ONEXPLAYER X1 Recension
-
Design
-
Build Quality
-
Display
-
Performance
-
Features
Sammanfattning
ONEXPLAYER X1 är en mångsidig 3-i-1-spelhanddator, surfplatta och bärbar dator med banbrytande prestanda.
Overall
4.5User Review
( votes)Pros
- Högpresterande processorer
- 3-i-1 mångsidig formfaktor
- Stor 10,95″ display
- Omfattande anslutningsmöjligheter inklusive OcuLink
- Bra batteritid
Cons
- Inte lika snabb som sina AMD Ryzen-rivaliserande handdatorer för spel
ONEXPLAYER X1 marknadsförs som en 3-i-1-handdator; surfplatta, bärbar dator och handhållen speldator med löstagbara kontroller. I vår recension av ONEXPLAYER X1 tar vi en titt på Intel Ultra 7-modellen och ser hur den står sig mot sina AMD Ryzen-motsvarigheter, samt mot ONEXGPU.
ONEXPLAYER X1 recension video
Uppackning av ONEXPLAYER X1
Vi börjar vår recension av ONEXPLAYER X1 med uppackningen. Först ut ur kartongen har vi en användarhandbok som är på kinesiska och engelska. Därefter har vi ONEXPLAYER X1 bärbar gaming PC i sig, vi kommer att visa den mer detaljerat om ett ögonblick.
I förpackningen finns en laddare och en USB-kabel. Vi kommer att inkludera rätt kontaktadapter för ditt land.
Den mobila speldatorn ONEXPLAYER X1 har separat köpta kontroller som fästs på vardera sidan av X1. Tyvärr var de inte tillgängliga vid tidpunkten för granskningen, men vi kommer att kolla in dem i en separat video när vi får tag på dem.
Ett bärbart tangentbord som förvandlar X1 till en bärbar dator finns också tillgängligt separat.
Översikt ONEXPLAYER X1
Vi fortsätter vår recension av ONEXPLAYER X1 med en översikt över dess funktioner och tillbehör. ONEXPLAYER X1 mäter cirka 9,9 x 6,4 x 0,52 tum och väger cirka 789 g utan kontrollerna.
10,95-tumsskärmen är en LTPS-pekskärm med stöd för upp till 2560×1600 upplösning, 16:10 bildförhållande och 120Hz uppdateringsfrekvens. Precis ovanför skärmen finns en AI-kamera som stöder ansiktsigenkänning för Windows Hello.
På vänster sida har vi två USB 4-portar för anslutning av ström och höghastighetskringutrustning. Nedanför finns ett avtagbart lock som avslöjar kontakten för vänster sida av styrenheten.
Den högra sidan har en USB 3.2-port och en plats för micro SD-kort, samt ytterligare ett skydd för den högra delen av styrenheten.
Överst, från vänster till höger, finns en strömknapp med fingeravtryckssensor, följt av volymknapparna. Det finns ytterligare ett lock som avslöjar en 3,5 mm ljudport och Oculink-port för att ansluta en extern eGPU till. Och det finns en knapp som tar fram ONEXPLAYER-overlay och programvara.
Botten har en pogo pin-design med magneter som du kan använda för att ansluta och fästa tangentbordet i.Det medföljande bakstycket skyddar mot repor och har även ett inbyggt stativ om du vill placera det på exempelvis ett skrivbord.
Det bärbara tangentbordet, som kan köpas separat, fästs på undersidan av X1. När den väl sitter fast kan den inte lossna av misstag. Tangenterna har bra storlek och mycket låg profil, vilket gör det snabbt och enkelt att skriva på dem. Jag hade inga problem med att använda tangentbordet, förutom att jag först måste vänja mig vid ett nytt tangentbord. Jag tyckte att tangenterna var lätta att trycka på och intuitiva efter en kort tids användning. Ett litet irritationsmoment var att det inte finns några magneter för att hålla tangentbordet stängt när det inte används.
