Chat with us, powered by LiveChat

Benchmark – DroiX vinter 2020 Mini PC-uppställning

Hallå där! Vi på DroiX hoppas att du håller dig säker och varm under denna kyliga semesterperiod. Idag är vi glada att kunna ge dig ett blogginlägg om Mini PC! Under de senaste månaderna har vi lanserat tre nya modeller, som vi alla tycker är fantastiska erbjudanden i sin egen rätt! Vi har beslutat att låta fyra av våra starkaste modeller möta varandra i ett enkelt benchmarkingtest för att förhoppningsvis ge dig en uppfattning om vad du ger dig in på när du letar efter en ny modell.

Vad är en Mini PC?

En mini-PC är, som namnet antyder, en dator som är liten till storleken. I utbyte mot vissa egenskaper som en vanlig stationär hemdator har, t.ex. kraft, expanderbarhet eller värmeeffektivitet, får du en dator som kan utföra de flesta, om inte alla, uppgifter som en stationär hemdator kan utföra samtidigt som den tar upp en bråkdel av utrymmet och förmodligen förbrukar en bråkdel av strömmen också!

Varför skulle jag behöva en Mini PC?

En Mini PC är en bra idé av många olika skäl, t.ex:

  • Om du behöver en enkel, lättinstallerad PC utan krusiduller för:
    • Ett hemmakontor (videosamtal, kalkylarbete, webbutveckling etc.)
    • Ett mångsidigt mediacenter (Kodi, EmulationStation, Netflix, etc.)
    • En hemdator för allmänna ändamål (Youtube, läsa e-post, handla online etc.)
  • Om du letar efter en PC-lösning för företag – Mini PC är ett utmärkt val för alla typer av IT-lösningar för massdistribution på skolor, högskolor, universitet eller kontor, tack vare deras ringa storlek och enkla installation (vilket möjliggör snabb distribution/utbyte vid behov).

Uppställningen

De fyra datorer som vi ska benchmarka idag har alla samma lagrings- och RAM-konfigurationer – en 512 GB M.2 NVMe SSD och ett 16 GB DDR4 SO-DIMM RAM-minne.

  • NVISEN Y-MU01 (tidigare DroiX CK1) – vår äldsta dator på listan, CK1 är ett flexibelt val för en minidator med en 8:e generationens i7-processor (vi erbjuder även en i5-variant med mindre lagringsutrymme och RAM-minne). En gammal goding, men en goding.
  • Beelink GT-R – för närvarande vårt mest premiumerbjudande, GT-R är den enda enhet vi erbjuder för närvarande som har två M.2 SSD-platser (en SATA och en NVME), vilket gör den till ett potentiellt kraftpaket för lagring. Den körs på AMD Ryzen 3550H.
  • MINISFORUM DMAF5 – En av våra nyaste modeller, DMAF5, är unik på så sätt att den är extremt lätt att uppgradera, med ett lock med knapplås som du bara behöver trycka på för att öppna det. Precis som GT-R körs den på en AMD Ryzen 3550H.
  • MINISFORUM H31 – H31 lanserades ungefär samtidigt som DMAF5 och är unik eftersom det är den enda enhet vi säljer som använder en stationär CPU, som drivs av en 9:e generationens Intel i3-processor.

Läs vidare för resultaten av Beelink GT-R benchmark, NVISEN Y-MU01 CK1 Benchmark, MINISFORUM DMAF5 benchmark och MINISFORUM H31 benchmark.

Testet

Benchmark-testet som vi kommer att köra dessa fyra enheter på är Passmark Software’s Passmark PerformanceTest 10.0, ett mångsidigt benchmarking-program som testar olika aspekter av systemet.

  • CPU – Den övergripande prestandan för processorn.
  • 2D-grafik – Systemets förmåga att bearbeta 2D-grafik, inklusive fotografier, vektorer, användargränssnitt med mera.
  • 3D-grafik – Detta testar systemets förmåga att bearbeta 3D-grafik
  • Minne – Prestanda för RAM-minnet inuti enheten.
  • Disk – Prestandan för den huvudsakliga lagringsenheten i enheten.

Benchmark för CPU

Vi börjar med CPU-benchmarken, vars resultat är som följer:

Härifrån kan vi se att Beelink GT-R och DMAF5 – som båda kör samma AMD Ryzen 5-processor – klart överträffar sina Intel-drivna motsvarigheter.

Många ser Ryzen-serien som en ”återkomst till formen” för AMD, och dessa resultat skulle verkligen stödja det. Om du är ute efter rå processorkraft i din minidator rekommenderar vi helhjärtat en av de två.

