Chat with us, powered by LiveChat

Anbernic RG556 recension med video – Android-spelhanddator med AMOLED-skärm

Anbernic RG556 review
Anbernic RG556 review
Anbernic RG556 recension
  • Design
    (4.5)
  • Build Quality
    (4.5)
  • Display
    (5)
  • Performance
    (4)
  • Features
    (4.5)
  • Software
    (4.5)

Sammanfattning

Anbernic RG556 är en bärbar spelhanddator som glänser med sin livfulla 5,48-tums AMOLED-skärm, som ger enastående grafik för spelare på språng. Dess T820-processor i kombination med Mali-G57 GPU ger en smidig spelupplevelse med ett brett utbud av Android-spel och emulatorer.

Overall
4.5
Sending
User Review
2.57 (14 votes)

Pros

  • Utmärkt 5,84″ AMOLED 1080P-skärm som ser kristallklart ut
  • Bra byggkvalitet
  • Android 13 och medföljande launcher-programvara fungerar mycket bra
  • Tyst fläktljud och låga temperaturer

Cons

  • Inte lika högpresterande som handdatorer till liknande pris

Anbernic RG556 är Anbernics senaste Android-handdator som riktar sig till den övre delen av marknaden. Kommer den nya T820-processorn att vara tillräcklig för att hålla jämna steg med Dimensity- och Snapdragon-processorerna som finns i nyare Android-baserade handdatorer? Låt oss ta reda på det i vår Anbernic RG556-recension, när vi packar upp och tittar närmare på handenheten, kör några riktmärken för jämförelse och sedan testar ett helt gäng spel för att se hur de presterar.

Anbernic RG556 recension video

Uppackning av Anbernic RG556

Vi börjar vår Anbernic RG556 recension med en kort unboxing. Först ut ur lådan är Anbernic RG556 själv, vi kommer att ta en närmare titt på den inom kort.

Anbernic RG556 recension - Oförpackad
Anbernic RG556 utan förpackning

Under förpackningen har vi en användarhandbok som finns på engelska och kinesiska. I förpackningen finns en USB Type-C-kabel för laddning. Sist men inte minst har vi ett skärmskydd och våtservetter för applicering.

Anbernic RG556 Recension
Anbernic RG556 Unboxing

Anbernic RG556 översikt

Nästa steg i vår granskning av Anbernic RG556: Anbernic RG556 mäter ca 22,3 x 9 x 1,5 cm (8,7 x 3,5 x 0,5 tum) och väger 331 g.

Anbernic RG556 recension - dimensioner
Anbernic RG556 Mått

Android-spelenheten finns tillgänglig i två färger: svart och transparent blå. Materialet är något annorlunda, det svarta fodralet har en mer matt yta medan det blå fodralet ser ut och känns glansigt i dina händer.

Skärmen är en 5,48″ AMOLED-pekskärm med en upplösning på 1080P. Eftersom det är en OLED-skärm ser den bra ut med fina färger och ljusstyrka. På vänster sida har vi analoga hall-effekter och en D-pad, nedanför finns en funktions- och returknapp. På höger sida finns spelknappar med SELECT och START under den högra analoga styrspaken.

Anbernic RG556 Uppifrån
Anbernic RG556 Uppifrån

På ovansidan finns utlösningsknapparna för axel- och hall-effekt, följt av ström- och volymknapparna.

Anbernic RG556 Bottenvy
Anbernic RG556 Bottenvy

På undersidan finns en 3,5 mm hörlursport, USB-C typ-port och en täckt micro SD-kortplats.

Anbernic RG556 tekniska specifikationer

Nästa del i vår Anbernic RG556 recension är de tekniska specifikationerna följt av batteritid, fläktljud och temperaturtester. Anbernic RG556 har Unisoc T820-processorn vilket är första gången vi har sett denna CPU så det kommer att bli intressant att se hur den presterar jämfört med Retroid Pocket 4 PRO och AYN Odin 2-processorerna.

CPUUnisoc T820-processor, 6 nm EUV 5G SOC-chip. Octa-core 1x A76 @2.7GHz, 3x A76 @2.3GHz, 4x [email protected]
GPUQuad Core Mali G57 @850 MHz
RAM8 GB LPDDR4X
FÖRVARING128G UFS 2.2
DISPLAY5,48-tums AMOLED-skärm, OCA full fit 1080*1920
MEDDELANDENWi-Fi 6
Bluetooth 5.0
BATTERI5500mAh Polymer litiumbatteri
OSAndroid 13
ÖVRIGA FUNKTIONERInbyggd Hall-joystick, sexaxlig gyroskopsensor, Hall trigger, höghastighetsfläkt + värmerör för aktiv värmeavledning, stöd för trådlös FOTA-uppgradering, netplay, streaming, trådlös screencasting, USB Type-C stöder 1080p Display Port-utgång, vibrationsmotor, 3,5 mm stereohörlurar, energibesparande inställningar, ljusstyrning av joystick, skärmens ljusstyrka, etc.

