-
Design
-
Build Quality
-
Display
-
Performance
-
Features
-
Software
Sammanfattning
GPD XP Plus är en bra revidering av originalmodellen med en snabbare processor.
Overall
4.8User Review
( votes)Pros
- Ny snabbare MediaTek Dimensity 1200
- 6 GB RAM-MINNE
- 128 GB internt lagringsutrymme + stöd för Micro SD-kort
- Stöd för dubbla SIM-kort för data
- Bra prestanda för retro- och Android-spel
- Inbyggd skärmmätning
Cons
- Modulära kontroller verkar lite meningslösa
Idag tittar vi närmare på den nya reviderade modellen av GPD XP som lanserades förra året, GPD XP Plus. I vår GPD XP Plus-recension kommer vi att packa upp den, köra några systembenchmarks och sedan köra en hel massa emulatorer, allt från Mega Drive till PlayStation 2 och mycket mer! Och som om inte det vore nog kommer vi att testa några inbyggda Android-applikationer för att se hur bra de fungerar på denna retrospelshanddator. Ta en kopp te, det är en lång historia!
Granskningsvideo av GPD XP Plus
Uppackning av GPD XP Plus
Vi börjar GPD XP Plus-recensionen som alltid med unboxing. När vi lyfter upp den första delen av förpackningen kommer vi direkt till själva GPD XP Plus Android-handdatorn. Vi kommer att visa den mer i detalj inom kort.
Under den andra delen av förpackningen finns ett kuvert som innehåller ett skärmskydd och användarhandboken som finns på engelska och kinesiska. Det finns en USB Type-C-laddningskabel och det medföljer även en strömförsörjning för ditt land.
Och vi har två modulära joystick-kontakter som kan fästas på höger sida av GPD XP Plus. Vi kommer också att visa dessa inom kort.
Översikt över GPD XP Plus
Optiskt är GPD XP Plus identisk med originalet. Den mäter 9,17 x 3,2 x 1,6 tum (23,3 cm 8,3 cm 4,1 cm) när den är som tjockast, inklusive greppet. Och den väger 370 gram med den modulära handkontrollen i Xbox-stil.
Den har en 6,81-tumsskärm med 10-punkts pekstöd. Den har en maximal upplösning på 2400×1080 i liggande format. I hörnet av displayen ser du en liten cirkel. Detta är en frontkamera med 5 megapixel och enkel lins. Det är bra för att ta selfies 🙂
På vänster sida av GPD XP Plus retrospelkonsol har vi en klickbar vänster analog joystick och klassisk D-Pad. Mellan de två finns en skärmkartläggningsknapp som jag kommer att demonstrera senare i videon. Nedan finns tre knappar som används för back, home och tasks.
På höger sida har vi den modulära handkontrollen med fyra spelknappar och den klickbara analoga joysticken till höger. På undersidan finns SELECT- och START-knapparna.
På ovansidan av GPD XP+ hittar du vänster och höger axel- och avtryckarknappar. Det finns också en volymvippa och strömknapp.
På undersidan finns en 3,5 mm hörlursport, sim-kortplats och plats för SD-kort. Det finns en USB Type-C-laddningsport. Den kan också användas med en Type-C till HDMI-omvandlare för att ansluta till din TV eller bildskärm, vilket vi kommer att visa lite senare.
Översikt över styrenheten
De modulära styrenheterna kan tas bort och bytas ut vid behov. De fästs på GPD XP+ med magneter och är ganska starka. Du kan vara säker på att de inte lossnar när du spelar och att det krävs lite kraft för att ta bort dem.
Den handkontroll du kommer att använda mestadels av tiden är standardhandkontrollen för Xbox. Det finns en med fem knappar som kan användas som genvägsknappar i spel. Det finns en slutpunkt om du inte vill använda någon av modulerna.
