Chat with us, powered by LiveChat

Vad är skillnaden mellan RG350, RG351, P/V/M, RG300X, etc.

RG350 är en populär retrospelshanddator som fick ett antal efterföljare under sin livstid och kan anses vara den första retrospelshanddatorn som blev (relativt) allmänt accepterad.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom RG350 och dess olika släktingar för att ge dig en bättre uppfattning om vad du ger dig in på när du köper din nästa handhållna retrokonsol.

För att underlätta förståelsen har vi kategoriserat handdatorerna i generationer baserat på deras processor. Alla handdatorer i en generation kommer att förvänta sig liknande prestanda i spel.

Första generationens ANBERNIC RetroGame-handdatorer

Den första generationen av ANBERNIC RetroGame-handdatorer innehåller bara en medlem och var relativt kortlivad jämfört med andra generationer.

Vad är RG300?

RG300 är den omedelbara föregångaren till RG350 och lanserades bara några månader innan den.

Även om den använder en svagare CPU än RG350, kan den fortfarande emulera ett brett utbud av handhållna retrokonsoler, 8-bitars och 16-bitars konsoler. Det kan dock inte hantera 32-bitars plattformar och längre (PS1, etc.)

Till skillnad från sina efterföljare är RG300 den enda modellen som har ett batteri som kan bytas ut av användaren.

Till skillnad från senare modeller är RG300 också den enda som inte har L2/R2 axelknappar.

Andra generationens ANBERNIC RetroGame-handdatorer

Den andra generationen av ANBERNIC RetroGame är hittills den mest populära generationen, med många iterationer. Alla andra generationens RG-handdatorer drivs av en Ingenic JZ4770 CPU och har 512 MB RAM-minne.

Andra generationens ANBERNIC-handdatorer kan emulera de flesta plattformar upp till PS1 utan många, om ens några, problem.

Vad är RG350?

ANBERNICs uppgång till popularitet började med den väl mottagna RG350.

Där allt började. ANBERNIC RG350 är en retro-spelhanddator som drivs av JZ4770-processorn som körs (stock) med en fork av OpenDingux.

Den är känd för att bekvämt kunna hantera PS1-emulering (liksom många andra retroplattformar) till ett ekonomiskt pris och med solid byggkvalitet.
Den har en standard, men ändå omfattande uppsättning kontroller (triggers och bumpers, klickbara dubbla analoga pinnar, etc.), och har också möjlighet att mata ut via HDMI, men denna funktionalitet är ganska svajig och kanske inte spelar bra med alla TV-apparater / bildskärmar.

Den kan betraktas som en viktig vändpunkt för den handhållna scenen för retrospel, med ett överkomligt pris, flexibilitet och hög byggkvalitet. Ett paradigmskifte bort från de ”500-in-1”-standarder som varit vanliga tidigare.

Numera är denna modell i stort sett föråldrad. Men om du inte gillar några av förändringarna i senare modeller, eller letar efter den billigaste instegsmodellen, kan det fortfarande vara ett bra val för dig.

Vad är RG350M?

Direkt efter RG350 kom RG350M, en mer ”premium” modell.

ANBERNIC RG350M var efterföljaren till RG350. Den har ett antal förändringar jämfört med den ursprungliga RG350:

  • Skalet är tillverkat av aluminium istället för plast. Det gör den något tyngre och ger den en stabilare känsla.
  • Enhetens allmänna layout har omarbetats
    • De analoga spakarna har nu en låg profil och är symmetriskt placerade på den nedre halvan av enheten.
    • Volym- och strömknapparna har flyttats till sidorna av enheten
    • Det ”interna” SD-kortet kan nu nås via en extern kortplats, vilket eliminerar behovet av att öppna enheten eller SSH in i systemet för att ändra dess innehåll.
  • Skärmen har en högre upplösning, 640 x 480 (tidigare 350 x 240)
  • Det finns gummigrepp på baksidan av enheten för att göra den lättare att hålla.

I grund och botten är det en premiumversion av RG350.

Vad är RG350P?

RG350P är ett utmärkt instegsmodell för den mer budgetinriktade konsumenten.

RG350P var ett mer prisvärt alternativ till RG350M, med de flesta av de förbättringar som RG350M medförde.

De största skillnaderna mellan ANBERNIC RG350P och RG350M är att RG350P inte har något metallskal, och att skärmen har samma upplösning som RG350 (240p).

