Chat with us, powered by LiveChat

GPD Win 3 vs ONEXPLAYER – Vilken är den bästa spelhanddatorn för dig?

I detta blogginlägg med video jämför vi GPD Win 3 vs ONEXPLAYER handhållen gaming PC. Vi delar med oss av våra tankar om design, funktioner, användning, benchmarks och spelprestanda. Vilken är den bästa spelhanddatorn för dig? Läs vidare för att ta reda på det!

Jämförelsevideo mellan GPD Win 3 och ONEXPLAYER

Du hittar vår video nedan. Eller om du föredrar att läsa, scrolla lite längre ner för en text- och bildbaserad version.

Tekniska specifikationer

Både GPD Win 3 och ONEXPLAYER har varianter med i5- och i7-processorer. I den här artikeln använder vi i7-modellerna som jämförelse. Du kan läsa mer om dem i våra separata i5 vs i7-benchmarks för GPD Win 3 här och ONEXPLAYER här.

En mycket kortfattad titt på de tekniska specifikationerna för båda:

CPUIntel i7-1165G7 med 4 kärnor, 8 trådar och en turbofrekvens på upp till 4,7 GHz.
GPUIntel Iris Xe Graphics med en maximal frekvens på 1,30 GHz
RAM16 GB LPDDR4x RAM-minne
FÖRVARING1 TB utbytbar NVMe 1.4 PCIe Gen 4.0
WIFIWiFi 6 (IEEE 802.11ax) kompatibel, 2,4G / 5G Dual Band
BATTERI3x5000mAh (Win 3), 1×15 300mAh batteri (ONEXPLAYER)
GPD Win 3 & ONEXPLAYER Tekniska specifikationer

Som du kan se är specifikationerna i stort sett identiska. Det finns skillnader mellan SSD-tillverkare. Detta kan leda till skillnader i prestanda som vi kommer att testa senare.

GPD Win 3 vs ONEXPLAYER Översikt

Utformning

Den stora skillnaden mellan de två är naturligtvis designen.

Du kan läsa och titta på vår fullständiga GPD Win 3-recension här. Den handhållna spelkonsolen Win 3 är den minsta av de två och mäter 7,8 x 3,6 x 1 tum (19,8 x 9,2 x 2,7 cm) i storlek och väger 550 gram. Skärmen är en 5,5-tumsskärm med en ursprunglig upplösning på 1280 x 720. När det gäller kontroller har den standard klickbara dubbla analoger, klassisk digital pad. Det finns spelknappar inklusive avtryckare och axlar, och en fingeravtryckssensor på framsidan.

Översikt över GPD Win 3
Översikt över GPD Win 3

Du kan läsa och titta på vår fullständiga recension av ONEXPLAYER här. Den handhållna konsolen ONEXPLAYER är betydligt större och tyngre än Win 3, med måtten 11,3 x 5,1 x 0,8 tum (28,8 x 13 x 2,1 cm) och en vikt på 820 g. Skärmen är en 8,3-tums IPS-skärm med en ursprunglig upplösning på 2560×1600. Precis som Win 3 har den alla vanliga kontroller med tillägg av tre extra knappar: en skrivbordsknapp, ett skärmtangentbord och en knapp för turboläge. På baksidan hittar du den kombinerade ström- och fingeravtryckssensorn.

ONEXPLAYER Översikt
ONEXPLAYER Översikt

Tangentbord

Så vi kan se att båda enheterna i huvudsak har samma huvudfunktioner. Win 3 har ett inbyggt tangentbord som är användbart för mycket kort användning, du skulle inte vilja skriva ett långt dokument med det. ONEXPLAYER har ett tangentbord på skärmen för att kompensera, vilket visserligen fungerar ganska bra men återigen bara för snabb användning.

Jämförelse av tangentbord
Jämförelse av tangentbord

Storlek och bärbarhet

Den största skillnaden är storleken. GPD Win 3 är mycket mindre och lättare, vilket gör den mycket portabel. Win 3 är så liten att den, när den placeras ovanpå ONEXPLAYER, är ungefär lika stor som skärmen! Du får enkelt plats med den bärbara konsolen i väskan eller i en stor jackficka.

Storleksjämförelse mellan GPD Win 3 och ONEXPLAYER
Storleksjämförelse mellan GPD Win 3 och ONEXPLAYER

ONEXPLAYER väger 270 g mer och i ärlighetens namn är den lite på gränsen när det gäller bärbarhet. Det är verkligen inte något som man skulle kunna få plats med i jackfickan, om man inte har stora fickor. Beroende på din väska kanske den inte ens ryms helt och hållet!

Sann portabilitet är definitivt något som du måste ta hänsyn till när du väljer mellan de två. Vill du bära runt på en mycket stor handhållen enhet, eller vill du ha något som enkelt kan förvaras i en ficka eller väska? GPD Win 3 för mig personligen vinner här, det är bärbart och lätt!

