Chat with us, powered by LiveChat

RG351P Review – ANBERNICs handhållna guldstandard!

Granskning
  • Build Quality
    (5)
  • Usability
    (4)
  • Performance
    (4)

Sammanfattning

Nästa generations handdator för retrospel är äntligen här! Den nya processorn och det nya operativsystemet ger nytt liv åt handdatorerna för retrospel.

Overall
4.3
Sending
User Review
5 (1 vote)

Pros

  • Snabbare processor än föregående modell
  • EmuELEC och RetroArch OS
  • Mer RAM/Mer konsoler stöds direkt från start
  • Möjlighet att lägga till fler konsoler

Cons

  • Inget WiFi i denna modell
  • Inte tillräckligt snabb för alla Dreamcast- och PSP-spel

Hej på er! Idag ger vi på DroiX dig en recension av RG351P!

Inledning

RG351P är den senaste handenheten från ANBERNIC som inleder en ny era av handhållna retrospel. Utmärkande för denna modell är den märkbart ökade processorkraften, tack vare den nyare Rockchip RK3326-processorn , istället för den gamla Ingenic JZ4770-processorn.

Den kraftfullare processorn förbättrar prestandan ytterligare vid emulering av PS1-titlar och andra befintliga plattformar (SNES, Neo Geo, etc.), och gör det också möjligt att använda kraftfullare plattformar som Nintendo 64, PlayStation Portable och Sega Dreamcast. Prestanda på dessa plattformar kommer dock att variera från spel till spel.

Rent fysiskt har den en liknande form som RG350P. Det har dock gjorts små ändringar i knapplayouterna överlag. Enheten har också gått ifrån designen med dubbla SD-kort och drivs nu helt av ett enda SD-kort som finns på undersidan av enheten.

RG351P stöder också rudimentär online-funktionalitet i form av onlinespel via RetroArch och RetroAchievements. Du kan också ladda ner ytterligare community-skapade teman för enheten och söka efter ”metadata” (box art, förhandsvisningsvideor etc.) på nätet för att anpassa utseendet på ditt system.

[Video] RG351P Översikt

Du kan se vår fullständiga videorecension här, eller läsa vår recension av RG351P i textform längre ned:

RG351P Uppackning

Först ut har vi retrospelhanddatorn RG351P som vi kommer att visa i mer detalj vid ett senare tillfälle. Vi har en USB Type-C-laddningskabel. Du kan använda vilken USB-enhet som helst, t.ex. en mobilladdare eller en dator. Vi rekommenderar också att du använder denna kabel eftersom de du redan har kanske inte är kompatibla. Den ansluts till OTG/DC USB-porten som finns på höger sida när enheten är vänd framåt.

RG351P Recension Unboxing
RG351P Uppackning

Det finns en användarhandbok för snabbstart på kinesiska och engelska. Den innehåller allt du behöver för att komma igång.

RG351P Översikt

RG351P från Anbernic finns tillgänglig i tre färger: vit, svart och lila. På framsidan finns en 3,5-tums IPS-skärm med 480×320 upplösning. Det finns dubbla analoga kontroller, en D-Pad, fyra spelknappar samt Select och Start. I hörnet kan du se batterilampan.

Vit, svart och lila RG351P färger
Svart, lila och vit Färg på fodralet

På vänster sida finns strömbrytaren. På höger sida finns volymvredet. På ovansidan finns två uppsättningar vänster och höger axelknappar. Det finns två OTG-portar, en av dessa är laddningsporten. Och i mitten finns hörlursuttaget.

På undersidan kan du se gallren för de två högtalarna. MicroSD-kortplats med 64 GB Micro SD inuti, och en återställningsknapp.

Baksidan har de strukturerade grepp som först sågs i RG350M och som gör enheten säkrare att hålla i och bekvämare att spela med.

RG351P Tekniska specifikationer

PROCESSORRockChip RK3326
CORES4
FREKVENS1,5 GHz
GRAFIKPROCESSORPost G32-MP2
DISPLAY3,5″ IPS 480×320
RAM1 GB DDR3L
FÖRVARING64 GB
BATTERILi-Polymer 3500mAh 5 till 7 timmar beroende på användning
RG351P Tekniska specifikationer

EmuELEC Översikt

Fortsättning på vår granskning av RG351P. När du har startat upp EmuELEC kommer du direkt till menyn för spelsystemet. Du kan byta system genom att trycka på vänster och höger med A för att välja och B för att avbryta.

