Chat with us, powered by LiveChat

RG353P Recension – Anbernic Retro Gaming Handheld

RG353P Review - Android & Linux Retro Gaming Handheld with RK3566 CPU
RG353P Recension
  • Design
    (5)
  • Build Quality
    (5)
  • Display
    (4.5)
  • Performance
    (4.5)
  • Features
    (4.5)
  • Software
    (4)

Sammanfattning

Den CPU-baserade RK3566-handdatorn för retrospel har dubbla operativsystem (Android och Linux) med stöd för dussintals klassiska spelkonsoler från 1970-talet fram till 2000-talet. Den har WiFi för multiplayer-spel och HDMI-utgång för spel på den stora skärmen.

Overall
4.6
Sending
User Review
0 (0 votes)

Pros

  • Snygg design baserad på retrokonsolens styrenheter
  • 3,5-tums pekskärm av god kvalitet
  • Stöd för Android och Linux med dubbla operativsystem
  • WiFi-stöd för multiplayer och Android online
  • HDMI-utgång till storbildsskärm eller monitor

Cons

  • Ingen Google Play Store, men du kan installera alternativ
  • CPU:n är inte tillräckligt snabb för alla de nyare konsolerna

I vår RG353P-recension kommer vi att packa upp denna Android-handhållna spelkonsol, kolla in funktionerna och prova ett gäng emulatorer och spel. Några av dessa har föreslagits av våra följare på sociala medier. Håll utkik för att se om vi har valt ut ditt spel att testa på RG353P!

RG353P Granskningsvideo

Uppackning av RG353P

Som alltid börjar vi med unboxing. Något som är annorlunda med denna modell är en ny typ av förpackning som ser mer professionell ut än den vanliga vita förpackningen som vi har sett i de tidigare modellerna. Det är en fin touch!

När vi lyfter av locket kommer vi direkt till själva RG353P retro handheld emulatorn , vi kommer att visa den mer i detalj om ett ögonblick.

RG353P Recension - RG353P Unboxed
RG353P Recension – RG353P Unboxed

Under förpackningen finns en nydesignad användarguide som är helt på engelska på ena sidan. Den innehåller allt du behöver för att veta hur du använder handenheten. Därefter har vi en USB Type-C-laddningskabel. Vi rekommenderar att du använder den här, och den ansluts till USB-porten på höger sida av handenheten.

RG353P Recension - Uppackning
RG353P Recension – Uppackning

Det finns ett 64 GB micro SD-kort som används för lagring av dina spel. Och sist men inte minst har vi ett skärmskydd och några våtservetter för applicering.

RG353P Översikt

Retrospelkonsolen RG353P finns i två färger baserade på de japanska och europeiska färgerna samt de nordamerikanska färgerna. Låt oss veta vilket tema som är din favorit i kommentarerna.

RG353P Recension - Färger
RG353P Recension – Färger

Den mäter ca 17,4 x 8 x 1,8 cm (6,8 x 3,1 x 0,7 tum) och väger 209 gram. Displayen är en 3,5-tums IPS-pekskärm med en upplösning på 640×480, vilket är perfekt för retrospel.

På framsidan har du din vanliga D-Pad, dubbla analoga styrspakar och spelknappar. Det finns två små knappar på vardera sidan av skärmen, den vänstra är funktionsknappen och den högra är strömknappen.

RG353P Recension - Uppifrån
RG353P Recension – Uppifrån

Längs ovansidan har vi vänster och höger axel och avtryckarknappar. Det finns en USB Type-C-port för anslutning av kringutrustning och en återställningsknapp. I mitten finns en mini HDMI-port för anslutning till din TV eller bildskärm, vilket vi kommer att visa senare. Det finns en volymvippa och en andra USB Type-C-port som du använder för laddning.

RG353P Recension - Underifrån
RG353P Recension – Underifrån

På undersidan finns två kortplatser för Micro SD-kort. Den vänstra är för operativsystemet Linux. Du kan ta bort kortet, och det kommer att starta till Android OS. På höger sida sätter du i ditt 64 GB-kort för lagring. Och slutligen, i mitten, finns ett 3,5 mm hörlursuttag.

RG353P Recension - Tillbaka
RG353P Recension – Tillbaka

På baksidan finns två runda greppkuddar som du kan använda med långfingrarna för att få ett fastare grepp.

