ONE Netbook A1 Pro recension
-
Design
-
Build Quality
-
Display
-
Performance
Sammanfattning
Overall
4.4User Review
( votes)Pros
- Kompakt och lätt konstruktion
Mångsidiga anslutningsmöjligheter inklusive RS232-port
Innovativ design för dubbel användning
IPS-pekskärm med hög upplösning
Cons
- Långsammare flerkärnig prestanda än GPD Pocket 3
ONE Netbook A1 Pro är en ultrabook som fungerar som en traditionell bärbar dator och som med en snabb vridning och flip förvandlas till en surfplatteliknande enhet. I vår ONE Netbook A1 Pro recension kommer vi att titta närmare på den, köra några benchmarks, jämföra med den liknande GPD Pocket 3 och även prova den med ONEXGPU eGPU dockningsstation för lite spelande.
One Netbook A1 Pro recension video
One Netbook A1 Pro uppackning
Först ut ur lådan har vi själva ultrabooken A1 Pro. Vi kommer att titta närmare på det inom kort.
I kuvertet finns en startguide på engelska och kinesiska. I förpackningen finns en laddare och en USB Type-C-kabel. Vi kommer att inkludera rätt adapter för ditt land.
Översikt över One Netbook A1 Pro
A1 Pro mäter 17,3 x 13,6 x 1,9 cm (6,8 x 5,35 x 0,74 tum) och väger 550 g. Displayen är en 7″ IPS-pekskärm med en upplösning på 1200P. Den övergripande bildkvaliteten är bra med hög ljusstyrka och färger.
På den nedre halvan av A1 Pro har vi en strömknapp med en integrerad fingeravtrycksläsare för inloggning. Nedanför finns ett bakgrundsbelyst QWERTY-tangentbord, trots ultrabookens lilla storlek är huvudtangenterna ganska stora och lätta att skriva på. De återstående tangenterna är mindre men det är en bra avvägning mellan att vara användbar och inte.
Till vänster finns en USB 4 Type-C-port som du kan använda för att ansluta högpresterande enheter, t.ex. en eGPU-dockningsstation.
På höger sida finns en 3,5 mm ljudport och en plats för micro SD-kort.
På baksidan finns en RS232-serieport, micro HDMI och två USB 3-portar. Och vi avslutar med en RJ45 ethernet-port.
Den övre halvan kan fällas ned som en vanlig bärbar dator när den inte används, så att skärmen och tangentbordet skyddas.
Och om du föredrar en surfplatteliknande enhet som är lätt att hålla i, kan du rotera skärmen och fälla ner den igen. Skärmen kan nu användas som en surfplatta, det jag särskilt gillade var gångjärnsdelen längst ner. Du kan hålla enheten säkert utan att trycka på eller oavsiktligt röra vid skärmen. Skärmen roterar smidigt och sitter säkert på plats i både laptop- och surfplatteläge.
One Netbook A1 Pro Tekniska specifikationer
CPU | Intel i3-1110G4, 2 kärnor 4 trådar upp till 3,90 GHz, 15 W TDP |
GPU | Intel UHD Graphics, 48 EU, 1,10 GHz |
RAM | 16 GB LPDDR4x 4267 Mhz |
FÖRVARING | 512 GB SSD |
MEDDELANDEN | WiFi 5 Bluetooth 4.2 |
BATTERI | 6000mAh uppladdningsbart batteri |
PORTS | Inbyggd RS-232-port, RJ45-port, 3,5 mm ljudport, USB 3.0 x2, Micro HDMI x1, Typ C x1, Micro SD-läsare |
I våra tester där vi körde Cinebench multi-core benchmark för att verkligen stressa den fick vi 1 timme och 45 minuter.
När det gäller fläktljud och temperaturer fick vi ett högsta fläktljud på 58 db och en högsta temperatur på cirka 45 °C.
Jämförelser med GPD Pocket 3
A1 Pros direkta konkurrent är den populära GPD Pocket 3 som har funnits på marknaden ett tag nu. Låt oss ta en kort titt och jämföra den med A1 Pro.
Pocket 3 är större med 19,8×13,7×2,0 cm (7,7 x 5,3 x 0,7 tum) och tyngre med 725 g. Men med den extra storleken följer också en större 8″ H-IPS-pekskärm. Pocket 3 har ett större tangentbord som är lite lättare att skriva på jämfört med A1 Pro.
Den största skillnaden är muspekplattan på Pocket 3 och den optiska fingersensorn på A1 Pro. Jag kommer alltid att välja pekplattan framför en optisk sensor, de är enklare att använda, men placeringen av plattan uppe till höger är inte idealisk, men fungerar bra.
När det gäller tekniska specifikationer har Pocket 3 Intel N6000-processorn som har fyra kärnor och fyra trådar som körs upp till 3,3Ghz. Det finns 8 GB LPDDR4x RAM-minne och en 512 GB NVMe SSD. A1 Pro ligger efter när det gäller processorkärnor, men leder med 16 GB RAM och samma mängd lagringsutrymme.