Med detta i åtanke är RG350P ett bra alternativ för dem som vill ha en uppdaterad modell, men inte bryr sig om metallskalet eller den högupplösta skärmen.

Vad är RG280M?

RG280M är det ”bortglömda barnet” i den andra generationen.

RG280M är en ”minimerad” version av RG350M.

Den har samma grundläggande uppgraderingar, inklusive en 480P-skärm med högre upplösning och ett metallskal, men i en mycket mindre storlek.

På grund av den mindre storleken har den inte samma HDMI-utgång som sina större släktingar. Den har också bara en analog spak och en mindre skärm (2,8 tum istället för 3,5 tum).

RG280M är också den enda ANBERNIC-enheten hittills som har brutit mot standardfärgen grå/svart för metallanordningar. Den har en ganska funky ”gradient”-färg.

Vad är RG280V?

RG280V ökar portabiliteten till 11.

ANBERNIC RG280V är en variant av RG350 som har en helt annan layout, horisontell och mer jämförbar med handdatorer som de ursprungliga Bittboy-modellerna eller LDK-handdatorerna.

Den har samma skärm som RG280M (2,8 tum, 480p) och de flesta av knapparna. Den har dock inga analoga styrspakar överhuvudtaget.

Själva enheten är tillverkad i plast, men har en frontplatta i metall. Det är den första RG-handdatorn som innehåller en blandning av de två materialen i designen.
Den är betydligt mer portabel än sina föregångare, eftersom den bara är hälften så lång och betydligt lättare.

Vad är RG300X?

Kanske en av ANBERNIC:s mer tveksamma utgåvor. Vem var RG300X egentligen till för?

RG300X är kanske ANBERNICs märkligaste handhållna apparat hittills.

Designen på ANBERNIC RG300X påminner mycket tydligt om GameBoy Micro. Med färgalternativ som är identiska med RG280V (ett rött och guldfärgat famicom-inspirerat motiv och ett mer dämpat svart och silverfärgat motiv).

Bortsett från formfaktorn/estetiken är den mycket lik RG280V. Den största skillnaden är att skärmen har högre upplösning (640x480p) och är 3 tum i diameter.

RG300X är inte en direkt uppgradering utan kan snarare ses som en nischad sidoklass till RG350-familjen, precis som RG280V.

Du kan kolla in vår recension av RG300X för en närmare titt på denna handhållna retrospelare.

Tredje generationens ANBERNIC RetroGame-handdatorer

Den tredje generationen av handdatorer var den tid då ANBERNIC verkligen började synas i offentligheten. Med den kraftfullare processorn förbättrades emuleringsprestandan över hela linjen och tidigare ospelbara konsoler var nu tillgängliga. Inklusive PSP, Sega Dreamcast och mycket mer.

Denna generation innebar också en övergång från OpenDingux till det mer användarvänliga EmuELEC som operativsystem.

Vad är RG351P?

ANBERNIC RG351 Lila färg Frontal vy
ANBERNIC exploderade i popularitet, inte minst tack vare RG351P

RG351P är en sann efterföljare till RG350. Den innehåller ett antal förändringar på både hårdvaru- och mjukvarunivå.
Den drivs av Rockchip RK3326 och har 1 GB RAM-minne och hanterar i stort sett allt som RG350 gjorde felfritt, samtidigt som den kan hantera fler plattformar som N64, Dreamcast och till och med PSP/DS. För allt som är nyare än PS1 (och även moderna enheter som Sega Saturn) varierar prestandan kraftigt från spel till spel.

Det kör EmuELEC som standard, vilket är ett operativsystem som använder EmulationStation som front-end (för organisation) och RetroArch som back-end (för hantering/konfigurering av emulatorer).
Prestandan i den inbyggda programvaran är inte den bästa i något annat än PS1, så vi rekommenderar starkt att du tittar på anpassad firmware.

Andra märkbara förändringar i ANBERNIC RG351P inkluderar en avsaknad av HDMI-utgång och en design med ett enda SD-kort för hantering av både operativsystem och spel/emulatorer.

Har RG351P stöd för Wi-Fi?

RG351P kan också interagera över Internet. Du kan skrapa databaser efter metadata för din samling, ladda ner nya teman för EmulationStation och till och med spela online via RetroArchs netplay-funktion.

