-
Design
-
Build Quality
-
Display
-
Performance
-
Features
-
Software
Sammanfattning
RG503 är den senaste handenheten för retrospel från Anbernic Vi packar upp den, kollar in funktionerna och testar sedan ett gäng spel med emulatorer för att se hur bra den presterar.
Overall
4.5User Review
( votes)Pros
- Snygg 4,95-tumsskärm med 960×544-upplösning, samma som används på Sony Vita!
- Ett bra urval av emulatorer redo att användas
- Ett urval av tre färger att välja mellan
- TV-utgång via HDMI
- Stöd för snabb 5GHz Wifi
- Bra batteritid
Cons
- Använder fortfarande den äldre Cortex-A55-processorn
I vår recension tittar vi närmare på den senaste handhållna retrospelaren RG503 från Anbernic. Vi packar upp den, kollar in funktionerna och testar sedan ett gäng spel med emulatorer för att se hur bra den här spelkonsolen presterar.
RG503 Testvideo
Uppackning av RG503
Låt oss börja med uppackningen. Först ut är retrohanddatorn RG503 som vi kommer att ta en närmare titt på inom kort.
Under förpackningen finns en användarhandbok som är på engelska och kinesiska. Den täcker allt från uppstart, navigering i menyerna, online multiplayer och korrekt avstängning av handenheten.
Därefter finns det en USB Type-C-kabel. Vi rekommenderar att du använder denna för att ladda RG503. Den ansluts till USB Type-C-porten på höger sida, men laddas inte med den på vänster sida. Det ingår ett 64 GB Micro SD-kort som används för lagring av dina spel.
Sist men inte minst finns det några våtservetter och ett skärmskydd som du kan använda för att montera på RG503 om du vill.
RG503 Översikt
Retrohanddatorn RG503 finns i tre färger: svart, blå och bronsgrå.
Den mäter ca 7,4 x 3,3 x 0,8 tum (19 x 8,4 x 2,1 cm) och väger 235 gram. Skärmen är en 4,95 tums OLED med en upplösning på 960×544. Det är faktiskt samma display som används på Vita-handdatorn.
På framsidan har vi de vanliga dubbla analoga spakarna som är klickbara. Det finns en D-Pad och fyra spelknappar, tillsammans med SELECT- och START-knapparna.
På vänster sida finns strömknappen och på höger sida volymvippan. På ovansidan hittar du vänster och höger axel- och triggerknappar.
Det finns två USB Type-C-portar, som nämnts är den till höger där du laddar handenheten.
Det finns ett 3,5 mm hörlursuttag och en Mini HDMI-port som du kan använda för att ansluta till din TV eller bildskärm för retrospel på stor skärm.
På undersidan finns två kortplatser för Micro SD-kort. Den vänstra är för operativsystemet och den högra är för lagringsutrymmet.
Det finns en återställningsknapp för enheten och en användbar funktionsknapp som används i kombination med andra knappar. Till exempel för att komma åt RetroArch-menyn, avsluta emulatorer, ladda och spara tillstånd och så vidare.
RG503 Tekniska specifikationer
CPU | Fyrkärnig 64-bitars Cortex-A55. Max frekvens 1,8 GHz |
RAM | LPDDR4 1GB |
FÖRVARING | 16 GB OS (plats för Micro SD-kort 1) Upp till 512 GB lagringsutrymme (Micro SD-kortplats 2) |
MEDDELANDEN | 2,4/5G Wi-Fi 802.11 a/b/g/n Bluetooth 4.2 |
OS | Linux |
BATTERI | Li-polymer 3500 mAh. Batteriet räcker i upp till sex timmar beroende på användning. |
Översikt över operativsystemet
Den frontend som används på retrokonsolen R503 är den välbekanta Emulation Station-stilen som finns på många handdatorer och är mycket lätt att använda.
Tryck på Upp och Ned för att bläddra igenom de olika spelsystemen och emulatorerna. Dessa inkluderar Arcade, MAME WonderSwan, Capcom Play System 1, 2 och 3. MSX, PC Engine, OpenBOR, Master System, Mega Drive, Game Gear, Dreamcast, Neo Geo, Neo Geo Pocket, PlayStation och PlayStation Portable.
Om du väljer ett spelsystem kommer du till spelbläddraren där du kan bläddra igenom listan över spel på ditt SD-kort, du väljer helt enkelt ett spel och det kommer att laddas.
Tryck på START för att öppna huvudmenyn där du kan ändra olika inställningar, inklusive styrenhetens layout och inställningar för användargränssnittet. Härifrån kan du konfigurera och ansluta till din WiFi-åtkomstpunkt för att skrapa speldata och även för online-multiplayer på emulatorer som stöds.
Du kan också säkert stänga av emulatorn för retrohanddatorer från den här menyn, vilket vi rekommenderar att du gör eftersom operativsystemet annars kan skadas.
RG503 TV-utgång
RG503 har en mini HDMI-port som du kan använda för att ansluta till din TV eller bildskärm och förvandla den till en retro-spelkonsol. För att aktivera den stänger du av RG503, ansluter en HDMI-kabel till den och slår på den. RG503-skärmen förblir avstängd och utsignalen visas på din TV eller monitor. Kvaliteten på videoutgången är 720P och är av god kvalitet. Och glöm inte att du med många av systemen kan använda viss filtrering för att jämna ut grafiken om du vill.