När vi körde samma Cinebench multi core benchmark fick vi en batteritid på 2 timmar och 30 minuter. Och nästan samma högsta fläktljud på 59 db och högsta temperatur på 45°C.
Riktmärken för system
Vi kommer att köra några systembenchmarks och jämföra ONE Netbook A1 Pro med GPD Pocket 3 ultrabooks.
Passmärke
PassMark kör en serie tester på CPU, GPU, RAM och lagring för att se om de presterar på topp. Vi fick 4 116 poäng på A1 Pro och 4 393 poäng på Pocket 3. Ganska liknande resultat här.
PCMark
PCMark kör en serie tester för dina mer verklighetstrogna scenarier som webbsurfning, redigering av stora kontorsdokument, videokonferenser, lättare bildredigering med mera.
För A1 Pro fick vi en poäng på 3 453 jämfört med 2 821 för GPD Pocket 3. Vi kan se att A1 Pro tar ledningen i den övergripande dagliga användningen här.
Cinebench
Cinebench testar CPU:ernas prestanda med en eller flera kärnor. På A1 Pro får vi 809 respektive 1 181 poäng, och på GPD Pocket 3 får vi 696 respektive 2 235 poäng.
Det är här vi ser en stor skillnad, de två extra CPU-kärnorna på GPD Pocket 3 ger nästan dubbelt så hög prestanda vid flerkärnig användning.
3DMark
För vårt sista benchmark kör vi 3DMark TimeSpy som testar CPU och GPU som arbetar tillsammans för prestanda i programvara som spel, videokodning och avkodning.
Vi fick 583 poäng för A1 Pro och 437 poäng för Pocket 3. Inte särskilt höga poäng för spel men dessa ultrabooks är inte gjorda för det ändamålet.
Sammanfattning av riktmärket
Det är lite fram och tillbaka mellan de två modellerna i benchmarks. Pocket 3 vann i PassMark, och A1 Pro vann i 3DMark och PCMark. Med Cinebench är det bäst att ha högre multicoreprestanda, så vi ger det till GPD Pocket 3.
Vem är vinnaren här? Jag skulle säga att Pocket 3 ligger något före i prestanda på grund av att den har fler kärnor. Om du använder krävande appar kommer du i allmänhet att se att processer slutförs snabbare som ett exempel. Men processorprestanda är bara en del av det hela, du måste jämföra den totala systemprestandan och det är här som A1 Pro tar ledningen.
Spelprestanda
Intern GPU
A1 Pro klarar av enklare bildredigering, grundläggande videoredigering och enklare spel med Intels integrerade GPU. Du kan köra ett stort antal mindre krävande spel med bra grafiknivåer och upplösning utan problem.
Du kanske till och med kan nå lite högre, men då måste du sänka kvaliteten på upplösningen och grafikinställningarna. Det här är ingen spelhanddator och den är inriktad på professionell användning, men inget hindrar dig från att ta ett snabbt spel på väg till och från jobbet till exempel.
Extern GPU
Men om du behöver lite mer grafikkraft för videoredigering eller spel kan du förvandla A1 Pro (eller GPD Pocket 3) till en nästan stationär PC. Med ONEXGPU eller GPD G1 2024 kan du ansluta till AMD Radeon 7600M XT eGPU och spela med mycket högre kvalitet, antingen via den interna 1080P-skärmen eller via en extern skärm med upp till 4K, t.ex. på en TV eller bildskärm.
Som ett exempel fick vi en poäng på 4 680 med ONEXGPU på 3DMark Time Spy, det är en 702% ökning på den interna GPU:n. Kolla in vår separata djupgående recension av ONEXGPU. Den är perfekt om du behöver redigera mer krävande media, t.ex. en video, eller vill spela AAA-spel.
Avslutande tankar
A1 Pro som en fristående produkt är en bra ultrabook och definitivt värd att överväga. Den är extremt portabel och får enkelt plats i jackfickan. Den är lätt och kan användas med en hand i både ultrabook- och surfplatteläge, vilket är användbart om du arbetar manuellt med något och behöver den som referens. Den övergripande prestandan är bra för dagliga uppgifter, oavsett om det gäller att kontrollera din e-post, arbeta med dokument eller surfa på webben på din dagliga pendling till och från jobbet, och arbetsbelastning när du väl är på kontoret.
Jämfört med GPD Pocket 3 finns det några fördelar och nackdelar. Pocket 3 är fysiskt större med en något större display. I våra benchmarks såg vi Pocket 3 före A1 Pro i multicoreprestanda, men den övergripande systemprestandan är lika eller mindre beroende på situationen. Flerkärnig prestanda kan vara en avgörande faktor, men om så är fallet kanske du vill titta på enheter med högre specifikationer som GPD WIN Mini 2024 eller GPD WIN Max 2 2023 om detta är viktigt.
Annars är båda ultrabooks mycket kapabla att utföra det jobb de designades för: Att vara bärbara, användas som bärbar dator eller surfplatta beroende på situationen och vara perfekta för dina dagliga uppgifter.
Vi hoppas att du har funnit vår A1 Pro-recension användbar, om du har några frågor är du välkommen att ställa i kommentarerna.