Tekniska specifikationer för GPD XP Plus
CPU | MediaTek Dimensity 1200, 8 kärnor |
GPU | ARM Mali-G77 MP9 @900MHz |
RAM | 6 GB LPDDR4x @4266 Mbps |
ROM | 128 GB UFS 3.1 |
MEDDELANDEN | 2,4 G / 5 G Wi-Fi 6 med dubbla band, 2,4 G / 5 G Wi-Fi 6 med dubbla band |
MINNESKORT | microSDXC, microSDHC, microSD (ingår ej) |
BATTERI | 7000 mAh Tomgång: 9+ timmar testade på kontoret stängningstid, 13+ timmar rapporterade Full belastning: 4,5 timmars körning av benchmark på en loop |
XP Plus TV/Monitor-utgång
Med en lämplig USB Type-C till HDMI-adapter kan du ansluta GPD XP Plus retrospelhanddator till din TV eller bildskärm och förvandla den till en retrohanddatorkonsol. Det finns ingen anledning att göra några inställningar, anslut bara adaptern så visas den automatiskt. Du kan också ansluta en trådlös gamepad och använda den istället för de inbyggda kontrollerna så att du inte begränsas av kabellängden.
Riktmärken för system
GeekBench
Som en del av vår GPD XP Plus-recension utför vi några systembenchmarks för att se prestandan och när det är möjligt jämföra med andra liknande enheter. Vi börjar med systembenchmarks med GeekBench som kör en serie tester över enkel- och flerkärnig drift.
Vi får 952 poäng för single core och 2 765 poäng för multicore. I jämförelse med den ursprungliga GPD XP fick vi 501 respektive 1 601 poäng. Och för Anbernic RG552 fick vi 266 och 714. Så det finns en mycket bra ökning av prestanda för både enkel- och flerkärnig bearbetning på GPD XP Plus retrokonsol.
3DMark
Därefter kör vi 3DMark. Precis som sin motsvarighet på PC kör den ett benchmark på CPU och GPU för att se hur de presterar tillsammans.
På Wild Life-riktmärket får vi ett resultat på 4 147. Om man jämför resultaten med andra mobila enheter ligger prestandan långt över genomsnittet, och kan jämföras med prestandan i mobila enheter i den övre prisklassen.
Antutu
Och i vårt sista systemtest kör vi Antutu. Antutu mäter prestandan hos CPU, GPU och RAM i en rad olika tester.
Vi får en totalpoäng på 660 134.
Testning av emulator
I denna GPD XP Plus-recension testar vi många olika emulatorers prestanda på GPD XP Plus. 8- och 16-bitars system som Mega Drive kommer att fungera helt utan problem. Därför kommer vi inte att gå in på dem i detalj. Det finns några enskilda emulatorer förinstallerade samt RetroArch med emulatorkärnor tillgängliga för många retrospelkonsoler.
VBA-M-emulator
VBA-M-emulatorn på RetroArch körs utan problem eller fördröjningar. Vi testar Contra Advance här och det skalas upp fint till skärmupplösningen, men inte till ultra wide-upplösningen. Du kan sträcka ut den om du vill, men det skulle inte se snyggt ut.
Yabasanshiro Emulator – Saturn
Därefter är det dags för SEGA Saturn-emulatorn Yabasanshiro. Vi har testat några olika spel och prestandan är mycket bra. När vi spelar igenom tävlingen får vi 60 bilder per sekund utan någon synlig fördröjning. Vi såg att bildrutorna sjönk mycket sällan för att säga 58 för en delad sekund, men du skulle inte märka om du inte hade FPS som visade.
Mupen64Plus Emulator
Det är Mupen64Plus tur med Body Harvest som körs på den. Vi testade olika spel från första och tredje part och hade inga som helst problem med frame drops eller prestanda i allmänhet. Allt ska fungera utmärkt!
DeSmuME- Castlevania Portrait of Ruin
Nu är det dags för lite Dual Screen-action med DeSmuME som kör Castlevania Portrait of Ruin. Vi noterade en eller två mindre nedgångar i spelen då och då, men definitivt inget som skulle påverka ditt spelande av spelet.