ONEXPLAYER vs GPD Win 3 Display

På senare tid har jag tillbringat den mesta tiden med ONEXPLAYER. Jag måste säga att jag tycker mycket om att använda den. Det är skärmstorleken som verkligen tilltalar mig, den är enorm! Det innebär att jag tydligt kan se allt på skärmen, från text på Windows-handdatorn till spel som är mycket tydliga.

När jag gjorde den här videon gick jag tillbaka till Win 3 och märkte direkt vilken skillnad storleken på skärmen gjorde. Om du jämför de två sida vid sida kan du se storleken!

GPD Win 3 vs ONEXPLAYER Skärmstorlek
GPD Win 3 vs ONEXPLAYER Skärmstorlek

Det finns också en skillnad i ursprunglig upplösning. ONEXPLAYER är 2560×1600 och Win 3 är 1280×720. Även om du inte alltid kommer att spela spel med den höga upplösningen är möjligheten att växla mellan dem mycket praktisk och förbättrar definitivt den övergripande kvaliteten. Med Win 3 är du i stort sett fast vid 720P om du inte matar ut till en bildskärm.

ONEXPLAYER vinner definitivt när det gäller skärmkvalitet och storlek! Speciellt med den användbara möjligheten att ändra upplösningen till lägre när så önskas.

GPD Win 3 vs ONEXPLAYER Kontroller

GPD Win 3-kontrollerna är lite kontroversiella enligt feedback från olika sociala medieplattformar. GPD verkar föredra den här layouten. Spelknapparna sitter under den högra analoga spaken vilket jag har sett många klagomål på. Det kan ta lite tid att vänja sig, särskilt om du är en vanlig konsolspelare.

GPD Win 3 Kontroller

Sammantaget är Win 3 bekväm för längre perioder av spelande. Om vi bortser från knapplayouten är de analoga knapparna lätta att nå, men om du växlar mellan dem och D-Pad kommer du att behöva justera händerna ofta för att få bättre grepp.

ONEXPLAYER har en mer traditionell layout med spelknapparna ovanför den högra analoga styrspaken. Det finns dock en lite större skillnad mellan de två och det kan vara lite knepigt. Du märker när du når Y-knappen som kommer från den analoga, eller så kan det vara mina stumma tummar som är felet 🙂

ONEXPLAYER Kontroller

ONEXPLAYER känns också mycket bekväm att hålla i. Den extra vikten kan komma till användning efter längre spelperioder. Detta gäller särskilt om händerna inte har stöd, t.ex. om de inte vilar i knät eller på skrivbordet.

Båda har sina för- och nackdelar och jag tror att det här verkligen handlar om personliga preferenser. Detta kommer troligen att baseras på placeringen av knapparna och den analoga styrspaken.

ONEXPLAYER vs GPD Win 3 riktmärken

Trots att båda enheterna använder samma processor kan det finnas vissa skillnader i prestanda på grund av andra komponenter som används. Detta kommer inte att vara en detaljerad benchmark eftersom vi redan har individuella benchmarks för båda modellerna. Det är mer en kort översikt för att jämföra dem.

Passmärke

Vi börjar benchmarkingprocessen med PassMark som testar processor, grafik, minne och lagring.

ONEXPLAYER vs GPD Vinn 3 PassMark poäng
ONEXPLAYER vs GPD Vinn 3 PassMark poäng

GPD Win 3 får 3 810 poäng, runt genomsnittet till över genomsnittet i testerna. ONEXPLAYER får 4120 högre poäng, återigen med genomsnittliga till över genomsnittliga poäng.

Om vi jämför de två poängen kan vi se att GPD Win 3 har märkbart annorlunda 2D- och 3D-poäng jämfört med ONEXPLAYER. Den största skillnaden är att ONEXPLAYER har en betydligt snabbare lagringshastighet, cirka 2,5 GB/sek jämfört med 2 GB/sek på Win 3.

ONEXPLAYER är totalt sett den bästa lösningen. Men det här är artificiella riktmärken, hur kommer den att prestera i verkliga riktmärken?

PC Mark

PC Mark testar de mer vardagliga uppgifterna som webbsurfning, uppspelning av media och så vidare. Det ger en bättre bild av hur varje enhet fungerar naturligt.

GPD Win 3 PCMark Resultatuppdelning
GPD Win 3 PCMark Resultatuppdelning

GPD Win 3 har 5 027 poäng och ONEXPLAYER har något lägre 4 884 poäng.

När vi bryter ner de enskilda poängen kan vi se att GPD Win 3 får högre poäng i kategorierna Essentials och Productivity. Medan ONEXPLAYER får högre poäng på Digital Content Creation.