De allra första RG351P-högtalarna hade ett inbyggt Wi-Fi-chip, men detta togs bort i efterföljande serier på grund av en brist i konstruktionen som gjorde att högtalarna sände ut ett högt knaster när det förekom nätverksaktivitet. Numera måste du använda en USB-wi-fi-dongle (+ en OTG-adapter, eftersom det för närvarande inte finns några USB-C-wi-fi-donglar) för att få tillgång till onlinefunktionerna.

Vi på DroiX säljer ett praktiskt paket som innehåller en Wi-Fi USB-dongel, OTG-adapter och ett RG351P-skärmskydd också, om du är på jakt efter just dem.

Vad är RG351M?

ANBERNIC RG351M Svart Färg Frontal vy
RG351M var ett andra försök med konceptet internt wi-fi

RG351M är en mindre uppgradering av RG351P än RG350M var av RG350 (häng med nu!).

Den har ett metallskal av aluminium och ett funktionellt, felfritt inbyggt Wi-Fi-chip (endast 2,4 GHz). Utöver detta finns det inget annat anmärkningsvärt med enheten; den är i övrigt identisk med RG351P.

För mer information om RG351M, kolla gärna vår ANBERNIC RG351M Review!

Vad är RG351V?

RG351V W ood Colour - Frontal vinklad vy
RG351V var en intressant avvikelse från den horisontella ”bar”-stilen på handhållna enheter som ANBERNIC var kända för

RG351V är den tredje modellen i ANBERNICs RG351-familj.

RG351V har ett stort antal förändringar jämfört med RG351M, t.ex:

  • Designen har ändrats helt och hållet och är nu vertikalt orienterad. Det innebär att reglagen är placerade under skärmen, snarare än på sidorna.
  • RG351V:s skärm är 640x480p och har ett bildförhållande på 4:3. Detta gör att den bättre kan hantera ett större antal retrokonsoler.
    • Som jämförelse kan nämnas att RG351P:s skärm är 480x320p och har ett bildförhållande på 3:2. Detta möjliggör pixelperfekt emulering av GameBoy Advance-titlar, men inte för andra plattformar.
  • Den har nu endast en analog spak.
  • Batteriet är något större för att kompensera för den större skärmen.
  • Enheten har återgått till systemet med dubbla microSD-kort som användes i RG350-familjen av handdatorer.

ANBERNIC RG351V finns i tre färger. En halvgenomskinlig svart standardfärg, en matt grå färg och en ovanlig färg med träådringsmönster.

För mer information om RG351V, se gärna vår recension av RG351V!

Vad är RG351MP?

RG351MP Mintgrön färg - Frontal vinklad bild
RG351MP anses av många vara den ”definitiva” handenheten i den tredje generationen.

RG351MP är den fjärde och förmodligen sista versionen av RG351-handdatorn innan den nya ”fjärde generationen” börjar.

Den samlar alla de mest populära egenskaperna från tidigare RG351-modeller i en enda, sammanhängande enhet. RG351V har 4:3-skärm och dubbla SD-kort, RG351M har ett förstklassigt och robust metallskal.

Överraskande nog har RG351MP inget inbyggt Wi-Fi-chip, utan måste använda en Wi-Fi-dongle som den ursprungliga RG351P.

Om du vill veta mer om RG351MP kan du läsa vår recension. Du kan också köpa en RG351MP från DroiX.

Fjärde generationens ANBERNIC-handdatorer för retrospel

Vad är RG552?

RG552 trampar mobiltelefonerna på tårna mer än någon annan ANBERNIC handhållen enhet tidigare.

Den fjärde generationens taklinje. RG552 representerar ett mycket efterlängtat tekniskt språng från föregångarna RG351. Det finns mycket att säga om det här, så ha tålamod med oss en stund.

Som man kan förvänta sig av ett tekniksprång har den en kraftfullare processor – Rockchip RK3399 – i kombination med en kraftigt ökad RAM-kapacitet (totalt 4 GB). Detta ger mycket stabilare prestanda för plattformar som tidigare ansågs vara ”hit or miss” att emulera, t.ex. N64 och PSP. Och ger möjlighet att emulera tidigare oanvändbara plattformar som Dreamcast och Sega Saturn.

För många är det också den stora displayen som står i centrum för enheten. Med den ovanliga upplösningen 1920×1152 (5:3) och en storlek på ca 5,36 tum. Den är mycket större än någon av sina föregångare. Skärmen är nu också beröringskänslig.