Som Gadgetoid föreslog på Twitter ville han se Might & Magic när det spelades vertikalt. Du kommer att behöva omdefiniera kontrollerna för att matcha orienteringen, men det fungerar och ser bra ut. Jag har dock ingen aning om hur man spelar spelet 🙂
Flycast-emulator – Dreamcast
Som förväntat flyger Dreamcast på i full fart för varje spel vi testade. Det finns några mindre nedgångar på laddningsskärmar men inget som påverkar spelet som i allmänhet är en solid 60 FPS. Om du aktiverar widescreen-upplösningarna i inställningarna ser det bra ut på den här skärmen.
DuckStation Emulator – PlayStation
När vi går vidare till PlayStation använder vi Duckstation och spelar just nu det hemska spelet Driver, som föreslogs av Steve-0 på Twitter. Nu när vi har visat det behöver vi åtminstone aldrig spela det igen! 🙂
PlayStation fungerar utan några som helst problem på GPD XP Plus-handdatorn för retrospel. Det finns olika RetroArch-kärnor som du kan använda och som har alla typer av filter och uppskalning som du kan använda för att förbättra grafiken.
PPSSPP-emulator – PlayStation Portable
Därefter har vi PlayStation Portable och PPSSPP. Som standard testar vi God Of War. Vi får hela 60 bilder per sekund och du kan öka upplösningen och göra andra förbättringar för att få det att se bra ut på skärmen.
Och som TheBoyDips bad om på Twitter har vi det klassiska Vice City som fungerar perfekt. Om den kan köra God of War utan problem kommer allt annat på PSP att vara en barnlek.
AetherSX2 Emulator – PlayStation 2
Nu går vi vidare till lite kraftfullare konsoler. Vi börjar med PlayStation 2 och AetherSX2-emulatorn. Tänk på att denna emulator är mycket under utveckling så prestanda kan ändras mellan olika versioner.
Gran Turismo 3 är lite laggigt i början när det är många bilar på skärmen, men när det väl lugnar ner sig körs det oftast i full hastighet. Med några inställningar kan du förmodligen få det att fungera lite smidigare överlag.
Pro Evo 2010 å andra sidan går alldeles utmärkt och är extremt spelbart. Vi testade några andra spel och det är definitivt en blandning av vad som fungerar och inte. En del av detta beror på emulatorns kompatibilitet och prestanda, och en del beror helt enkelt på att XP Plus inte är tillräckligt kraftfull.
Citra Emulator
Jag fick inte så bra resultat med Citra. Vi uppdaterade till den senaste versionen och märkte i några spel att det fanns grafikproblem, så kanske uppdateringen är lite skräpig. Det är en emulator som är under utveckling, men oavsett vilket är GPD XP Plus inte tillräckligt kraftfull för att köra allt i full hastighet.
Dolphin-emulator
Och därefter har vi Dolphin-emulatorn med Burnout 2. Vi får totalt 60 bilder per sekund med knappt märkbara svackor som man missar utan bildräknaren. Vi hittade många spel där som är mycket spelbara och kompatibiliteten är bra.
Men tack vare Dankey Kid på YouTube som föreslog att vi skulle kolla in Ultimate Spiderman, kan vi se att det här spelet är mycket krävande. Vi får cirka 19 bilder per sekund med några enstaka frysningar i spelet. Så det är bra prestanda, men det är inte helt perfekt för det här systemet!
Vi avslutar med lite mer Dolphin-action och Sonic Colours. Prestandan är i stort sett perfekt med några mycket små minskningar av bildrutor. Det här är ett bra spel att testa eftersom du kan ställa in det så att det spelas med en GC-kontroller, och inte Wiimotes-emuleringen som kan vara svår att få att fungera bra. Tyvärr fungerar inte alla spel lika bra som detta, många är mycket långsamma och vissa fungerar inte alls. Men de mindre krävande titlarna är spelbara, så räkna inte bort dem helt.
Överlag är emuleringsnivån mycket bra på GPD XP+. Det finns massor av PlayStation 2-spel att njuta av, och jag tror att det med Citra kan vara ett problem med den versionen av emulatorn snarare än GPD XP Plus prestanda. Glöm inte att det finns alternativa emulatorer där ute, av vilka vissa kan fungera bättre än andra för vissa spel.
