Chat with us, powered by LiveChat

Bästa emulatorer för GPD WIN 3, GPD WIN MAX, etc.

Hej på er! Välkommen till vår bloggpost om de bästa (för närvarande tillgängliga) emulatorerna för GPD WIN 3! Du kan också använda den här guiden för GPD WIN MAX 2021 och alla andra bärbara speldatorer eller spelhanddatorer!

En av de vanligaste användningsområdena för handdatorer för spel nuförtiden är emulering! Om du nyligen har köpt en GPD Win 3, GPD Win Max eller liknande handhållen speldator undrar du säkert vad som är bäst för den. I den här artikeln kommer vi att visa dig några av de bästa emulatorerna för GPD WIN 3 för flera plattformar.

Alla dessa emulatorer är gratis, tillgängliga på PC och erbjuder många fördelar jämfört med att spela spelen nativt. Detta inkluderar ökade upplösningar, sparade tillstånd och mer. Allt du behöver göra är att rippa dina egna spel, så är du igång!

Ansvarsfriskrivning: Även om vi på DroiX respekterar fördelarna med emulering och är starka förespråkare för spelbevarande, stöder vi inte olaglig distribution av ROM, BIOS-filer och annat upphovsrättsskyddat material. Använd alltid endast filer från din egen spelsamling!

Bästa PSP-emulator – PPSSPP

Liksom många av de emulatorer som finns på den här listan är PPSSPP i princip den definitiva Playstation Portable-emulatorn som finns tillgänglig på scenen.

PPSSPP är en emulator med många funktioner och hög funktionalitet. Med många tillgängliga förbättringar, inklusive

  • Grafiska förbättringar. Inklusive men inte begränsat till texturskalning, renderingsupplösningar och mycket mer.
  • Stöd för både dedikerade styrenheter och pekkontroller på skärmen
  • Möjligheten att överföra sparade filer från en riktig PSP och fortsätta där du slutade
  • Ett snyggt, intuitivt användargränssnitt som gör det superenkelt att konfigurera och hantera dina spel
  • Portar på flera plattformar, inklusive Android, Linux och till och med macOS.

PPSSPP erbjuder en ”guld”-utgåva som är rent kosmetisk, och som funktionellt är en donation till den primära utvecklaren. Du får dock en snygg guldikon!

Den starka optimeringen och övergripande intuitiva designen gör PPSSPP till en av de bästa emulatorerna för GPD Win 3, samt många andra spelhanddatorer.

Bästa Gamecube & Wii Emulator – Dolphin

Dolphin är ett populärt namn inom emuleringsscenen på grund av dess historia av att ge en skrämmande högkvalitativ emuleringsupplevelse, och att vara en av få emulatorer som stöder två olika plattformar på samma gång.

På grund av hur lika Gamecube och Wii var, var emulering för båda en form av ”del och paket”, med kod som var mycket anpassningsbar mellan de två.

Utöver den förbättrade upplösning, prestanda och möjlighet att spara status som de allra flesta emulatorer erbjuder, har Dolphin även inbyggd kompatibilitet med riktiga Wii-remotes och riktiga Gamecube-kontroller.

Dolphin är en väl optimerad emulator och kan köras bekvämt på de flesta datorer i mellanklassen, inklusive många minidatorer. Med högre upplösningar, hårdvaruhacks och annat som är genomförbart på kraftfullare speldatorer

Bästa PS3-emulator – RPCS3

RPCS3 är en Playstation 3 (PS3)-emulator som har förbättrats med stormsteg på kort tid. Det placerar den i positionen som den bästa (och i stort sett enda) PS3-emulatorn som finns tillgänglig för Windows.

På grund av hur komplex PS3:s ”Cell”-processor är, har PS3-emulering alltid varit notoriskt svårt. Många spel är spelbara i teknisk mening, men den faktiska prestandan och stabiliteten varierar kraftigt från spel till spel.

Tangentbord, mus och DualShock 3/4-styrenheter stöds. Större kompatibilitet med inmatningsenheter och kringutrustning kommer längre fram i färdplanen.

RPCS3 är öppen källkod och gratis att ladda ner. Utvecklingsteamet tar dock emot donationer.

Bästa XBOX 360-emulator – Xenia

Xenia är en experimentell Xbox 360-emulator som, precis som PS3, var ett ”proof-of-concept” under en lång tid innan den blev användbar.

Xenia kräver en lite kraftigare dator än normalt för att kunna köras. Många spel kanske inte heller är stabila eller fungerar bra, så utvecklarna upprätthåller en kompatibilitetslista. På så sätt kan du få en uppfattning om vad som fungerar och vad som inte gör det innan du bestämmer dig helt.

Bästa Wii U-emulator – CEMU

CEMU är en emulator för Nintendo Wii som började utvecklas i augusti 2015.