Andra anmärkningsvärda funktioner inkluderar möjligheten att enkelt växla mellan Android (på den inbyggda eMMC-lagringen) och Linux-baserade (externt microSD-kort) operativsystem. Återgång till mini-HDMI-port. Wi-Fi-funktionalitet utan knastrande ljud. Och införandet av aktiv fläktbaserad kylning (varm luft pressas ut från enhetens ovansida).

Även om den lanserades med en något blandad uppfattning på grund av vissa blandade mottaganden över förhållandet mellan pris och prestanda. RG552 är en utmärkt startpunkt för retrospelshanddatorer, och den kommer sannolikt bara att bli bättre med tiden i takt med att uppdateringar och anpassad firmware utvecklas för att verkligen driva enheten till dess yttersta gränser.

Du kan läsa mer om RG552 i vår recension av RG552.

ANBERNIC Tabell över enhetsspecifikationer (RG350 vs RG351P vs RG350M vs etc.)

Kategori/enhetens namnCPU/ProcessorRAMDisplaystorlekUpplösning på bildskärmBildförhållandeLayout för kontrollSD-kortets layoutBatteriOperativsystemEnhetens vikt (ca.)Mått (ca. cm)
RG300Ingenic JZ4760B @ 528Mhz, dubbelkärnig128 MB DDR23 tum320×4804:3Ingen analog; Symetrisk1x intern + 1x extern1800 mAhOpenDingux220g11,9 x 8,2 x 2,5
RG350Ingenic JZ4770 @ 1.0GHz, dubbelkärnig512 MB DDR23,5 tum320×2403:2Dubbel analog; Asymmetrisk1x intern + 1x extern2500 mAhOpenDingux160g14,5 x 7,3 x 1,4
RG350MIngenic JZ4770 @ 1.0GHz, dubbelkärnig512 MB DDR23,5 tum640×4803:2Dubbel analog; symmetrisk2x extern2500 mAhOpenDingux255g14,5 x 7,3 x 1,8
RG350PIngenic JZ4770 @ 1.0GHz, dubbelkärnig512 MB DDR23,5 tum320×2403:2Dubbel analog; symmetrisk2x extern2500 mAhOpenDingux170G14,5 x 7,3 x 1,8
RG280MIngenic JZ4770 @ 1.0GHz, dubbelkärnig512 MB DDR22,8 tum320×4803:2Enkel analog; Asymmetrisk2x extern2500 mAhOpenDingux205g13,6 x 6,1 x 1,8
RG280VIngenic JZ4770 @ 1.0GHz, dubbelkärnig512 MB DDR22,8 tum320×4803:2Ingen analog; symmetrisk2x extern2100 mAhOpenDingux120g8,9 x 7,8 x 1,8
RG351PRockchip RK3326 @ 1,5 GHz; Quad-Core1 GB DDR3L3,5 tum320×4803:2Dubbel analog; symmetrisk1x extern3500 mAhEmuELEC160g15,2 x 7,1 x 1,8
RG351MRockchip RK3326 @ 1,5 GHz; Quad-Core1 GB DDR3L3,5 tum320×4803:2Dubbel analog; symmetrisk1x extern3500 mAhEmuELEC260g15,2 x 7,1 x 1,8
RG351VRockchip RK3326 @ 1,5 GHz; Quad-Core1 GB DDR3L3,5 tum640×4804:3Enkel analog; Asymmetrisk2x extern3900 mAhEmuELEC200g14 x 9,4 x 2,7
RG300XIngenic JZ4770 @ 1.0GHz, dubbelkärnig512 MB DDR23 tum640×4804:3Ingen analog; symmetrisk2x extern2500 mAhOpenDingux160g13,7 x 6,9 x 2
RG351MPRockchip RK3326 @ 1,5 GHz; Quad-Core 1 GB DDR3L 3,5 tum 640×480 4:3 Dubbel analog; symmetrisk 2x extern 3500 mAh EmuELEC 267g14,5 x 7,3 x 1,8
RG552Rockchip RK3339 @ 1.8GHz; Hexa-Core 4 GB LPDDR45,36 tum1920×11525:3Dubbel analog; symmetrisk 2x extern 2x 3200mAh (6400mAh)Android 7.1 (eMMC) + modifierad Batocera (microSD)367gN/A
ANBERNIC RetroGame (RG) Jämförelsekabel

Tack för att du har läst så här långt. Vi hoppas att denna guide har varit informativ! Om du har några frågor är du välkommen att lämna en kommentar, så ska vi göra vårt bästa för att besvara dem.