RG556 drivs av ett laddningsbart batteri på 5500 mAh. I våra tester där vi körde Antutu på en loop fick vi strax över fyra timmar.

Anbernic RG556 termometer
Anbernic RG556 termometer

Medan vi körde Antutu testade vi även fläktljudet och termiken. Vi fick 60db fläktljud och en högsta temperatur på cirka 39 grader C. Som en anmärkning är fläkten i allmänhet inte aktiv ofta om den inte är riktigt stressad, så vi var tvungna att ställa in den på högsta hastighet manuellt för att få det högsta ljudet.

Översikt över Android OS

Vi fortsätter vår granskning av Anbernic RG556 med en titt på operativsystemet, dess funktioner och programvara. Anbernic RG556 kör Android 13 vilket är ganska uppdaterat. Vid första start får du en kort installationsskärm som förinstallerar några emulatorer åt dig. Jag skulle dock rekommendera att gå direkt till Play Store för att uppdatera dem eftersom de var äldre versioner.

Anbernic RG556 med Android OS 13
Anbernic RG556 med Android OS 13

Du kan välja mellan att köra de enskilda emulatorerna eller använda Anbernic launcher för att bläddra bland och spela dina spel. Om du har spel på ditt micro SD-kort kommer startprogrammet att skanna och lägga till spel. När du har skannat kommer du att ha en massa system och spel att bläddra igenom och spela. Programvaran är ganska enkel, men den är lätt att installera och använda och fungerar mycket bra.

Alternativt kan du köra emulatorerna individuellt. Detta kräver lite mer inställningar men ofta, särskilt med de mer krävande systemen, är emulatorerna mer optimerade än de som används i RetroArch till exempel. Om du tycker att spelen går långsamt i RetroArch kan du se om det finns en fristående emulator som kan hjälpa till att förbättra prestandan, det kan göra stor skillnad.

Anbernic Launcher för Anbernic RG556
Anbernic Launcher för Anbernic RG556

I rullgardinsmenyn finns alternativ för nyckelmappning, processorhastighetsläge och fläktkontroll. Om du inte känner till keymapping så innebär det att du kan mappa kontrollerna på skärmen till enhetens fysiska kontroller. Det gör att du kan spela de flesta spel med en handkontroll, även om de inte stöder en sådan.

Videoutgång via USB C stöds. Du behöver en lämplig docka med HDMI-utgång som vår DroiX SD1, eller ännu bättre, DroiX NH8 USB-hubb med NVME. Och vårt utbud av portabla monitorer fungerar utmärkt tillsammans med installationen!

Videoutgång med DroiX NH8 och bärbar monitor
Videoutgång med DroiX NH8 och bärbar monitor

När enheten är ansluten kan du växla mellan skärmspegling eller ett skrivbordsliknande gränssnitt på din TV med pekskärmsinmatning på enheten. Skärmspeglingsläget fungerar perfekt, men vi hade några mindre problem med att komma in i inställningsmenyer eller avsluta när vi spelade emulatorer. På det hela taget ser det dock bra ut och fungerar bra på en bärbar bildskärm.

Riktmärken för system

Eftersom detta är ett Android-operativsystem kan vi köra några systembenchmarks och jämföra prestanda med andra Android-handdatorer för spel som en del av denna Anbernic RG556-recension.

3DMARK

Vi börjar med 3DMark som testar CPU- och GPU-prestanda. I Slingshots resultat får vi 4,736 för RG556, det är ett genomsnittligt resultat. AYN Odin 2, AYANEO Pocket Air och Retroid Pocket 4 PRO uppnådde alla maxpoäng.

Anbernic RG556 3DMARK Jämförelse av riktmärken
Anbernic RG556 3DMARK Jämförelse av riktmärken

I det mer krävande Wildlife Extreme-testet får RG556 564. Även om det är den lägsta poängen, kan vissa av de handdatorer som har lägre prestanda knappt köra riktmärket, än mindre få en poäng.

Antutu

Antutu är en övergripande serie av benchmarks som testar allt från UI-prestanda till lagringshastigheter.

Anbernic RG556 Antutu Benchmark-jämförelse
Anbernic RG556 Antutu Benchmark-jämförelse

Anbernic RG556 har en respektabel poäng på strax under en halv miljon. De dyrare och mer prestandastarka enheterna har dock ett betydande försprång.

Geekbench

Vårt tredje och sista benchmark är Geekbench som testar prestanda för en och flera kärnor.

