aan No_Breakfast_1167 op Reddit, kunnen we zien dat het opgeblazen IC, dat zich dicht bij de batterij bevindt, schade heeft veroorzaakt. Het apparaat werd niet opgeladen op het moment dat het IC ontplofte. Ze hoorden een luide plop en het apparaat stierf.
In het bovenstaande voorbeeld, met dank aan Snoo74895 op Reddit, kunnen we zien dat de batterij is opgezwollen. Hierdoor zijn het batterijdeksel en delen van de behuizing uit vorm gebogen. Wederom is het hetzelfde IC dat is opgeblazen. Snoo74895 vermeldt dat het apparaat een bijna lege batterij had, was uitgeschakeld en ongeveer twee uur was opgeladen. Ze hadden een Apple PD-geschikte USB-C/USB-C-kabel gebruikt voor een generieke 65W PD-oplader met de volgende specificaties: Ingang 100-240 VAC, 50/60 Hz, 1A Uitgang: DC 5V/4A. 9V/4A, 12V-4A, 20V-3.25A. Een ander voorbeeld kun je hier lezen.
De kwestie
Door onderzoek en analyse hebben we ontdekt dat het probleem wordt veroorzaakt door het IC dat verantwoordelijk is voor het regelen van de stroomafname van de lader naar de batterij.
Hoewel de exacte oorzaak van deze storing nog niet definitief is bevestigd, is deze waarschijnlijk te wijten aan het gebruik van goedkope IC’s van lage kwaliteit, mogelijk afkomstig uit een defecte batch of zelfs als tweedehands componenten. Bijkomende factoren die kunnen bijdragen zijn het gebruik van een oplader met hoog vermogen of het niet gebruiken van de meegeleverde Anbernic USB-A naar USB-C oplaadkabel.
Als de storing inderdaad willekeurig is, is het een kwestie van toeval of uw apparaat er last van heeft. Het is echter de moeite waard om te onderzoeken of het gebruik van verkeerde opladers en kabels schade aan je Anbernic toestel kan veroorzaken.
Onze eigen tests
We zijn begonnen met een aantal laders die we op kantoor hebben, variërend van 100W USB-C laders tot 5W USB-A laders. We hebben ook verschillende USB-C naar USB-C kabels en USB-A naar USB-C kabels geprobeerd.
Anbernic RG35XXSP
In onze tests met de Anbernic RG35XXSP hebben we geëxperimenteerd met verschillende combinaties van USB-C laders en USB-C naar USB-C kabels. Zoals verwacht begon geen van deze combinaties met opladen, wat bevestigt dat de handheld C2C opladen niet ondersteunt. Vervolgens testten we verschillende opladers met USB-A poorten en een aantal willekeurige USB-A naar USB-C kabels. Al deze setups laadden de handheld op binnen de juiste parameters.
We kozen een 100W oplader met zowel USB-C als USB-A poorten en laadden de RG35XXSP op met een USB-A naar USB-C kabel. We controleerden om de zoveel tijd het opgenomen vermogen en de thermische condities.
Het is vermeldenswaard dat we deze test hebben uitgevoerd op een van de warmste dagen in het VK, met temperaturen rond de 30°C. Aanvankelijk meette de voorkant van het apparaat ongeveer 30°C, oplopend tot een maximum van 37,5°C. De achterkant van het apparaat bereikte een maximum van ongeveer 35°C. Deze temperatuurstijgingen van ongeveer 5 tot 7°C zijn normaal tijdens het opladen van de batterij en waren lager dan we hadden verwacht.
Qua stroomverbruik zagen we een initieel verbruik van 8W, dat licht afnam tot 7,8W zodra het scherm dat het oplaadniveau weergeeft uit ging. Het stroomverbruik bleef dalen naarmate de batterij werd opgeladen.
Toen het apparaat volledig was opgeladen, stopte het met opladen, ging het oranje lampje uit en gaf de stroommeter een verbruik van 0,8 W aan. We lieten de oplader nog een uur aangesloten en zagen geen verdere oplaadbeurten of toename in stroomverbruik.
Anbernic RG351V
De RG351V, een ouder model van Anbernic, heeft ten minste één bevestigde melding van defecten gehad toen een gebruiker een USB-C naar USB-C kabel inplugde.
We begonnen onze test met een 5W 2A oplader om wat eerste gegevens te verzamelen. De temperatuur van het apparaat was vanuit koude toestand ongeveer 30°C. Tijdens het opladen bereikte de temperatuur een piek van 39°C. Deze stijging, iets hoger dan bij de RG35XXSP, kan gedeeltelijk worden toegeschreven aan het testen in de middag, toen de temperatuur op kantoor hoger was dan in de ochtend. Desondanks bleef de temperatuur binnen de veilige parameters. Op dezelfde manier zagen we een piekverbruik van 8W, dat geleidelijk afnam naarmate de batterij oplaadde.
Vervolgens hebben we getest met een 100W lader met de DroiX USB-C naar USB-C kabel. Voorbereid op het ergste, met brandblussers in de aanslag, sloten we de kabel aan op de handheld. Tot onze verbazing en opluchting gebeurde er niets, er werd helemaal geen stroom afgenomen. We herhaalden de test met dezelfde opladers en kabels als eerder, maar geen enkele gaf stroom. We hebben zelfs de tweede USB-C poort geprobeerd, die niet wordt gebruikt voor opladen, en deze bleef zonder problemen werken.
