Chat with us, powered by LiveChat

beCreatus DP1310 Test – USB-C Hybrid Dock för trippelmonitorer

beCreatus DP1310 review
beCreatus DP1310 review
beCreatus DP1310 recension
  • Design
    (4.5)
  • Build Quality
    (5)
  • Features
    (4.5)

Sammanfattning

Om du vill dra full nytta av din trippelmonitorinstallation med flera enheter är beCreatus DP1310 ett utmärkt val av hybriddocka.

Overall
4.7
Sending
User Review
0 (0 votes)

Pros

  • Enkel inställning och installation
  • Stöd för upp till tre bildskärmar
  • Upp till 8K 60Hz/4K 120Hz upplösningar beroende på installation
  • Enkel växling mellan två ingångskällor
  • Lätt att nå för anslutning av kringutrustning
  • Produkt med förstklassigt utseende och känsla

Cons

  • Det kan krävas lite kabelhantering för att hålla skrivbordet snyggt.
  • Ingen SD-kortläsare

beCreatus DP1310 är en dockningsstation med dubbla ingångar och stöd för upp till tre bildskärmar med enkel växling mellan de två. Kombinerat med totalt 5 USB-portar ger DP1310 gott om anslutningsmöjligheter, men är priset på 299 USD värt det?

Ansvarsfriskrivning: BenQ tillhandahöll vänligen beCreatus DP1310 dockningsstation till oss kostnadsfritt för recension. Vi har inte fått någon ersättning för att skriva denna recension. Alla åsikter som uttrycks i denna recension är våra egna och har inte uppmanats av företaget att använda.

BenQ beCreatus DP1310 Översiktsvideo

Uppackning av beCreatus DP1310

I förpackningen har vi först en snabbstartsguide som visar hur man installerar.

BenQ beCreatus DP1310 Snabbstartguide
BenQ beCreatus DP1310 Snabbstartguide

Sedan har vi själva hybriddockan beCreatus DP1310. Vi kommer att behandla detta mer i detalj inom kort.

BenQ beCreatus DP1310 dockningsstation
BenQ beCreatus DP1310 dockningsstation

Det finns ett gratis utökat garantikort och information.

BenQ beCreatus DP1310 Garanti
BenQ beCreatus DP1310 Garanti

Under förpackningen finns en strömbricka och en kabel med en kontakt för ditt land.

BenQ beCreatus DP1310 Power Brick
BenQ beCreatus DP1310 Power Brick

Därefter följer en HDMI 2.1 8K-certifierad kabel.

BenQ beCreatus DP1310 HDMI-kabel
BenQ beCreatus DP1310 HDMI-kabel

Sist men inte minst finns det en USB-C 3.2-kabel som är 4K-kompatibel.

BenQ beCreatus DP1310 USB-C-kabel
BenQ beCreatus DP1310 USB-C-kabel

beCreatus DP1310 Översikt

Dockningsstationen beCreatus DP1310 mäter ca 156 x 103 x 40 mm och väger 550 g. Höljet är tillverkat av aluminiumlegering och ger utmärkt passiv kylning.

Dockan kan användas antingen vertikalt eller horisontellt, och det finns halkfria dynor på botten och ena sidan för att undvika repor på arbetsytan.

beCreatus DP1310 översikt
beCreatus DP1310 översikt

På hybriddockans framsida från vänster till höger finns två USB A-portar som ger både laddningsstöd på upp till 7,5 W och dataöverföringshastigheter på upp till 10 Gbps. Bredvid dessa finns en USB-C-port som ger upp till 36 W laddning, även med en överföringshastighet på 10 Gbps. Portarna är idealiska för anslutning av ytterligare enheter, t.ex. en mobiltelefon för laddning, samt höghastighetslagring, t.ex. en bärbar NVMe-enhet.

Det finns en 3,5 mm ljudport som du kan använda för att ansluta dina hörlurar till. Det är mycket användbart, eftersom ljudet från den enhet som används kommer att få sitt ljud genom. Inget behov av att byta ljudutgångar.

Du kanske undrar vad den stora gröna knappen är? Den fungerar både som strömbrytare och avstängningsknapp, håll den intryckt i tre sekunder för att slå av och på. Och med ett enda tryck växlar den mellan de två HDMI-ingångskällorna.