ONEXPLAYER X1 Tekniska specifikationer
I vår nästa recension av ONEXPLAYER X1 kommer vi att ta en närmare titt på specifikationerna och testa batteritid, fläktljud och termiska egenskaper.
ULTRA 7 | ULTRA 5 | |
CPU | Intel Core Ultra 7 155H | Intel Core Ultra 5 125H |
CORES/THREADS | 16 kärnor, 22 trådar | 14 kärnor, 18 trådar |
GPU | Intel Arc grafik @ 2,25 GHz | Intel Arc grafik @ 2,2 GHz |
RAM | 32 GB/64 GB LPDDR5x 7467 MHz | 16 GB LPDDR5x 7467 MHz |
FÖRVARING | 1TB/2TB PCIe 4 m.2 SSD | 1 TB PCIe 4 m.2 SSD |
Båda modellerna har följande specifikationer:
DISPLAY | 10,95″ LTPS 10-punkts pekskärm, upplösning 2560×1600, 120Hz uppdateringsfrekvens, 540nit ljusstyrka, 138% SRGB |
MEDDELANDEN | Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.2 |
BATTERI | 65,02Wh 16890mAh batteri |
KAMERA | AI-kamera med ansiktsigenkänning för upplåsning av Windows Hello |
I/O | 2x USB 4 1x USB-A 3.2 1x OcuLink 1x Micro SD-kortläsare 1x 3,5 mm ljud |
STORLEK | 9,9 x 6,4 x 0,5 tum (25,2 x 16,3 x 1,3 cm) |
VIKT | 789g |
Allt drivs av ett 65,02Wh 16890mAh-batteri. I våra tester där vi körde Cinebench multi-core benchmark på en loop fick vi 1 timme och 50 minuter. Mycket bra jämfört med AMD-handdatorerna!
I våra tester av fläktljud och temperatur under körning av Cinebench fick vi ett högsta fläktljud på 61 db och en högsta temperatur på 59°C.
Riktmärken för system
Som en del av vår recension av ONEXPLAYER X1 kommer vi att benchmarka och jämföra resultaten med andra enheter, inklusive GPD WIN Mini, GPD WIN MAX 2 och AYANEO Slide.
PCMARK
Vårt första test är PCMark som kör en serie tester över olika användningsområden som webbsurfning, videokonferenser, arbete med stora kontorsdokument och bildrendering.
Vi fick en poäng på 6 079 vilket är ganska bra, endast slaget av ROG Ally och GPD WIN 4 modellerna. De andra enheterna har en märkbart lägre skillnad i prestanda.
Cinebench
Cinebench benchmark testar CPU:ns single core- och multi-core-prestanda.
Vi får poäng på 1 766 och 11 275 för enkel- och flerkärnig prestanda. ONEXPLAYER X1 tar nästan förstaplatsen för single core-prestanda med ROG Ally på andra plats. När det gäller prestanda för flera kärnor ser vi dock att tabellerna har vänt med en andraplats från botten i prestanda.
3DMark
För 3D Mark kör vi de vanliga riktmärkena Time Spy, Night Raid och Fire Strike.
X1 tar ledningen i Time Spy-riktmärkena med 3 790. Vi ser att AMD 7 tusen enheter ligger runt flera hundra poäng efter här. Men i Night Raid- och Fire Strike-testerna ser vi att X1 hamnar på efterkälken i båda resultaten.
Benchmarks för spel
Och vi kan inte göra en recension av ONEXPLAYER X1 utan några riktmärken för spel.
Forza Horizon 5
Vi kör Forza Horizon 5 med grafikinställningarna Very Low. Vi vet från tidigare tester att AMD-processorer i allmänhet överträffar Intel-processorer i det här spelet. Vi kan se att mönstret fortsätter med X1 som släpar efter i alla benchmarks. Även om vi får över 60 FPS vid 720P 15W och högre, ser vi att AMD-modellerna har betydligt högre poäng.