RG353P Tekniska specifikationer

SKÄRM3,5″ IPS multi-touch-skärm. 640×480 upplösning
CPURK3566 Quad-Core 64-bitars Corex-A55 upp till 1,8 GHz
RAM2 GB LPDDR4
FÖRVARINGAndroid – 32 GB eMMC 5.1 (intern)
Linux – 16 GB Micro SD-kort
MEDDELANDENWiFi 2.4/5G
Bluetooth 4.2
OPERATIVSYSTEMAndroid 11 och Linux
BATTERI2 500 mAh Li-polymer-batteri. Håller i upp till 6 timmar beroende på användning
ÖVRIGTHDMI-utgång
RG353P Tekniska specifikationer

Översikt över dubbla operativsystem

RG353P emulatorn för retrohanddatorer finns det två operativsystem, Android och Linux. Du kan växla mellan de två genom att ta bort Micro SD-kortet på vänster sida.

Linux OS

Linux använder en frontend i Emulation Station-stil för huvudnavigeringen. Använd vänster och höger för att bläddra bland tillgängliga spelsystem. Här finns Final Burn, MAME, Vertical Arcade-spel, WonderSwan Colour, Capcom Play System 1, 2 & 3, MSX, PC Engine, Master System, Mega Drive, Game Gear, Dreamcast och PSP.

Linux operativsystem på RG353P
Linux operativsystem på RG353P

När du har valt ett system visas en lista över spelen på lagringskortet, tillsammans med en miniatyrbild och lite spelinformation. Välj ett spel så startar det.

Från huvudmenyn har du många alternativ som du kan konfigurera. Du kan ansluta till WiFi för att skrapa speldata om du lägger till nya spel, och även spela multiplayer på kompatibla emulatorer. Du kan också stänga av systemet på ett säkert sätt härifrån, vilket vi rekommenderar att du gör.

Android OS

Android-operativsystemet ger dig lite mer frihet i vad du kan göra, men det kommer till priset av att du måste ställa in allt. Det finns ett antal emulatorer förinstallerade, inklusive PlayStation 2-emulatorn AetherSX2, Dolphin, PlayStation-emulatorn DuckStation, FBNeo, Mupen64Plus, Mega Drive-emulatorn och Saturn-emulatorn Yabasanshiro. Du kommer att behöva ange var spelmapparna finns och kanske ställa in kontroller och justera inställningarna.

Android OS på RG3553P
Android OS på RG3553P

Du har också RetroArch där du kan ladda ner dussintals olika emulatorer, allt från Amstrad CPC-serien, Commodore, Fairchild och Vectrex, upp till PSP-eran. Allt kommer inte att fungera till 100 %, men det är en bra utgångspunkt när du testar olika klassiska konsoler och datorer. Du måste ladda ner systemkärnorna och skanna ditt SD-kort efter spelen.

Det är värt att notera att Google Play Store-appen inte är installerad. Du kanske kan få det installerat, men vi har inte provat det. Du kan dock installera vilken APK du vill. Eller installera Aurora Store som är ett alternativ till Play Store och fungerar utmärkt.

HDMI-utgång

Både Android och Linux OS stöder utmatning från RG353P till din TV eller bildskärm. För Android ansluter du helt enkelt en Mini HDMI-kabel och den visas automatiskt. I Linux måste du ansluta HDMI-kabeln medan datorn är avstängd, och sedan slå på och starta Linux för att den ska visas.

HDMI-utgång till TV eller bildskärm
HDMI-utgång till TV eller bildskärm

Kvaliteten på båda operativsystemen är helt okej. Vi hade inga problem med att använda någon av dem, även om vi föredrog att kunna slå på Android utan att behöva starta om.

Multiplayer online

Båda operativsystemen stöder RetroArch så det är mycket enkelt att spela multiplayer-spel över Internet, förutsatt att du använder samma operativsystem, RetroArch-kärna och ROM-filer. Du kan sedan gå in i RetroArch Netplay-menyn och hitta eller anordna ett spel.

Alla system är inte kompatibla med online multiplayer, Mega Drive fungerar till exempel utmärkt. Den kräver inga stora mängder data så du bör kunna använda den med vilket WiFi som helst.

Riktmärken för system

Geekbench

En snabb systembenchmark med Geekbench now som utför en serie tester över enkel- och flerkärnig drift.