ONEXPLAYER PCMark Uppdelning av poäng
ONEXPLAYER PCMark Uppdelning av poäng

Det finns en skillnad i prestanda, men det är överlag ganska balanserat. Om du lägger dem sida vid sida ser du knappt någon skillnad i de flesta uppgifter.

3D-märke

3D Mark gav oss nästan identiska resultat för 1796 vs 1801, vilket vi förväntade oss. Skillnaden är nästan obefintlig, så vi kan tillåta en viss variation. Vi kommer inte att spendera för mycket tid här, så låt oss gå vidare till att testa några spels prestanda.

GPD Win 3 vs ONEXPLAYER Spelprestanda

För att säkerställa rättvisa spelvärden har båda enheterna ställts in på samma upplösning på 1920×1080 på en extern bildskärm med enhetens skärm inaktiverad. ONEXPLAYER körs i 2560×1600 vilket kräver mer processorkraft, så det skulle ge orättvisa resultat.

Forza Horizon 4

Forza Horizon 4 är inställd på standard Ultra-inställningar. Vi kan se att båda har ett genomsnitt på 31 bilder per sekund. Det finns några mindre skillnader om man bryter ner statistiken, men totalt sett ger de samma genomsnittliga bildfrekvens.

Forza Horizon 4 Benchmarkresultat
Forza Horizon 4 Benchmarkresultat

Final Fantasy XIV Endwalker

Efter att ha kört Final Fantasy 14 benchmark med maximala inställningar är poängen återigen ganska lika. Win 3 ligger precis framför oss.

Final Fantasy XIV Endwalker Benchmark-resultat
Final Fantasy XIV Endwalker Benchmark-resultat

Det är en skillnad på 4 %, så det kan bero på att bakgrundsuppgifter ger en liten prestandaförlust under en kort stund.

Street Fighter V

Denna jämförelse är på intet sätt helt korrekt, vi är inte Linus Tech Tips! Att starta klippet på samma bildruta för varje enhet visar att ONEXPLAYER hamnar något efter Win 3 under matchen.

Jämförelse av prestanda för Street Fighter V
Jämförelse av prestanda för Street Fighter V

Jag är inte säker på om detta är en skillnad i enhetsprestanda eller om capture-kortet fungerar annorlunda. Men om man tittar närmare på FPS i videon kan man se att det finns olika genomsnittliga FPS på enheterna under matchens gång.

Sammanfattning

Windows-handdatorerna Win 3 och ONEXPLAYER har båda fördelar och nackdelar som jag kort kommer att sammanfatta.

Om portabilitet är avgörande så vinner GPD Win 3 helt klart. Den är mindre och lättare än ONEXPLAYER och kan enkelt förvaras i fickan för att snabbt kunna plockas upp och spelas. ONEXPLAYER är lite för stor för detta!

GPD Win 3 - Portabel, lätt och perfekt för spel
GPD Win 3 – Portabel, lätt och perfekt för spel

Om det är viktigt att spela på en stor skärm vinner ONEXPLAYER. Personligen föredrar jag den större skärmen, allt är lättare att se och läsa.

Båda enheterna har sina för- och nackdelar för kontrollerna, detta är en personlig preferens i slutändan. Personligen föredrar jag den mer traditionella spellayouten på ONEXPLAYER.

När det gäller prestanda kommer du överlag inte att se någon enorm skillnad mellan de två. ONEXPLAYER har snabbare lagring så laddningstiderna för spel kommer att vara något snabbare. Men när det gäller att faktiskt spela spel är det liten skillnad på de båda handdatorerna.

ONEXPLAYER - Stor skärm, men inte lika portabel. Även utmärkt för spel
ONEXPLAYER – Större skärm, men inte lika bärbar. Även utmärkt för spel

Och nu till priset. GPD Win 3 kostar 1 049,95 £ och ONEXPLAYER kostar 1 149,00 £. Med tanke på ONEXPLAYER:s större fysiska storlek och större skärm är det en rimlig prisskillnad på 100 GBP.

Efter att ha använt båda handdatorerna under en tid, både i arbetet och privat, skulle jag personligen luta åt ONEXPLAYER. Den större skärmen och kontrollplaceringen gör att balansen tippar över till dess fördel eftersom den överlag känns mer kvalitativ.

Låt oss veta i kommentarerna vilken av de två du skulle välja som den bästa handhållna spelkonsolen och varför? Vi är intresserade av att veta, eftersom vi kommunicerar med båda tillverkarna och vidarebefordrar en hel del feedback till dem.

Du kan läsa mer och köpa GPD Win 3 här. Här hittar du mer information och kan köpa ONEXPLAYER. Eller om du inte gillar något av det kan du titta på vårt utbud av handhållna speldatorer.

Email

Bringer of videos, text and images! AKA the social media guy at DroiX. Massive retro gaming fan and collector, with a far too large collection of consoles and computers from 1970's to modern.