Prestanda för Android-spel
Vi fortsätter vår granskning av GPD XP Plus med inbyggda Android-appar och spel för att se hur de presterar.
Prestanda för streaming av spel
Vi testade Xbox Cloud Gaming beta för Android och det fungerar utmärkt med avancerade spel som Forza Horizon 5. Du behöver en prenumeration på Xbox Game Pass för att använda detta. Det innebär att du kan streama spel från Microsofts servrar till din GPD XP Plus-spelhanddator. Vi hade inga problem med streamingkvaliteten eller minskad WiFi-hastighet, särskilt inte med tanke på att routern är placerad ca 15 meter bort på kontoret. Allt fungerar utmärkt!
Programvara för skärmkartläggning
Nu ska vi testa några inbyggda Android-spel och vi börjar med att visa skärmavbildningsfunktionen. Genom att trycka på skärmkartläggningsknappen visas ikoner för alla reglage. Du drar helt enkelt ikonerna till motsvarande område på skärmen där du normalt skulle trycka som inmatning. När det är gjort kan du använda kontrollerna för att simulera skärmtryckningar och slippa krångla med dåliga kontroller på skärmen.
Det fungerar överlag extremt bra, du kan tycka att känsligheten eller noggrannheten är lite hög i vissa spel, men du vänjer dig vid det efter några minuter. Och nu till några Android-spel.
Call of Duty Mobile
Call of Duty Mobile fungerar utmärkt på GPD XP Plus och som du såg kan du konfigurera alla kontroller för spelet i spelet. Du kommer fortfarande att behöva använda pekskärmen för menyerna, vapensmeden och så vidare. Jag såg inga problem med prestandan, inga bildrutor eller fördröjningar. Och att ha kontroller gör spelet väldigt enkelt!
Carmageddon
Carmageddon är ett annat spel som du kan mappa spelknapparna till. Det spelar mycket bra och kontrollerna är responsiva.
Virtua Tennis
Virtua Tennis har inbyggt stöd för gamepad så att du inte behöver konfigurera screen mapping. Allt fungerar utmärkt utan några nedgångar under spelet.
Horizon Chase
Horizon Chase är ett annat spel som har inbyggt stöd för spelkontroller. Spelet flyter på med en fantastisk bildfrekvens och jag hade inga problem alls.
Genshin-inverkan
Genshin Impact kräver skärmmappning för att kunna spelas med gamepad. Det finns gott om knappar för spelet, men du kommer att behöva använda pekskärmen för till exempel menyer och kartor. Början av spelet är lite tyst för action, men allt verkar gå mycket smidigt, och det ser också fantastiskt ut på skärmen.
Avslutande tankar
Sammantaget är GPD XP Plus en stor förbättring jämfört med originalmodellen när det gäller prestanda. Vi såg från riktmärkena att det finns cirka 50-60% skillnad i prestanda för en och flera kärnor. Detta ger oss en mycket snabbare helhetsupplevelse både i emulatorer och Android-spel.
Jag skulle ha velat att det modulära styrsystemet hade slopats för den här modellen och att man bara hade hållit sig till traditionella reglage. Det känns fortfarande som en gimmick för mig, men låt oss veta i kommentarerna om du använder den andra handkontrollen.
GPD XP-serien är för mig de bästa Android-baserade spelhanddatorerna som finns tillgängliga. Plus-modellen har fått en rejäl prestandaökning och TV-utgången är fantastisk. Om du tidigare var tveksam när originalet släpptes är det definitivt värt att tänka om nu.
Du kan läsa mer om och köpa GPD XP Plus här. Du kan bläddra igenom vårt utbud av handhållna spelkonsoler här.
Det avslutar vår GPD XP Plus-recension, vi hoppas att du har funnit den användbar. Och tack till alla som föreslog spel att prova. Vi kunde inte prova alla eftersom vissa inte fungerade, men vi uppskattar att du skickar in dina förslag!