ANORDNINGSINGEL-KÄRNMULTI-KÄRNA
RG353P119359
RG503266714
GPD XP5011601
GPD XP PLUS9522765
Jämförelse av resultat från Geekbench

Vi fick 119 poäng för single core och 359 poäng för multicore. I jämförelse fick vi 952 och 2765 för den nyligen recenserade GPD XP Plus och 266 / 714 för den snabbare processorn på Anbernic RG552. Det är mycket högre poäng, men kom ihåg att båda enheterna också är mycket dyrare.

Emulatorprestanda

Vi fortsätter vår granskning av RG353P med en titt på operativsystemet. Eftersom vi har två operativsystem kommer det att bli en väldigt lång video om vi går igenom båda uppsättningarna av emulatorer och retrospel för varje system. Så vi kommer att visa några emulatorer och nämna om det fanns några problem med antingen Android- eller Linux-operativsystem.

Final Burn – Joe & Mac återvänder

Vi börjar med Final Burn-emulatorn som kör retro-arkadspelet Joe & Max Returns. Jag tyckte att det var lättare att få igång detta på Linux, men båda operativsystemen kör arkadspel bra på emulatorn för retrohanddatorer.

MAME – Efterbrännare II

För att hålla oss till arkadtemat spelar vi Afterburner II på MAME. Återigen, det finns inga problem med Arcade emulering på RG353P handhållen spelkonsol, alla spel vi testade spelade bra!

Vertikal arkad

Vertical Arcade-spel stöds på Linux OS
Vertical Arcade-spel stöds på Linux OS

Ett trevligt tillägg till Linux OS är Vertical Arcade-spel. Den är inställd för att spela spel i stående format och kontrollerna är utformade så att du kan hoppa rakt in i handlingen. Du kan göra detta på Android, men då måste du ställa in allt själv.

Master System

Nu går vi över till en konsol och det klassiska Master System-spelet Strider. Det är en ganska tidig konsol och RG353P kommer inte att ha några problem med att spela dessa spel.

Capcom Play System III

CPS-III kör Street Fighter III
CPS-III kör Street Fighter III

Capcom Play System 1 och 2 fungerar utmärkt på båda operativsystemen, och här spelar vi Street Fighter 3rd strike på CPS-3. Den går också bra att köra och vi hade inga problem med de få spel vi testade.

SNES9X

Vi testar Animaniacs som föreslogs av lithiumproject på Twitter. Du kommer inte att ha några som helst problem med spel på något av operativsystemen, allt fungerar utmärkt. Du kan justera inställningarna för lite uppskalning för att få det att se trevligare ut.

Mega Drive

Och ett annat spel som föreslogs för oss att prova var Snow Bros. Vi bestämde oss för Mega Drive-konsolversionen och den fungerar som förväntat. Tack till cyb3rn0id på Instagram för förslaget.

PC-motor

Vi testade Splatterhouse i vårt PC Engine-test. Precis som alla andra 8- och 16-bitars konsoler spelar dessa perfekt så vi kommer inte att spendera för mycket tid på basebollslagmonster, hur kul det än är 🙂

Neo Geo

Neo Geo med Panic Bomber
Neo Geo med Panic Bomber

Den mycket älskade Neo Geo är nästa och vi spelar något lite annorlunda, det är Panic Bomber som jag aldrig har provat förut. Det går alldeles utmärkt, precis som alla andra fantastiska spel på detta arkad- och hemkonsolsystem.

VBA-M

RG353P löpande VBA-M
RG353P löpande VBA-M

I det första av våra handhållna tester testar vi Sonic Advance 3 på VBA-M-emulatorn. Vi testade några olika spel och alla kördes med full hastighet. De ser också bra ut på RG353P-displayen!

Mupen64Plus

Mupen64plus kör Rampage 64
RG353P Review – RG353P kör VBA-M

Vi provade några olika första- och tredjepartsspel. Vi fann att många av dem var helt spelbara, men det fanns några som inte riktigt gick på full hastighet. Du kan justera några inställningar för att få lite extra prestanda, men det är något att notera.

Drastisk

Drastic emulator för dubbla skärmar
Drastic emulator för dubbla skärmar

Sammantaget gör Drastic-emulatorn ett bättre jobb än förväntat på RG353P. Vi provade några olika spel och det fanns definitivt några som var mycket spelbara. Det finns dock fler som kör smärtsamt långsamt än med full hastighet. Så om det inte är ett ganska enkelt spel, förvänta dig inte att det ska fungera bra.