Shadow of the Tomb Raider
I våra Shadow of the Tomb Raider benchmark-tester kör vi med de lägsta grafikinställningarna. Vi ser en generellt större skillnad än tidigare mellan Intel X1 och AMD-baserade enheter, men ledningen tillhör AMD igen. Även Steam Deck presterade bättre än X1.
Street Fighter VI
I vår Street Fighter VI benchmark på 1080P Maximum grafikinställningar ser vi ett närmare intervall av bilder per sekund. Den lyckas hålla sig ganska nära sin AMD-rival, men inget som sätter den i ledningen.
Prestanda för Oculink
Eftersom X1 har OcuLink kan vi även testa prestandan med ONEXPLAYER ONEXGPU som en del av vår recension av ONEXPLAYER X1. Du kan också använda GPD G1 eGPU, de har ungefär samma prestanda.
Kombinationen av ONEXPLAYER X1 kompakt gaming PC och ONEXGPU fungerar mycket bra tillsammans. Vi kan se från diagrammen på skärmen att med en eGPU kommer den närmare prestandanivåerna för en AMD-baserad handdator med en eGPU. Det är ingen större skillnad mellan dem när den integrerade GPU:n inte används.
Sammanfattning av riktmärket
En snabb kommentar i vår ONEXPLAYER X1 recension angående benchmark-resultaten. Vi kan definitivt skylla en del av den bristande prestandan på grafikdrivrutinerna. Intels drivrutiner är i ett tidigt skede för Ultra 5 och 7-processorerna och vi såg vissa skillnader, både bra och dåliga, jämfört med när vi testade X1 förra månaden med äldre drivrutiner.
Vi såg samma initiala prestandaproblem för AMD 6 och 7 tusen processorer när de först lanserades, och de ökade i prestanda över tiden. Jag tror dock inte att Ultra 7 kommer att nå det stadium där det kommer att slå AMD 7 tusen-serien.
Spelprestanda
Vi har några spel som vi har valt ut slumpmässigt och kommer att visa lite gameplay inklusive ljud. Se filmen i videon ovan.
Avslutande tankar
När vi nu avslutar vår recension av ONEXPLAYER X1 kommer vi att sammanfatta våra tankar. Som en 3 i 1-baserad enhet kan vi inte direkt jämföra med de dedikerade handhållna speldatorerna eftersom detta är mer av en hybrid, särskilt utan kontrollerna.
Men vi kan jämföra prestandan som de AMD-baserade enheterna generellt överträffar på de flesta områden. Den enda riktiga vinsten för ONEXPLAYER X1 handhållna speldator var batteritiden, där vi såg nästan två timmar på Cinebench jämfört med vanligtvis cirka 60 till 75 minuter på AMD-baserade enheter.
Med en eGPU ser vi mycket bra prestanda när den underpresterande integrerade GPU:n är ute ur bilden. Om en eGPU är en del av dina planer eller om du redan äger en så gör det X1 mycket mer frestande.
Den handhållna speldatorn ONEXPLAYER X1 har fördelen av den massiva 10,95-tumsskärmen som ser bra ut. Jag hade en mus och det bärbara tangentbordet inkopplat och du kan använda det som ett mini-skrivbord. Det finns inget behov av att använda en bildskärm eftersom displayen är liten som på handdatorerna.
Med ONEXPLAYER-kontrollerna eller till och med din egen kontroll kan du luta dig tillbaka och spela på den här skärmen på ett bord till exempel. Det är bara lite bekvämare än att vara väldigt nära en handdator med liten skärm och samtidigt använda en extern kontroll.
Vi får vänta och se hur det spelar och känns med den officiella handkontrollen monterad. X1 kommer att vara den största handenheten med kontroller som vi har testat, och den kan vara lite för stor och tung för att vara bekväm.
Låt oss veta vad du tycker om ONEXPLAYER X1 i kommentarerna. Skulle du välja Intel framför AMD för en handdator, föredrar du små eller stora handdatorer? Du kan läsa mer och köpa din ONEXPLAYER X1 här.
Det avslutar vår recension av ONEXPLAYER X1, om du har några frågor är du välkommen att ställa dem i kommentarerna.