Online Multiplayer med RG503
Med kompatibla system som Mega Drive kan du spela online antingen lokalt eller över internet med andra via en WiFi-åtkomstpunkt. Du måste använda samma emulator och exakt samma ROM-fil för att kunna göra detta. Öppna bara RetroArch-menyn, navigera till online-skärmen och du kan gå med i eller starta en ny instans. Det är inte alla emulatorer som stöder denna funktion, men de som gör det fungerar mycket bra.
Översikt över RG503-emulator
Låt oss ta en titt på några av de spelsystem som stöds och hur väl de fungerar med RG503 handhållen retrospelkonsol.
Slutlig bränning Alpha
Final Burn Alpha stöder en mängd olika arkadsystem med vissa spel som inte finns på MAME till exempel. Vi testar Raiden DX och det fungerar utmärkt. Som du kan se är spelet sträckt till widescreen. Du kan ändra detta i inställningarna för de flesta emulatorer för att använda bildförhållandet 4:3 om du vill att det ska se ut som originalet.
MAME
För MAME testar vi arkadspelet Asterix som fungerar utmärkt. Jag testade en massa spel och hade inga problem med kompatibilitet eller långsammare spel.
CPS-III
Capcom Play System I och II fungerar utan problem så vi går direkt till CPS-III och Street Fighter 3 3rd strike. Vi hade inga problem med att ladda spel som var snabba, och inga problem med prestanda.
MSX
Vi förbiser ofta MSX när vi recenserar retrohanddatorer, så låt oss ge den lite kärlek med Contra. Spelet fungerar alldeles utmärkt, det är faktiskt lite konstigt men coolt att spela det skärm för skärm istället för att sidoscrolla på andra system.
PC-motor
Nästa spel är den fantastiska PC Engine och eftersom vi testar lite annorlunda spel än vanligt kan vi ge Aero Blasters en chans. Återigen kan du spela upp i widescreen eller i det ursprungliga bildförhållandet. Allt på PC Engine fungerar utmärkt så du kommer inte att ha några problem.
Master System
Nästa konsol är SEGA Master System, en konsol som ofta förbises men som är en av mina favoritkonsoler. Det finns några fantastiska spel om du aldrig har kollat in det. Här är den klassiska WonderBoy som jag och min pappa brukade spendera timmar med att spela på 80-talet. Allt kommer att fungera utmärkt på Master System!
Megadrive
Jag står emot suget efter den vanliga Sonic The Hedgehog och väljer den utmärkta Shadow Dancer, aka Shinobi del 2. Som förväntat fungerar allt perfekt för Mega Drive och ser bra ut på OLED-skärmen.
Spelutrustning
På Game Gear kollar vi in Gunstar Heroes, jag visste inte att det fanns en version för Game Gear och det är inte så illa om man ska vara ärlig. Även om det finns vissa fördröjningar i livliga delar av spelet, är det förmodligen ett problem med den ursprungliga hårdvaran snarare än emulatorns prestanda.
Dreamcast
Därefter har vi Dreamcast och vi kollar in Soul Calibur. Det går bra att spela, men med andra spel kommer du att uppleva att du får bra hastigheter men problem med att ljudet laggar, eller att det helt enkelt är för långsamt. Det är en del av chipsetet som används på den här modellen, så förvänta dig inte att allt ska fungera perfekt.
Neo Geo
Härnäst har vi den klassiska Neo Geo och vi kollar in den sidoscrollande skjutaren Blazing Star. Allt fungerar utmärkt på Neo Geo och du kommer inte att ha några problem alls.
PlayStation
Prestanda och kompatibilitet för PlayStation är bra på RG503. Vi kollar Twisted Metal 2 och prestandan verkar vara ungefär som den ska, det finns inga fördröjningar. Jag provade några slumpmässiga spel och alla gick att spela utan problem.
PlayStation Portable
Vi avslutar emulatortestningen med PlayStation Portable. Prestandan är som vi vet från tidigare modeller inte fantastisk, så vi förväntar oss inte mycket skillnad, det beror på spelet. Som standard är den inställd på Frame Skip one, vilket är till stor hjälp i spel som inte riktigt når upp till 60 FPS, t.ex. Tekken 6 som i genomsnitt körs med ca 50 FPS.
Avslutande tankar
RG503 är en bra handdator med en skarp display och 5Ghz WiFi, båda är trevliga att ha. Processorn som används i RG503 har vi dock sett i tidigare handdatorer, så vi ser inga förbättringar när det gäller prestanda. Något med lite mer kraft skulle göra underverk för Dreamcast- och PlayStation Portable-prestandan.
Om du är nybörjare på handdatorer för retrospel och letar efter en sådan är RG503 ett utmärkt val för spel på alla de klassiska konsolerna och PlayStation. Utöver dessa system är den inte idealisk och det är bättre att leta efter något lite kraftfullare som Retroid Pocket 2+ eller Retroid Pocket 3.
Var kan man köpa RG503 från Anbernic?
Du kan läsa mer om och köpa RG503 här. Vi säljer också många andra emulatorer för retrohanddatorer, så om den här inte tilltalar dig har vi definitivt en som gör det.