Chat with us, powered by LiveChat

GPD G1 eGPU docking station review - Superlaad je handheld gaming PC!

GPD G1 eGPU docking station review - Supercharge your handheld gaming PC and mini PC
G1 eGPU dockingstation
  • Design
    (5)
  • Build Quality
    (5)
  • Performance
    (4.5)
  • Features
    (4.5)

Samenvatting

Het GPD G1 eGPU dockingstation combineert de veelzijdigheid van een traditioneel dockingstation met een ingebouwde AMD Radeon 7600M eGPU. Met Oculink en USB 4 connectiviteit is het een uitstekende optie voor het superchargen van je handheld of mini PC.

Overall
4.8
Verzenden
Gebruikersbeoordeling
0 (0 votes)

Voordelen

  • Klein, licht en draagbaar
  • Goede prestaties op bètastuurprogramma “s, tot 30% meer op officiële stuurprogramma” s
  • Tot nu toe is er niets op de markt dat zo klein is

Nadelen

  • Niet upgradebaar, dus een nieuwe grafische kaart toevoegen

We hebben geduldig gewacht sinds we in april het nieuws naar buiten brachten dat GPD het G1 eGPU docking station met ingebouwde eGPU uitbracht. In onze GPD G1 eGPU docking station review zullen we het testen met de GPD WIN MAX 2 2023 met Oculink poort.

GPD G1 eGPU docking station testvideo

Uitpakken van het GPD G1 eGPU docking station

Zoals altijd beginnen we onze GPD G1 eGPU docking station review met een snelle unboxing. Eerst hebben we een gebruikershandleiding in het Chinees en Engels. Daaronder zit het GPD G1 eGPU docking station zelf, dat we binnenkort in meer detail zullen laten zien.

GPD G1 EGPU Docking Station uitgepakt
GPD G1 EGPU Docking Station uitgepakt

In de doos zit een voedingskabel, we voegen de juiste adapter voor jouw land toe. En een USB 4.0 kabel. OPMERKING: Er wordt geen Oculink-kabel meegeleverd, maar die kun je bij je bestelling in een bundel krijgen.

GPD G1 EGPU Docking Station Unboxing
GPD G1 EGPU Docking Station Unboxing

GPD G1 eGPU dockingstation overzicht

We vervolgen onze GPD G1 eGPU docking station review met een overzicht van het apparaat. Het apparaat meet ongeveer 22,5 x 11,1 x 3,0 cm (8,8 x 4,3 x 1,1 inch) en weegt ongeveer 920 gram. De behuizing is gemaakt van een aluminiumlegering die het apparaat beschermt als het bijvoorbeeld in een tas wordt meegenomen.

GPD G1 EGPU Docking Station Vooraanzicht
GPD G1 EGPU Docking Station Vooraanzicht

Aan de voorkant zit een Oculink-poort, waarover later meer, en een USB 4-poort voor achterwaartse compatibiliteit met andere apparaten. En rechts zit de aan/uit-knop.

GPD G1 EGPU Docking Station Achteraanzicht
GPD G1 EGPU Docking Station Achteraanzicht

Op de achterkant bevindt zich de voedingsingang gevolgd door drie USB 3.2 type-A poorten om randapparatuur op aan te sluiten. Er is een snelle 4.0 sd-kaartlezer die erg handig is. De USB-poorten en kaartlezer zijn alleen beschikbaar als ze zijn aangesloten op een USB 4 hostapparaat. Voor video-uitvoer zijn er twee DisplayPort’s en een HDMI voor ondersteuning van maximaal drie monitoren.

Technische specificaties GPD G1 eGPU

GRAFISCHE CHIPAMD Radeon RX 7600M XT
ARCHITECTUURRDNA 3.0
BASISKLOK1500 MHz
SPELKLOK2300 MHz
BOOST KLOK2615 MHz
RAM8 GB GDDR6 2.250 MHz
GRAFISCHE POORTOculink (SFF-8612) Vrouwelijke poort × 1
USB 4 × 1
VIDEO POORTHDMI 2.1 × 1
DisplayPort 1.4a × 2
GEGEVENS POORTUSB 3.2 × 3
SD 4.0 × 1
Beide werken alleen wanneer aangesloten op USB 4-apparaat
KOELINGActieve koeling, luchtkoeling
TGP120W
WATTAGE VOEDINGIngebouwde 240W GaN-voeding

Je kunt op twee manieren verbinding maken met je apparaat voor de GPU. Als je apparaat, zoals de GPD WIN MAX 2 2023, een Oculink-poort heeft, is dit de beste verbinding. Als je een apparaat hebt dat compatibel is met USB 3 of hoger, kun je verbinding maken via de USB 4-poort.