Snabb sammanfattning Jämförelser

I det här avsnittet går vi snabbt igenom de vanligaste jämförelserna. För mer djupgående jämförelser, se de tidigare avsnitten.

RG350 vs RG350M vs RG350P

RG350 är basenheten som RG350M och RG350P är iterationer av.

Jämfört med RG350 har RG350M följande egenskaper:

  • Ett skal av metall
  • Omplacerade kontroller.
  • Två externa microSD-kortplatser (istället för 1x intern + 1x extern)
  • En skärm med högre upplösning.

Jämfört med RG350 har RG350P dessutom följande egenskaper:

  • Omplacerade kontroller
  • Två externa microSD-kortplatser (istället för 1x intern + 1x extern)

Med andra ord är RG350P en billigare version av RG350M. Det är bra för dem som vill ha några, men inte alla, av de uppgraderingar som infördes i den nya designen.

RG315P vs RG351M vs RG351V

RG351P är basenheten som RG351M och RG351V är iterationer på.

Jämfört med RG351P har RG351M följande egenskaper:

  • Ett skal av metall
  • Inbyggd Wi-Fi-funktionalitet

Jämfört med RG351P har RG351V följande egenskaper:

  • En helt ny design (vertikal orientering, omplacerade kontroller etc.)
  • En skärm med högre upplösning
  • Ett annat bildförhållande (4:3)
  • Inbyggd Wi-Fi-funktionalitet
  • Två externa microSD-kortplatser (istället för 1x extern)

Sammanfattningsvis är RG351M en uppgradering av RG351P, och RG351V är en sidoförbättring av RG351M.

RG280V vs RG280M

RG280V och RG280M är båda nischade sidomodeller i RG350-generationen av enheter.

Jämfört med RG350 (basenheten) har RG280M följande egenskaper:

  • Mindre storlek
  • En mindre skärm
  • Ett skal av metall
  • En skärm med högre upplösning
  • Två externa microSD-kortplatser (istället för 1x intern + 1x extern)
  • Ingen HDMI-utgång
  • En analog spak mindre

Jämfört med RG350 har RG280V följande egenskaper:

  • Betydligt mindre storlek
  • En mindre skärm
  • En skärm med högre upplösning
  • Två externa microSD-kortplatser (istället för 1x intern + 1x extern)
  • Ingen HDMI-utgång
  • Inga analoga styrspakar

RG300 vs RG300X

Trots att RG300X och RG300 kommer från olika generationer är namnen tillräckligt lika för att man lätt ska kunna förväxla dem.

Jämfört med RG300 har RG300X följande egenskaper:

  • En horisontell design
  • En kraftfullare processor
  • Mer RAM
  • En mindre skärm
  • HDMI-utgång
  • L2/R2-knappar
  • Ett sekundärt microSD-kort som är lättare att komma åt

RG351M vs RG351MP vs RG351P

RG351P är basenheten som RG351MP och RG351M är iterationer på.

Jämfört med RG351P har RG351M följande egenskaper:

  • Ett skal av metall
  • Inbyggd Wi-Fi-funktionalitet

Jämfört med RG351P har RG351MP :

  • Ett skal av metall
  • Två externa kortplatser för microSD-kort
  • En skärm med högre upplösning
  • Ett annat bildförhållande (4:3)

Var man kan köpa ANBERNIC handdatorer (RG351P, RG350M, etc.)

Du kan köpa de flesta av dessa handhållna enheter hos DroiX!
RG350: https://go.droix.co.uk/RG350
RG350M: https://go.droix.co.uk/RG350M
RG350P: https://go.droix.co.uk/RG350P
RG280V: https://go.droix.co.uk/RG280V
RG351P: https://go.droix.co.uk/RG351P
RG351M: https://go.droix.co.uk/RG351M
RG351V: https://go.droix.co.uk/RG351V
RG300X: https://go.droix.co.uk/RG300X
RG351MP: https://go.droix.co.uk/RG351MP
RG552: https://go.droix.co.uk/RG552

Den enda modell som vi aldrig har sålt är RG280M!

Bringer of videos, text and images! AKA the social media guy at DroiX. Massive retro gaming fan and collector, with a far too large collection of consoles and computers from 1970's to modern.