Chat with us, powered by LiveChat

RG351 FAQ om skrapning av spel – Vad är skrapning och hur man skrapar metadata

Hur fungerar ”scraping”-funktionen på din nyinköpta RG351-modell? Lär dig vad, varför och hur du skrapar på din nya handhållna retrospelkonsol med den här praktiska kortguiden.

Vad är scraping av spel (metadata)?

En funktion som finns i alla RG351-modeller i basen – RG351P, RG351M, RG351V och RG351MP – är förmågan att utföra en åtgärd som kallas ”scraping”.

Spelfiler, oavsett om de är ROM, BIN, ISO eller något annat, levereras inte med någon omslagsbild eller extra information. De är helt och hållet bara spelen och allt innehåll i dem.

När spelet kopieras/klistras in direkt på enheten, förutsatt att du har placerat det i rätt mapp, visas det ”som det är” med det angivna filnamnet. Du kan ladda upp en Sonic The Hedgehog ROM och kalla den ”Grand_Theft_Auto_27”, så att du blir förbryllad varje gång du öppnar spelet på din enhet för 100 pund och inte möts av en AAA Blockbuster-titel från 80 år in i framtiden.

För att komma runt detta använder de flesta operativsystem något som kallas”metadata”. Metadata är data som används för att beskriva vad en annan del av data är. För spel inkluderar detta vanligtvis information som den faktiska titeln (som av olika skäl inte alltid är det bästa att använda som filnamn), utgivningsdatum och till och med visuell media som box art.

Alla är dock inte samlare, och vi är alla också upptagna människor. Så det är osannolikt att vi kommer att ha tid att manuellt ange alla dessa metadata för våra expansiva spelsamlingar. Det är här som viltvårdsföreningar och skrapning kommer in i bilden.

Scraping är en automatiserad process som gör att du kan samla in metadata för hundratals och tusentals spel med mycket liten ansträngning.

Hur fungerar game scraping?

Som standard lagras alla metadata för ett visst system i en fil som heter ”gamelist.xml”. Du kan hitta en för varje mapp i systemet.

gamelist_xml_exempel
Det är lätt att göra små ändringar i .xml manuellt, men att göra det en masse skulle kräva timmar, om inte dagar av arbete.

Den här filen innehåller rader med data som beskriver olika aspekter av den spelfil de pekar på (anges med taggen ), och varje spel kan justeras så att det innehåller så lite eller så mycket information som du vill.

Systemet fungerar så att när enheten startar kommer den att titta på dessa .xml-filer och använda dem för att fylla i listorna över spel som visas av systemet. Den kommer sedan automatiskt att fylla i användargränssnittet som definieras av temat, med metadata från de definierade taggarna.

Hur dessa metadata visas är helt beroende av ditt tema och de alternativ du har valt för det (som också kan justeras fritt).

Scraping är processen att automatiskt fylla i dessa metadatafiler med hundratals och tusentals poster, vanligtvis baserat på titelns filnamn.

Hur scrapar jag efter spel(meta)data?

För närvarande är ScreenScraper den största offentligt tillgängliga onlinedatabasen. På den här webbplatsen finns hundratusentals spel som har fått information, bilder på förpackningen och till och med små förhandsvideor med spelupplevelser manuellt uppladdade och sammanställda av hundratals generösa volontärer.

Det finns också alternativa webbplatser som TheGamesDB som utför liknande tjänster.

ScreenScraper är en exceptionell gemensam insats för att bevara spel. Något som denna författare stöder helhjärtat.

Som standard kommer RG351 att fråga ScreenScraper om nedladdning av metadata.

ScreenScraper inaktiverar automatiskt skrapning från oregistrerade klienter när serverbelastningen är för hög, eftersom servern kan krascha om för många förfrågningar görs.

Om scraping vid tidpunkten för publiceringen är inaktiverat för oregistrerade kunder kan du kringgå detta genom att registrera dig på ScreenScraper-webbplatsen och sedan mata in dina autentiseringsuppgifter i RG351:s scraping-gränssnitt. Det finns ett hårt tak för hur mycket data du kan skrapa per dag, men det kan höjas för personer som donerar till webbplatsen.