Eftersom Wii U kom ut på marknaden först i slutet av 2012 är CEMU världens första ”livskraftiga” emulator för 8:e generationens konsoler.

Det unika med CEMU är att det är en emulator med sluten källkod. Detta innebär att den bredare allmänheten inte kan bidra till utvecklingen av emulatorn utan att först prata med teamet.

CEMU-teamet driver också en Patreon där du kan få versionsreleaser en vecka innan de blir offentliga. Personligen lämnar detta en sur smak i munnen, men det finns inte mycket som kan göras åt det.

Det finns andra Wii U-emulatorer med öppen källkod som Decaf, men de kräver mer tekniskt kunnande för att komma igång och kommer helt enkelt inte att fungera lika bra i de flesta spel.

Bästa Switch-emulator – Yuzu

Emuleringen av Nintendo Switch började i rekordfart med Yuzus första offentliga lansering i januari 2018. Detta är bara cirka 1 år och 2 månader efter att Switch kom ut på marknaden.

Eftersom Yuzu fortfarande är en relativt omogen emulator, innehåller den inte många överflödiga funktioner. Det har särskilt förmågan att simulera dockade och odockade lägen när det gäller upplösning, så att du kan skräddarsy din upplevelse så att den passar din hårdvara bättre.

Trots sin omognad är dock Yuzus prestation förvånansvärt bra. Det gör den till en av de bästa emulatorerna för GPD WIN 3, GPD WIN MAX 2021 och andra mini-datorer.

Bästa 3DS-emulator – Citra

Citra-emulatorer för GPD Win Banner

Citra är en Nintendo 3DS-emulator från utvecklingsteamet bakom Yuzu – en populär Switch-emulator som var ökänd för sin snabba utveckling.

Citra har en mängd ”standardfunktioner” som man kan hitta i de flesta emulatorer, t.ex. stöd för inbyggda styrenheter och variabla renderingsalternativ.

Intressant nog stöder Citra även simulerat lokalt trådlöst spel, så att du kan använda lokala multiplayerfunktioner över Internet.

Bästa emulator för retrospel för GPD WIN 3/MAX – Retroarch

RetroArch är lite annorlunda än resten av våra bidrag på den här listan. Istället för att användas för att emulera en specifik konsol. RetroArch är en ”front-end” för massor av olika emulatorer. Tillhandahålla ett konsekvent gränssnitt genom vilket användarna kan spela på en mängd olika plattformar.

Med RetroArch kan du hantera och växla mellan många emulatorer. Detta gäller inte bara populära konsoler som Playstation 1 och Nintendo DS. Men även mer obskyra eller ”gamla” plattformar som Sega Naomi och Commodore 64.

Vi har också förberett en praktisk guide som hjälper dig att installera RetroArch på GPD Win 3.

Vad är emulatorer?

Emulatorer är en metod där programvara används för att återskapa funktionerna hos fysisk hårdvara genom en process som kallas ”reverse engineering”. Med andra ord används din dator för att simulera en konsol, så att du kan spela konsolens spel.

Det innebär att du inte längre behöver oroa dig för att dina konsoler ska gå sönder, eftersom du kan återskapa de flesta funktionerna via datorn.

Fördelarna med emulering

Emulering har ett antal fördelar jämfört med att köra spel på den inbyggda hårdvaran.

Eftersom stationära datorer ofta är mycket kraftfullare än konsoler, är det ofta möjligt att köra spel i högre upplösning än de ursprungligen var avsedda för.

Många emulatorer har också sparstatus, så att du kan spara dina framsteg ”i stunden”, i stället för att bara spara där spelet säger åt dig att göra det.

Vissa emulatorer kan även simulera lokal multiplayer över Internet, vilket möjliggör ”onlinespel” för många spel som aldrig haft officiellt stöd för det!

Nackdelarna med emulering

Emulering är dock inte bara solsken och regnbågar. Det finns några förbehåll som är värda att beakta.

För det första är emulering ofta mer buggig än inbyggd hårdvara. Även om ständig utveckling bidrar till att eliminera de flesta buggar och ge en stabil upplevelse, är det oundvikligt med brister och fel.

För det andra behöver du ofta en kraftfull dator för att verkligen kunna dra nytta av fördelarna med emulering. Detta beror på att en PC måste göra extra arbete för att ”tolka” processerna och funktionerna i den inbyggda hårdvaran.

Det är denna overhead som gör att du behöver en riktigt kraftfull PC för att köra nyare plattformar (t.ex. är NES-emulering mycket enklare än Dreamcast-emulering).

Bringer of videos, text and images! AKA the social media guy at DroiX. Massive retro gaming fan and collector, with a far too large collection of consoles and computers from 1970's to modern.