RG351P UI
EmuELEC-menyer

Anbernic RG351P är en vidareutveckling av RG350-serien med stöd för nyare konsoler. Totalt finns det 22 retrospelkonsoler och datorer som stöds direkt från start. Bland dessa finns populära 8- och 16-bitars spelkonsoler. De är följande: Capcom CPS 1, 2 och 3, Dreamcast, Final Burn (arkad), GameBoy, Gameboy Colour, GameBoy Advance, Genesis/Mega Drive, Game Gear, MAME (arkad), MSX, Neo-Geo, Neo-Geo Pocket, NES, Nintendo 64, Nintendo DS, PC Engine, PlayStation, PlayStation Portable, Super Nintendo och WonderSwan Colour.

RG351P Användargränssnitt

Som en del av denna RG351P-recension vill vi ta en närmare titt på användargränssnittet. Om du trycker på A-knappen på ett spelsystem kommer du till listan över installerade spel. Tryck på Upp och Ned för att bläddra igenom listan, och L2 och R2 för att hoppa över en sida i listan. Tryck på vänster och höger för att komma till nästa spelsystem. Tryck på A för att starta spelet och B för att komma tillbaka till huvudmenyn. Navigationen är snabb och enkel med alternativ för att söka och hoppa till startbokstäver. Detta är mycket användbart om du har en stor spelsamling med retrokonsolspel.

RG351P Spelmenyer
Meny för spellista

Tryck på Select-knappen för att öppna systemmenyn där du kan starta om programvaran, starta om eller stänga av enheten helt. Vi rekommenderar att du stänger av på detta sätt för att förhindra eventuell skada på MicroSD-kortet.

EmuELEC-inställningar

Om du trycker på Start-knappen kommer du till menyn Huvudinställningar. Härifrån kan du ändra ett stort antal inställningar. Om du inte är bekant med programvaran rekommenderar jag inte att du ändrar några viktiga inställningar. Du kan dock växla mellan teman och om du har en WiFi-dongle kan du sedan skapa en trådlös anslutning härifrån.

Det finns ett alternativ för att skrapa nytillkomna spel via WiFi. Scraping ansluter till internet och laddar ner information till din spelsamling. Denna information inkluderar spelbeskrivning, utgivningsår och genre samt en skärmdump av spelet. Denna information visas på spellistan och varierar beroende på tema. Även om det inte är nödvändigt att skrapa för att spela några spel på retro-spelkonsoler, ser det väldigt bra ut i menyerna.

EmuELEC-inställningar
EmuELEC-inställningar

Det finns en möjlighet att ladda ner och uppdatera alla framtida firmware-uppdateringar om/när de är tillgängliga. I allmänhet släpper tillverkarna inte många officiella firmware-uppdateringar. Jag förväntar mig att anpassad firmware kommer att stödja detta i framtiden. Utan WiFi kommer du att kunna uppdatera via MicroSD-kortet.

Från snabbmenyn kan du utföra funktioner som att spara och ladda speltillstånd. Detta gör att du kan spara spelet när som helst, även om spelet ursprungligen inte stödde sparande av något slag. Spara tillståndet och du kan när som helst ladda detta tillstånd för att fortsätta exakt där du slutade.

Översikt över RG351P-emulator

Vi fortsätter vår granskning av RG351P och kommer att gå igenom ett antal emulatorer som körs på den. Sonic the Hedgehog är ett trevligt och snabbt spel som visar hur snabb emulatorn är. Som du kan förvänta dig fungerar nästan alla spel utmärkt på Megadrive/Genesis. Du kan också ladda SEGA CD-spel och spela dem utan problem.

Mega Drive-emulator
Emulering av Mega Drive / Genesis

De allra flesta SNES-spel fungerar utmärkt. Spel som använder ytterligare processorkretsar, t.ex. SFX-kretsen i Star Fox, kan dock ha vissa problem, särskilt med repigt ljud när den inte körs med 100 % hastighet.

PC Engine har några av de bästa retrospelen och emuleringen är fantastisk. Som förväntat finns det inga problem med att spelen saktar ner. Allt jag testade fungerade utmärkt.