På baksidan från vänster till höger finns ytterligare tre USB-A-portar, två är 480Mbps och den tredje är 10Gbps. Det finns en mycket användbar Gigabit Ethernet-port som är perfekt om du använder en bärbar dator utan en sådan.

beCreatus DP1310 vy bakifrån
beCreatus DP1310 vy bakifrån

Därefter har vi videoportarna. Vi börjar med HDMI 2.0 och DisplayPort 1.2 för videoutgång. Följt av en HDMI 2.1-ingång och HDMI 2.1-utgång.

Sedan har vi en USB-C-port som du kan ansluta till din bärbara dator eller liknande enhet. Den har även stöd för 100 W PD-laddning så att enheten alltid är fulladdad.

Pris$299
Anslut till värdUSB-C IN x 1, HDMI 2.1 IN x 1
Totalt antal displayer3
Maximal upplösning och uppdateringsfrekvens för videoutgång4K 60Hz (USB-C IN), 8K 60Hz (HDMI 2.1 IN)
Maximal USB-överföringshastighet10 Gbps
Maximal effekt för laddning av USB-enheterUSB-C PD 36W (för padda, mobiltelefon)
NätverkandeGigabit Ethernet RJ-45 (10/100/1000M)
Ljud 3,5 mm ljuduttag (IN/OUT)
Lösning för värmeavledningAluminiumlegering
Kompatibilitet med operativsystemWindows, macOS (Intel/M1/M2), Ubuntu, Android, ChromeOS

Installera och konfigurera beCreatus DP1310

Det första och viktigaste steget i installationen är att installera DisplayLink-drivrutinerna för din(a) enhet(er). Detta gör att du kan använda upp till tre monitorer med din enhet. Du kan ladda ner dem här. Kompatibla operativsystem är Windows, macOS, Ubuntu, Android och ChromeOS.

beCreatus DP1310 horisontell (
beCreatus DP1310 horisontell vy

Du kan sedan ansluta din huvudenhet. Om din enhet, t.ex. en PC eller laptop, har stöd för video och data via USB-C ansluter du den till USB-C In-porten på baksidan. Annars kan du använda HDMI 2.1 in-porten men då förlorar du funktionen med dubbla HDMI-ingångar.

Du kan sedan ansluta din andra enhet. I allmänhet handlar det om en spelkonsol som en Xbox, PlayStation 5 eller en kompatibel handhållen spelkonsol. Detta går i HDMI 2.1-port som stöder upp till 8K 60Hz / 4K 120Hz.

Som tillval kan du ansluta Ethernet och all USB-kringutrustning som mus och tangentbord, upp till mer krävande höghastighetsenheter etc.

Anslut strömmen och du är klar att köra. Håll den gröna knappen intryckt i tre sekunder så vaknar din installation med tre bildskärmar till liv!

Använda beCreatus DP1310

Jag har använt beCreatus DP1310 både hemma och på jobbet för min recension av denna produkt så att jag kan uppleva hela dess användningsområde.

Mitt dagliga arbete innebär att jag granskar och testar produkter, vilket kan innebära att jag använder många olika enheter även under några timmar. Jag har tre bildskärmar på mitt skrivbord, två för att arbeta på och den tredje för att använda med andra enheter. Jag har länge velat använda den tredje bildskärmen som en extra arbetsskärm, men min dator hade bara två videoutgångar.

beCreatus DP1310 trippelmonitor
beCreatus DP1310 trippelmonitor

Med beCreatus DP1310 kan jag helt enkelt ansluta USB-C-kabeln från min dator till dockningsstationen och använda en kombination av två HDMI och en DisplayPort till mina bildskärmar. Så enkelt är det att få alla tre bildskärmarna att visa Windows-skrivbord.

Jag testade den andra HDMI-ingången med en mängd olika enheter, från bärbara datorer till handhållna speldatorer som GPD WIN Mini och till och med Android-baserade retrospeldatorer som den helt nya AYN Odin 2. Med ett tryck på den gröna knappen växlade den tredje bildskärmen enkelt över till den andra HDMI-källan och visades på den tredje bildskärmen. Det fungerar precis som man vill att det ska göra.