Conclusie
We zijn geen elektrotechnici of experts; onze tests weerspiegelen in essentie wat een gemiddelde eigenaar thuis heeft liggen. Hieronder vallen een paar oude 5V telefoonladers en krachtige laders die meestal worden gebruikt voor draagbare gaming-pc's, laptops of telefoons, samen met een verzameling rondslingerende USB-A en USB-C kabels.
Ondanks het testen van meerdere opladers en verschillende USB-A en USB-C kabels, konden we de handhelds op geen enkele manier “breken”. Onze tests zijn echter niet uitputtend. Er zijn talloze opladers en kabels verkrijgbaar, elk met verschillende kwaliteitsnormen en dit zou een factor kunnen zijn.
Terugkomend op onze eerste hypothese lijkt het waarschijnlijk dat het IC van de stroomregelaar van lage kwaliteit is, mogelijk verslechtert na verloop van tijd en uiteindelijk defect raakt. Zo’n storing treedt waarschijnlijk op tijdens het opladen of opladen tijdens het spelen terwijl het apparaat op zijn warmst is. Het zou ook mogelijk kunnen zijn door overklokken van het apparaat, maar dit is niet bevestigd. Dit kan leiden tot verdere schade aan de printplaat, behuizing of zelfs de batterij.
Nieuwere revisies van de Anbernic RG35XXSP hebben een soort “vispapier” tussen het moederbord en de behuizing en op hun beurt de batterij. Vispapier, ook bekend als gevulkaniseerde vezel of vispapier, is een isolatiemateriaal gemaakt van katoenpapier dat is behandeld met chemicaliën om de diëlektrische eigenschappen te verbeteren. Dit materiaal staat bekend om zijn hoge mechanische sterkte, flexibiliteit en uitstekende elektrische isolatie, waardoor het ideaal is voor gebruik in elektrische en elektronische toepassingen. In dit geval biedt het enige elektrische en thermische isolatie.
Bij DroiX kunnen we bevestigen dat de laatste partij die we verkochten “vispapier” had zoals op de foto hierboven. We verwachten dat de volgende partij dit ook zal hebben.
Gezien het aantal incidenten in verhouding tot het enorme aantal verkochte apparaten en de toevoeging van vispapier voor extra bescherming, denken we dat het aantal incidenten laag genoeg is om door te gaan met de verkoop van Anbernic retro gaming handhelds. We raden iedereen echter ten zeerste aan, of ze nu klant van ons zijn of niet, om onderstaande best practices te volgen bij het opladen van apparaten, niet alleen Anbernics. Als de situatie verandert in de zin van veilig voor klanten, zullen we niet aarzelen om de verkoop van het product in onze winkel stop te zetten.
Heb je bij DroiX gekocht en dit probleem gehad?
Als je je apparaat bij DroiX hebt gekocht en denkt dat het defect is door defecte onderdelen binnen de garantieperiode van een jaar, neem dan contact met ons op via support@droix.net met je bestelnummer en relevante details. Terwijl andere verkopers dergelijke problemen mogelijk niet onder de garantie dekken, zijn wij toegewijd aan het bieden van uitgebreide klantenservice en het nakomen van ons garantiebeleid.
Best practices voor het opladen van apparaten
Goed opladen is cruciaal voor de levensduur en veiligheid van uw Anbernic-apparaat. Volg deze richtlijnen om veilig op te laden en mogelijke schade te voorkomen.
Gebruik alleen de meegeleverde kabel
- Gebruik altijd de USB-A naar USB-C kabel die bij uw Anbernic-apparaat is geleverd.
- Vermijd het gebruik van USB-C naar USB-C kabels, zelfs als ze compatibel lijken.
Blijf bij 5V laders
- Gebruik opladers die alleen 5V uitstralen.
- Ideaal uitgangsvermogen: 5V/1A of 5V/1,5A (controleer de specificaties van je apparaat).
- Maximale veilige uitvoer: 5V/2A (niet overschrijden).
Vermijd snelladers
- Gebruik geen snelladers, snelladers of opladers met het label “PD” (Power Delivery).
- Deze kunnen je apparaat beschadigen of batterijproblemen veroorzaken.
Veilige oplaadopties
- Gebruik de oplader die bij uw Anbernic-apparaat is geleverd (indien meegeleverd).
- Gebruik een standaard USB-A poort op je computer.
- Gebruik oudere telefoonopladers met een lager vermogen (bijvoorbeeld oudere iPhone-opladers van 5V/1A).
Beste praktijken voor opladen
- Houd je apparaat in de gaten tijdens het opladen, vooral de eerste paar keer.
- Haal de stekker uit het stopcontact zodra het apparaat volledig is opgeladen; laat het niet continu in het stopcontact zitten.
- Als het apparaat tijdens het opladen ongewoon warm aanvoelt, haal dan onmiddellijk de stekker uit het stopcontact.
Waarschuwingstekens
Als u een van de volgende dingen opmerkt, stop dan met het gebruik van het apparaat en neem contact op met het bedrijf waar u het apparaat heeft gekocht. Als het van ons bij DroiX is stuur dan een e-mail naar support@droix.net of via de Contact pagina waar je live chat kunt gebruiken, een bericht kunt sturen etc.
- Batterij zwelling
- Ongewone hitte tijdens het opladen
- Snel lege batterij
- Apparaat laadt niet goed op