Anbernic RG556 Geekbench Benchmark Jämförelse
Anbernic RG556 Geekbench Benchmark Jämförelse

Vi ser hyfsade resultat för RG556, återigen på fjärde plats efter de dyrare enheterna men inte med stora skillnader.

Sammanfattning av riktmärket

Anbernic RG556 ligger kvar på fjärde plats efter de mäktiga Android-spelkonsolerna AYN Odin 2, AYANEO Pocket Air och Retroid Pocket 4 Pro. Tänk på att de två första är minst dubbelt så dyra som RG556, men prisskillnaden mot Retroid Pocket 4 PRO är mycket mindre.

Spelprestanda

Vi rekommenderar att du tittar på Anbernic RG556 recension video ovan för gameplay bilder. Vi provade några olika spel, bland annat Diablo, Dan the Man, Horizon Chase och Magic Rampage.

Diablo med skärmdimensionering
Diablo med skärmdimensionering

Alla spel går bra utan några fördröjningar eller fördröjningar. Som nämnts finns det inbyggd skärmkartläggning och vi kunde ställa in den utan problem.

Emulatorprestanda

Återigen rekommenderar vi att du tittar på Anbernic RG556-recensionen ovan för emulatorfilmer över ett stort antal system. I princip alla dina 8bit- och 16bit-system till PlayStation 1 och Dreamcast kommer att fungera utan några som helst problem. Du kommer också att kunna skala upp de interna renderingsupplösningarna till 1080P för att göra 3D-grafiken mycket jämnare.

PS1-emulering uppskalad till 1080P
PS1-emulering uppskalad till 1080P

För de mer krävande systemen från PlayStation 2 och framåt kommer du att få blandade framgångar. För PlayStation 2 kommer de mer krävande spelen att köras långsamt om du inte sänker renderingsupplösningen. För mindre krävande spel kan du dock öka renderingsupplösningen och ändå köra med full hastighet.

PS2-emulering på Anbernic RG556
PS2-emulering på Anbernic RG556

För nyare system, inklusive handdatorer, kommer du återigen att ha blandad framgång. På Vita till exempel fanns det ett stort antal spel från dessa kompatibla som körs med fulla 30 eller 60 FPS. Spel som Street Fighter X Tekken kördes dock med cirka 40FPS.

Vita-emulering på Anbernic RG556
Vita-emulering på Anbernic RG556

För den nuvarande generationens handdatorer kommer endast de mindre krävande 2D-spelen att vara spelbara. Om du vill emulera på den här nivån rekommenderar vi AYN Odin 2 Pro

Avslutande tankar

Vi kommer att sammanfatta vår Anbernic RG556 recension med våra tankar om Android-spelkonsolen. Anbernic RG556 är överlag en bra retrohanddator men prestandan är lägre än för Retroid Pocket 4 PRO som har samma pris. Men för denna prisskillnad får du en större 5,48″ AMOLED-skärm med hög upplösning, jämfört med en 4,7″ IPS-skärm med lägre upplösning på 4 PRO. Beroende på vad du föredrar kanske du vill ha en större eller mindre skärm, men AMOLED kommer att slå IPS i kvalitet alla dagar i veckan.

8bit & 16bit-spel fungerar perfekt
8bit & 16bit-spel fungerar perfekt

Vi gillar den lättanvända Anbernic launcher, som helt enkelt skannar ditt micro SD-kort och lägger till spel i lämpliga systemmenyer. Det fungerar utmärkt och går snabbt att komma igång med. Tänk dock på att för de mer krävande systemen kommer du att vilja använda de dedikerade apparna snarare än RetroArch-kärnorna. De dedikerade apparna kräver lite installation, men den prestandaökning du får är värd det.

Uppskalning av PSP till 1080P för fantastisk kvalitet
Uppskalning av PSP till 1080P för fantastisk kvalitet

Om en större och högkvalitativ skärm, med en ganska snabb installation är något du är intresserad av, är Anbernic RG556 Android-gaming-enhet definitivt värt att överväga. Om du vill ha lite extra prestanda ska du välja Retroid Pocket 4 Pro.

Du kan läsa mer och köpa Anbernic RG556 här. Använd rabattkoden ”RG5565OFF” för 5% rabatt, koden löper ut en månad från det att denna recension publiceras och kan inte användas under butiksförsäljning eller kampanjer.

Tack för att du läste (eller tittade på) vår Anbernic RG556 recension. Låt oss veta vad du tycker om denna Android-spelhanddator i kommentarerna, är den värd att köpa eller tittar du på en annan handdator?

Bringer of videos, text and images! AKA the social media guy at DroiX. Massive retro gaming fan and collector, with a far too large collection of consoles and computers from 1970's to modern.