Capcom Play System I har ett stort utbud av spel och alla fungerar perfekt. Jag förväntade mig inga problem och hittade inga när jag testade spelen. Capcom Play System II fungerar lika bra som det första. Återigen körs alla spel i mycket bra hastighet utan några märkbara avmattningar. Även om det inte finns så många spel för CPS III-systemet, fungerar de alla utmärkt utan några märkbara fördröjningar i intensiva fightingspel.

CPS-III Emultor
CPS-III-emulering (arkad)

Gå upp en växel till Gameboy Advance-emulering. Jag testade en mängd olika spel och jag märkte inga problem med fördröjningar. Gameboy Advance ser fantastisk ut på den här skärmen och det känns precis som att spela den ursprungliga handenheten!

Nyare generation av emulering

En nykomling i RG-serien är emulering av Nintendo 64. Överlag fungerar Nintendo 64 ganska bra. Beroende på vilket spel du spelar kan du uppleva enstaka hicka under spelets gång. Till exempel på F-Zero kan det hacka då och då. Det är också värt att komma ihåg att vissa spel visar grafikfel som är vanliga i vissa N64-emulatorer. Men överlag fungerar spelen bra på RG351P.

PlayStation-emulator
Emulering av PlayStation

PlayStation hade stöd i RG350-serien, även om det bara var en handfull spel som fungerade särskilt bra. RG351P är definitivt bättre på PlayStation-emulering och har många fler spelbara spel. Om du har väntat på att köpa en RG-serie till PlayStation är det dags nu.

Dreamcast-emulering är ett annat nytt tillskott till RG351P retrohanddator. Jag provade några spel och emuleringen är överlag OK. Du kan uppleva enstaka fördröjningar under spel beroende på vad du spelar. Med Crazy Taxi 2 till exempel märktes fördröjningarna främst genom att ljudet hackade då och då. Sammantaget är Dreamcast-emuleringen OK, men förvänta dig inte att den ska vara perfekt.

Nintendo DS kan vara svårt att använda med enheter utan pekskärm. När du spelar kan du trycka på L2-knappen för att växla mellan skärmarna och R2 för att visa båda. Du kan emulera pekskärmen med den högra analogstickan för att flytta en stylus. Överlag är DS-emulering inte så illa, spelen är definitivt spelbara men jag tyckte att spel som New Super Mario Land kändes lite tröga och inte 100% responsiva.

PSP-emulator
Emulering av PlayStation Portable

PlayStation Portable är en annan nyhet som finns i RG351P. Precis som med Dreamcast beror det definitivt på vilket spel du spelar om det kommer att vara spelbart eller inte. Castlevania X spelar överlag mycket bra men om du spelar något som Grand Theft Auto kan du förvänta dig att uppleva hög frame skipping vilket gör det inte roligt att spela. Ett bra tips är att ändra Rendering Resolution i PPSSPP-inställningarna från 2x till 1, vilket hjälper till att förbättra frameraten

Sammanfattning

Överlag är jag imponerad av RG351P eftersom Anbernic har ökat prestandan jämfört med RG350-serien. Detta innebär att vissa av de nyare spelsystemen som PlayStation och N64 är mer spelbara på detta. Och med introduktionen av Nintendo DS med många spel som kan spelas, är det en bra anledning att uppgradera. Om du letar efter en perfekt PSP-emulering är det här kanske inte rätt handdator för dig.

CPS-I Emulering (Arkad)

RG351 i sig känns mycket bekväm att hålla i under långa perioder och att ha D-Pad på toppen är bra för de allra flesta retrospel. Högtalarkvaliteten är mycket bra med tydlig stereo i spel som stöds, som inte är överväldigande vid full volym till skillnad från andra system.

Om du har väntat på de nyare CPU-baserade spelhanddatorerna är RG351P ett mycket bra alternativ. Om du redan har en av de äldre RG350-enheterna och vill spela på nyare system är prestandahöjningen ganska bra och definitivt värt att överväga.

Var man kan köpa RG351P

Vi hoppas att du har funnit vår RG351P recension användbar. Du kan läsa mer och köpa RG351P här, och du hittar vårt utbud av handdatorer för retrospel här.

Bringer of videos, text and images! AKA the social media guy at DroiX. Massive retro gaming fan and collector, with a far too large collection of consoles and computers from 1970's to modern.