PlayStation

PlayStation och Gran Turismo
PlayStation och Gran Turismo

Vi vet från RG503-handdatorn att emulering av PlayStation-konsoler är mycket bättre på den här processorn. Vi testade ett gäng spel, tack och lov inga Driver den här gången, och de kördes alla bra utan några fördröjningar. Det kan hända att någon enstaka mindre ram tappas här eller där, men inget större.

Dreamcast

Dreamcast-emulering är också mycket bättre med denna processor. Du kan njuta av många fler spel om du kommer från en äldre handdator. Många spel körs med full eller nästan full hastighet, men du kommer fortfarande att få några som körs långsamt eller har fördröjt ljud.

Sonic Adventure 2 på Dreamcast
Sonic Adventure 2 på Dreamcast

Vi fick ett förslag om att prova Grand Theft Auto 2 på Dreamcast och det fungerar bra eftersom det är ett ganska grundläggande spel. Tack till @RitzLazyArtist på Twitter för förslaget.

Och Richard på Twitter föreslog Code Veronica, introt var så långt att jag blev uttråkad av att vänta. Men eftersom introt är i realtid och går bra, bör det faktiska spelet fungera OK.

PlayStation 2

PlayStation 2 försöker emulera Pro Evo 2021
PlayStation 2 försöker emulera Pro Evo 2021

Nu till en mer krävande konsol. Först har vi PlayStation 2 och AetherSX2. Vi kunde inte få igång några spel i en behaglig hastighet, processorn är alldeles för långsam för att utföra ett mirakel och få något spelbart.

PSP

PSP är dock lite roligare när det gäller att spela spel på PPSSPP-emulatorn. För Linux får vi en generellt långsammare prestanda, så vi rekommenderar att du använder Android-versionen. Spel som Tekken 6 ligger i mitten av 40-talet till 50-talet så att använda Frame Skip 1 kommer att jämna ut saker och ting.

PPSSPP Linux-version
PPSSPP Linux-version

Vi rekommenderades att prova Retro City Rampage av Lee Collins på Facebook. Det går bra och du behöver inte frame skipa, du kan till och med öka grafikrenderingen lite för att få spelet att se trevligare ut.

Delfin

Vår sista emulator att testa är de båda konsolerna som Dolphin stöder. Vi börjar med Burnout 2 som är ett genomsnittligt krävande spel. Vi kommer att få runt mitten av 30-talet, vilket inte är så illa. Vi provade några olika spel, vissa är mycket spelbara men det finns också många som går för långsamt för att spela.

Dolphin-emulator med Burnout 2
Dolphin-emulator med Burnout 2

Vi testade också den andra konsolen som Dolphin stöder och spelen är inte särskilt spelbara. Du kan hitta några grundläggande spel som fungerar bra, men på det hela taget är det inte något du skulle köpa den här handenheten för att emulera.

Avslutande tankar

RG353P är en trevlig förbättring av den tidigare RG503 som använder samma processor. Du har nu tillgång till operativsystemen Linux och Android. Om du bara vill hoppa in och spela är Linux perfekt för detta. Om du inte har något emot lite installation är Android något för dig. Personligen föredrar jag Linux på denna handdator, även om det inte är perfekt, är det mycket mindre krångel eftersom du bara lägger till dina spel och börjar spela. Med Android tar det mycket längre tid att få samma resultat.

Thrash Rally på Neo Geo
Thrash Rally på Neo Geo

Om du använder den tidigare generationen av handhållna processorer eller letar efter en ny att börja med, är RG353P en handhållen processor som du definitivt bör överväga att köpa. Vi gillar 5Ghz WiFi för multiplayer-spel, HDMI-utgång för att spela på TV eller monitor, och valet mellan Android eller Linux.

Det avslutar denna RG353 recension, tack till alla som föreslog ett spel att prova på RG353P, vi försökte inkludera så många som möjligt! Om du vill föreslå spel för framtida videor kan du gå med oss på våra sociala mediekanaler som är länkade längst ner på sidan och hålla utkik efter nästa förfrågan.

Var kan man köpa RG353P?

Du kan läsa mer om och köpa RG353P här. Och vi har många andra handhållna retrospelkonsoler här, kolla in oss!

Bringer of videos, text and images! AKA the social media guy at DroiX. Massive retro gaming fan and collector, with a far too large collection of consoles and computers from 1970's to modern.