Du kanske också märker att CK1 slås av H31, trots att H31 bara har en i3-processor. Detta beror på att CK1 drivs av en i7-processor som är avsedd för låg strömförbrukning/bärbar datoranvändning, jämfört med H31:s fulla stationära processor.

Benchmark för 2D-grafik

Detta benchmark bestod av en mängd olika tester, inklusive rendering av vektorbilder och belastning av användargränssnittet (snabba förstoringsförändringar, skalning av användargränssnittet etc.) Resultaten ser ut på följande sätt.

Mini PC benchmark
PC Mark Benchmark 2D Grapics för Mini PC

Återigen kan vi se att de AMD-drivna enheterna vida överträffar sina Intel-motsvarigheter. Även om alla fyra ger en tillräckligt bekväm upplevelse för modern användning (skillnaderna blir bara riktigt märkbara i saker med intensiv 2D-animering, t.ex. spel eller appar med kraftigt animerade användargränssnitt).

Riktmärke för 3D-grafik

Detta benchmark bestod av allmänna 3D-renderingstester, inklusive prestanda i olika DirectX-versioner. Resultaten är som följer:

För tredje gången i rad drar de AMD-drivna enheterna ifrån i prestanda! Även om ingen av dessa enheter är särskilt väl lämpade för spel, kan de enkelt hantera mindre grafikintensiva spel och viss 3D-modellering, vilket gör dem mycket flexibla. RX Vega 8 är en riktig tungviktare när det gäller integrerade GPU:er.

Märkligt nog drar DMAF5 ifrån GT-R trots att båda har samma processor. Om detta beror på drivrutinsuppdateringar (vi lanserade DMAF5 många månader efter GT-R), eller andra orsaker, kan vi inte säga med säkerhet.

Benchmark för disk

Diskmätningarna bestod främst av en mängd olika läs/skriv-tester. En hög poäng här indikerar snabbare prestanda i allmänhet under användning (appar och resurser laddas mycket snabbare). Resultaten ser ut på följande sätt:

För första gången har vi en tydlig vinnare här. GT-R drar ifrån konkurrenterna. Vi skulle gissa att på grund av den stora vikten på förvaring i GT-R (med plats för en M.2 NVME, M.2 SATA, och 2,5-tums HDD/SSD samtidigt), lades mer tid på att utforma denna del av enheten.

Benchmark av minne

Minnestesterna handlade mest om att mäta hastigheten och stabiliteten hos RAM-minnet. Alla enheter använde samma 16GB RAM-modell som vi använder i majoriteten av våra enheter. Resultaten ser ut på följande sätt:

Otroligt nog krossar H31 alla andra enheter i detta avseende. Prestandan vi ser här liknar den man skulle uppleva i en CK1 som kör dual-channel-minne, vilket får oss att undra hur bra den skulle klara sig om det inte var en single-channel RAM-byggd!

CK1 placerar sig också bekvämt (knappt) på andra plats. Båda AMD-systemen presterar extremt lika (inom en marginal på mindre än 0,1%).

Övergripande/slutsats

Genom att kombinera poängen får vi en totalpoäng – resultatet ser ut som följer:

PC mark benchmark för minidatorer
PC mark benchmark för mini Datorer Övergripande betyg

Överraskande nog drar DMAF5 ifrån GT-R något. Detta beror dock främst på skillnaden i 3D-grafikprestanda.

Från dessa resultat kan vi dra olika slutsatser om var och en av enheterna:

  • CK1 – även om den börjar bli till åren – är fortfarande ett extremt solitt val. Med sina styrkor i minnes- och diskhastigheter får du snabb laddning av alla dina applikationer, så att du snabbt kan komma igång
  • H31 har det överlägset bäst presterande minnet och är unik i det att den kör en full desktop-processor. Det är perfekt för att arbeta med större upplösningar i bildredigeringsprogram eller med stora databaser/spreadsheets.
  • Beelink GT-R är en kraftfull mini-PC som är perfekt när du inte vill spara på krutet för att säkerställa att du får bästa möjliga prestanda i minsta möjliga förpackning.
  • DMAF5 är en överraskande stark processor, som bara dras ned av sin ovanligt dåliga diskprestanda. När det gäller ren processorkraft är den verkligen en tungviktare som kan mäta sig med GT-R – men när det gäller att ladda appar snabbt kan den ligga lite efter de andra. I vilket fall som helst är den ett bra alternativ till CK1.

Vi ses nästa gång!

Email