Oculink is een directe link van en naar de PCIe op de GPU naar je apparaat die een hogere bandbreedte en stabiliteit biedt dan USB 4. Het heeft ook granulaire energiebeheermogelijkheden die specifiek zijn voor grafische kaarten. Het heeft ook granulaire vermogensbeheermogelijkheden die specifiek zijn voor grafische kaarten en die bijvoorbeeld het stroomverbruik verbeteren. We hebben hier een gedetailleerd artikel over Oculink waarin je er meer over kunt lezen.

Vanaf de rest van 2023 zullen we meer apparaten zien die Oculink ondersteunen, zoals de MAX 2 23 en de aanstaande GPD WIN MINI en herziene AYA NEO 2S. In wezen is dit de beste manier om optimale prestaties te halen uit het GPD G1 eGPU dockingstation met je apparaat.

De nieuwste handhelds worden ondersteund, mits ze OcuLink of USB 4-ondersteuning hebben. Dit geldt ook voor de nieuwe ROG Ally X die nu een USB 4-poort heeft.

GPD G1-benchmarks

Als onderdeel van onze GPD G1 eGPU docking station review voeren we een aantal benchmarks uit. Voor de benchmarks gebruiken we de GPD G1 aangesloten op de GPD WIN MAX 2 2023, via Oculink, voor de GPU, en USB 4 voor de andere functies zoals de USB-poorten.

GPD G1 EGPU Docking Station ingeschakeld
GPD G1 EGPU Docking Station ingeschakeld

Voor de transparantie moeten we wel vermelden dat we nog steeds bètastuurprogramma “s gebruiken voor de WIN MAX 2 2023, deze zorgden voor veel problemen om het GPD G1 eGPU dockingstation goed te laten samenwerken. Na enige tijd installeren van verschillende stuurprogramma” s kregen we een meestal stabiele installatie, in ieder geval genoeg voor ons om een recensie te schrijven.

Voor deze GPD G1 eGPU docking station review zijn we aangesloten op een 4K monitor en gebruiken we alleen die. We hadden problemen met het interne scherm, dus we zullen dit in een toekomstige update bekijken zodra het stabiel is.

We zijn er vrij zeker van dat de problemen te maken hebben met het ontbreken van de juiste AMD-stuurprogramma’s voor de GPD WIN MAX 2 2023 en bij de lancering zouden ze verholpen moeten zijn.

[UPDATE] AMD heeft stuurprogramma “s vrijgegeven en we zijn de handhelds en G1 opnieuw aan het testen. In onze eerste tests zagen we een prestatieverhoging van maar liefst 30% ten opzichte van de bètastuurprogramma” s, dus houd hier rekening mee in de onderstaande benchmarks.

Alle tests zijn uitgevoerd bij 28W TDP en bij een resolutie van 800P, 1200P, 1440P en 4K zonder FSR enzovoort, om een reeks gegevens te krijgen voor een vergelijking tussen geïntegreerde en externe GPU.

Schaduw van de Tomb Raider

Voor de benchmarks van de games beginnen we met Shadow of the Tomb Raider op de laagste grafische instellingen. We zien een beetje verschil op 800P en vooral op 1200P, een FPS-verhoging van respectievelijk 23% en 56%.

GPD G1 eGPU vs geïntegreerde GPU in Shadow of the Tomb Raider
GPD G1 eGPU vs geïntegreerde GPU in Shadow of the Tomb Raider

Op 1440P krijgen we een toename in FPS van ongeveer 119% ten opzichte van de geïntegreerde graphics, en op 4K krijgen we een zeer indrukwekkende toename van 153% van 28 frames naar 71 frames.

Cyberpunk 2077

Op Cyberpunk draaien we op de lage grafische instellingen. Op 800P en 1080P krijgen we een FPS-verhoging van ongeveer 20% tot 35%.

Cyberpunk 2077 Benchmark Vergelijking
Cyberpunk 2077 Benchmark Vergelijking

Bij 1440P krijgen we een toename van 132% in frames per seconde, en bij 4K krijgen we een enorme toename van 160% van 13,5 naar 35,2.

Call of Duty Modern Warfare 2

Bij Call of Duty Modern Warfare 2 draaien we op de Minimal grafische instellingen. Bij 800P krijgen we 83% en bij 1080P een indrukwekkend verschil van 194% in frames per seconde.

Call of Duty Modern Warfare 2 Benchmark Vergelijking
Call of Duty Modern Warfare 2 Benchmark Vergelijking

Bij 1440P zien we geen enorme sprong in FPS vergeleken met 1080P met slechts 152%, maar bij 4K krijgen we een behoorlijke 181% stijging in FPS.

Straatvechter 6

Voor Street Fighter 6 draaien we op de hoogste instellingen om beide GPU’s te belasten. Voor de eenvoud in de grafiek hebben we alleen de 1440P en 4K op het scherm. We kregen de volledige 60 FPS bij 720P en 1080P op de G1, dus deze presteert veel sneller dan hier geïntegreerd.