Hemma är min inställning lite annorlunda. Jag har två huvudmonitorer och en bärbar monitor som jag använder ibland. Inom några ögonblick hade jag alla tre bildskärmarna på skrivbordet och min Xbox-spelkonsol i den andra porten. Som gamingdocka fungerar den utmärkt, en knapptryckning och min Xbox visades felfritt i 4K 120Hz.

beCreatus DP1310 handhållen
beCreatus DP1310 handhållet spel på tredje bildskärmen

Jag använder bara Windows, så jag bad en arbetskollega att testa dockan för Macbook M1/M2-kompatibilitet. Efter att ha installerat drivrutinerna blev han förvånad över den enkla trippelskärmen och hur enkelt det var att installera och använda den. För säkerhets skull testade jag även min Chromebook som jag brukar använda när jag sitter hemma i soffan. För detta behövde jag inte installera några drivrutiner eftersom ChromeOS stöder det sedan build R51 (2016) eller senare.

Ansluten till dockningsstationen har jag en NVMe-enhet som i mina tester fick en utmärkt 600+Mbps dataöverföring, vilket är ungefär vad den faktiska SSD-enheten stöder. Det verkar alltså inte finnas några problem med dataöverföringen. Jag har också en webbkamera, mus, tangentbord och 3,5 mm hörlurar anslutna eftersom min dator är lite längre bort än dockan. Den snabba USB-C-porten är kanske den näst bästa egenskapen hos dockningsstationen för mig. Tidigare var jag tvungen att resa mig från stolen och luta mig fram för att ansluta en kringutrustning till datorn, nu finns den inom räckhåll.

beCreatus DP1310 vertikal
beCreatus DP1310 vertikal orientering

En funktion som hybriddockan saknar är en SD-kortläsare. Det finns tillräckligt med utrymme på frontpanelen (eller till och med på sidan) för både en SD- och micro SD-kortläsare. För mig som regelbundet överför data till och från SD-kort för användning med andra enheter, hade detta verkligen varit pricken över i:et för denna dockningsstation.

Jag har använt hybriddockan i en vecka nu och har inte haft några större problem. Vid ett tillfälle slogs bildskärmarna av och på under några sekunder, men jag är osäker på om det var dockningsstationen eller min dator som orsakade detta. Jag lät DP1310 vara påslagen över natten, kom tillbaka nästa dag och yttemperaturen var något varm vid beröring. Det är definitivt inget problem och höljet av aluminiumlegering gjorde sitt jobb perfekt.

Avslutande tankar

beCreatus DP1310 HDMI 2.1-docka har definitivt förändrat min arbetsyta och hur jag använder den. Nu kan jag använda mina tre bildskärmar med Windows och alla andra enheter som jag har anslutit. Du behöver inte krångla på baksidan av din monitor för att byta ingångskälla. Även HDMI-kablar om du växlar mellan micro, mini och full size HDMI finns inom räckhåll. Tryck bara på en knapp så växlar den omedelbart. För mig är detta en fantastisk tidsbesparing eftersom jag gör detta ofta under dagen.

beCreatus DP1310 kablar
beCreatus DP1310-kablar kan se lite röriga ut utan lite kabelhantering

Med alla kablar i ett och samma område på skrivbordet till dockan. Det kan innebära att det ligger flera kablar och drar och det kan göra att skrivbordet ser fult ut. Jag kommer definitivt att behöva fixa lite kabelhantering för att få det att se snyggare ut. Detta är en av nackdelarna med dockningsstationer om du inte använder trådlös kringutrustning.

Med ett pris på 299 USD ligger beCreatus DP1310 i den övre kategorin av dockningsstationer. Även om det är möjligt att använda en vanlig dockningsstation som kostar 50 USD och en HDMI-switch, handlar det om bekvämlighet. Kommer en billigare lösning att erbjuda upp till 8K 60Hz videoutgång, har den upp till 100W PD-laddning, finns det ett bra antal USB-A och en USB-C för kringutrustning? Fungerar den helt enkelt utan krångel direkt från start?

Fördelarna överväger definitivt nackdelarna med beCreatus DP1310 och det är av denna anledning den kommer att vara en permanent fixtur på mitt skrivbord. Du kan läsa mer om hybriddockan beCreatus DP1310 på BenQ:s webbplats här.

Bringer of videos, text and images! AKA the social media guy at DroiX. Massive retro gaming fan and collector, with a far too large collection of consoles and computers from 1970's to modern.