För att komma åt skrapfunktionen trycker du på startknappen i huvudmenyn och väljer alternativet ”Skrapa”.

Innan du scrapar efter metadata är det möjligt att definiera exakt vad du vill ska laddas ner.

Definition av metadata

Din skärm kan se något annorlunda ut beroende på vilket tema och/eller vilken firmware du har installerat.

Några anmärkningsvärda taggar/fält som du kan definiera är följande:

  • Bildkälla
    • Detta är huvudbilden som kommer att användas för att representera spelet i de flesta teman.
    • Du kan välja mellan följande bilder att använda:
      • Skärmdump – En slumpmässig skärmdump av spelet.
      • Titelskärmdump – En skärmdump av spelets titelskärm.
      • Box 2D – En plan skanning av spelets box art
      • Box 3D – Spelets box visas från ett vinklat 3D-perspektiv
      • Fan Art – Självförklarande
      • Mix V1 – En kombination av Box 3D och skärmdump, tillsammans med en logotyp.
      • Mix V2 – En kombination av Box 3D och Screenshot, tillsammans med en logotyp och fysisk media (CD, kassett, etc.)
  • Box Källa
    • Detta är endast ett fält för box-art om du använder en av de blandade bildkällorna.
  • Logotyp Källa
    • Liknar Box Source, men för själva logotypen.
      • Om du väljer ”Wheel” laddas en fristående logotyp för spelet ned.
      • Om du väljer ”Marquee” laddas logotypen ner i ett standardiserat format, vilket gör den mer visuellt konsekvent.
  • Betyg
    • Ett godtyckligt betyg för spelet som definierats av ScreenScraper-communityn. Användbart för att snabbt bestämma vad som ska spelas.
  • Videor
    • Du kan ladda ner en kort spelvideo som spelas upp i de flesta teman efter en kort fördröjning. Fungerar som ett slags förhandsgranskning.
    • För stora samlingar kan detta alternativ verkligen äta upp det tillgängliga lagringsutrymmet, så var försiktig.

Det finns också andra alternativ för att ladda ner fanart, spelmanualer och mycket mer. Men beroende på din firmware och ditt tema kanske du inte ens kan se dessa. Därför är de ofta ett slöseri med utrymme.

Medier som saknas?

Innan du går vidare med skrapningen kommer du att få ett sista alternativ för att välja vilka specifika plattformar du vill skrapa för, och om du bara vill skrapa för ”saknade medier”.

Om du väljer att endast skrapa för saknade medier, kommer spel som redan har en post för en tagg inte att skrapas. Detta sparar mycket tid om du bara lägger till några titlar till en spelsamling som redan har mycket metadata.

När du har ställt in dessa alternativ är allt du behöver göra att trycka på knappen ”Skrapa nu”. Skrapprocessen kommer att utföras automatiskt i bakgrunden. Beroende på antalet spel och vilka typer av metadata du skrapar kan denna process antingen ta några sekunder eller flera timmar.

Vi rekommenderar att du inte använder enheten under denna period.

Kan jag scrapa efter spelmetadata på PC?

Det kan du! Det finns många verktyg för att göra detta, men ett av de mest populära är Skraper. Med dessa verktyg kan du förbereda ditt SD-kort innan du sätter in det i systemet. Det sparar tid och gör anpassningarna mer detaljerade.

Hur man använder Skraper i synnerhet ligger utanför ramen för denna artikel. Men du kan kolla in en praktisk videoguide från den populära youtubern Retro Game Corps.

Slutsats

Med skrapning är det möjligt att verkligen ”snygga till” din samling av spel. Det gör dem snyggare att titta på och enklare att navigera i, både för dig själv och för alla som använder enheten.

Vi rekommenderar starkt att du använder scraping för att verkligen förbättra din upplevelse. Men ta det lugnt med ScreenScraper-servrarna.

Om du är intresserad av att köpa en egen RG351-enhet uppmanar vi dig att kolla in vårt utbud av ANBERNIC-handenheterdroix.co.uk. Eller så kan du kolla in några av våra bästa handdatorer för retrospel här på DroiX-bloggen.

Email

Bringer of videos, text and images! AKA the social media guy at DroiX. Massive retro gaming fan and collector, with a far too large collection of consoles and computers from 1970's to modern.