Street Fighter 6 prestaties op 780M vs 7600M XT
Street Fighter 6 prestaties op 780M vs 7600M XT

Op 1440P krijgen we scores van 23, 26 en 20 versus 55, 55 en 59 frames per seconde over de drie tests, ongeveer 148% gemiddeld. En bij 4K haalden we ongeveer 10 FPS op geïntegreerde graphics voordat het willekeurig bleef crashen. Op de eGPU kregen we 35, 37 en 30 frames per seconde voor de drie tests. Dat is een enorme gemiddelde toename van 240%.

Samenvatting benchmark

Bij 4K-resoluties kijken we naar een gemiddelde toename van 150% frames per seconde. Bij 1440P krijgen we een gemiddelde toename van ongeveer 108%. Voor 1080P en lager zien we een lager rendement.

GPD G1 EGPU dockingstation Street Fighter 6
GPD G1 EGPU dockingstation Street Fighter 6

Dit is over het algemeen wat we zien bij videokaarten uit het hogere segment, ze hebben een grotere toename in prestaties ten opzichte van geïntegreerde kaarten naarmate je hogere resoluties krijgt van 800P tot 4K.

Als je een monitor hebt die compatibel is met 1440P of hoger, dan zul je een behoorlijke toename in prestaties zien wanneer het GPD G1 eGPU docking station wordt gebruikt. Er is nog steeds een behoorlijke toename bij 1080P, maar als je lager zit, profiteer je niet echt optimaal van het gebruik van een externe GPU in vergelijking met een geïntegreerde GPU met bijpassende grafische instellingen.

Laatste gedachten

We sluiten onze GPD G1 eGPU docking station review af met onze laatste gedachten erover. Wederom zijn we in handen van AMD en hun gebrek aan driverupdates voor de 7840U en 780M GPU, wat onze benchmarks erg bemoeilijkte. Dit had betrekking op het verkrijgen van fatsoenlijke benchmarkresultaten met de geïntegreerde GPU en zelfs op het goed laten werken van het GPD G1 eGPU docking station.

Als gevolg hiervan zijn de benchmarks voor zowel de geïntegreerde als de externe graphics niet definitief. We zijn van plan om alle handhelds uit de 7000-serie opnieuw te testen zodra AMD de juiste stuurprogramma’s uitbrengt, wanneer dat ook zal zijn!

GPD G1 EGPU dockingstation CoD MW2
GPD G1 EGPU dockingstation CoD MW2

In de tussentijd gaan we uit van de informatie die we hebben. Uit de benchmarkresultaten weten we dat deze het beste is voor gebruik op 1440P en hoger, hoewel je lager kunt gaan als je dat zou willen. 1440P is nog steeds de sweet spot voor gaming bij de meeste mensen, maar je kunt FSR ook gebruiken om bijvoorbeeld op 4K te draaien.

Dan nu het G1 eGPU dockingstation zelf. Het belangrijkste verkoopargument van de G1 is dat het een alles-in-één apparaat is. Je hoeft geen aparte eGPU, pc-voeding, kabels en een behuizing te kopen om alles in te bewaren. Dan heb je nog de extra USB-poorten, snelle kaartlezer en drie video-uitgangen. En dan moet je ook nog eens rekening houden met de daadwerkelijke grootte, het bouwen van je eigen opstelling bestaat gewoon niet bij de grootte van de GPD G1. Hij is klein, heel licht en extreem draagbaar!

GPD G1 EGPU dockingstation voor Horizon 5
GPD G1 EGPU dockingstation voor Horizon 5

In het tweede deel van onze GPD G1 eGPU docking station review kijken we naar de USB prestaties in vergelijking met Oculink. We zullen het ook testen met andere apparaten die geen Oculink ondersteuning hebben, waaronder het GPD WIN 4 6800U model, AOKZOE A1 Pro, AYA NEO 2S en meer!

Je kunt er meer over te weten komen en je GPD G1 eGPU dockingstation hier bestellen. Het is momenteel in de uitverkoop, dus geen kortingscode, maar je kunt nu wel meer dan $100 besparen!

Dit was het eerste deel van onze GPD G1 eGPU docking station review, we hopen dat je het nuttig hebt gevonden. Deel twee van ons GPD G1 eGPU docking station behandelt benchmarks met veel USB 4 compatibele handhelds, je kunt het hier lezen.

GPD G1 2024 eGPU Docking Station

GPD G1 2024 eGPU Docking Station

4.4 / 5 (2)

AMD Radeon RX 7600M XT, 8GB GDDR6, Oculink eGPU, 3X USB 3.2, USB 4, HDMI 2.1, DisplayPort 1.4a, 240W Charger, TGP Toggle, Small Form Factor Ideal for 4K Gaming

E-mail

Bringer of videos, text and images! AKA the social media guy at DROIX. Massive retro gaming fan and collector, with a far too large collection of consoles and computers from 1970's to modern. Contact me at contactus@retrogamingbanter.com