Chat with us, powered by LiveChat

RG351 VANLIGA FRÅGOR

RG351M Space Grey
Last updated: 18 oktober 2023
Estimated reading time: 5 min
Obs: Denna guide är fortfarande under uppbyggnad

Hej på er! Du kanske är här för att du har köpt en RG351 (från oss, hoppas vi 🙂 ) och vill komma igång med din nya handhållna enhet.

RG351 skiljer sig markant från sina föregångare eftersom den inte längre kör operativsystemet OpenDinguX, utan istället EmuELEC, en linuxdistribution baserad på CoreELEC.

(Med andra ord är det en Linux-distribution som är särskilt utformad för att emulera spel)

Vi på DroiX bestämde oss för att skapa en liten guide för att hjälpa dig att vänja dig vid det nya systemet. Så läs vidare!

Uppdelning av EmuELEC

EmuELEC består av två huvudkomponenter:

RetroArch

RetroArch utgör ryggraden i systemet. Det är en front-end för en samling emulatorer som ger dig en ”allt-i-ett”-upplevelse, sömlös växling mellan olika emulatorer, justering av konfigurationer och på senare år även onlinespel för klassiska spel som aldrig tidigare har haft det.

Även om emulering har blivit mycket mer användarvänligt på senare år, rekommenderas det fortfarande att du åtminstone har kunskap om hur emulering fungerar innan du ger dig i kast med det. Annars kan det hända att något går sönder!

Du kan läsa mer om det här: https://www.retroarch.com/

När du fördjupar dig i emulering, leker med shaders, renderingsalternativ och mycket mer, kommer du troligen att spendera mer tid här.

Emuleringsstation

EmulationStation är en annan front-end för emulatorer som ger en mer visuellt anpassningsbar, strömlinjeformad och användarvänlig upplevelse. Med möjlighet att enkelt ändra teman, söka i onlinedatabaser efter boxart av spel, sortera spel i samlingar och mycket mer.

Med RG351 konfigurerad fungerar EmulationStation mer som en front-end för RetroArch än som själva emulatorerna. De flesta emulatorer på systemet körs via RetroArch.

För allmän daglig användning kommer den mesta tiden troligen att spenderas i EmulationStation GUI.

Navigera i användargränssnittet

UI:t på RG351 är betydligt mer flashigt än på föregångarna. Standardinställningen kan se ut ungefär så här om EmulationStation startas:

[Image Coming Soon!]

Navigeringen är dock densamma som alltid. Använd den analoga styrspaken eller styrplattan för att förflytta dig, och A-knappen eller B-knappen för att välja objekt respektive avsluta menyer.

Du kan också trycka på START-knappen för att öppna EmulationStation-menyn. Därefter finns det ett antal alternativ att välja, t.ex.

  • EMUELEC-INSTÄLLNINGAR
    • Justera hur själva EmuELEC körs. Du kan göra saker som att aktivera Bluetooth, skapa säkerhetskopior av konfigurationer och ändra vilken frontend som körs vid start (om du vill kan du ställa in saker så att RetroArch är det som startas initialt, snarare än EmulationStation)
  • UI INSTÄLLNINGAR
    • Ändra hur EmulationStation-gränssnittet ser ut. Du kan ändra teman, gruppera spel i anpassade samlingar och mycket mer!
  • NÄTVERKSINSTÄLLNINGAR
    • Anslut RG351 trådlöst till din internetanslutning och aktivera onlinespel med utvalda emulatorer.

Hur avslutar jag spel?

RetroArch-kärnor

Om inget annat anges är detta standardmetoden för att avsluta en emulator på RG351.

För att avsluta de flesta emulatorer i RG351 måste du trycka på vänster och höger analog sp ak samtidigt.

Nu visas menyn för RetroArch. För att vara specifik, ”Snabbmenyn” för det spel du för närvarande spelar. Snabbmenyn innehåller olika alternativ som är direkt relevanta för ditt aktuella spel.

Tryck nu på B-knappen.

Du kommer nu till huvudmenyn för RetroArch. Tryck på nedåtknappenstyrplattan eller den analoga styr spaken för att bläddra igenom alternativen tills du hittar ”Quit RetroArch”. Tryck sedan på A-knappen.

Du kommer slutligen tillbaka till EmulationStation och kan välja ditt nästa spel.

Nintendo DS (DraStic)

För att lämna DraStic. Tryck på vänster analog spak. Tryck sedan uppåt eller nedåtstyrplattan tills menyn visas.

En något obekväm egenskap hos DraStic är att markören verkar ha en egen vilja. Att trycka upp eller ned en eller två gånger flyttar inte markören så många ställen i menyn som du förväntar dig.

Flytta markören tills den står över alternativet ”Exit DraStic” och tryck sedan på B-knappen. Du kommer sedan att föras tillbaka till EmulationStation.

(Tryck på A-knappen för att lämna DraStic-menyn och gå tillbaka till det spel du höll på att spela).

Arcade (MAME)

För att avsluta arkadspel i MAME-emulatorn, tryck på höger analog spak, så kommer du omedelbart tillbaka till EmulationStation.

Du kan också trycka på vänster analog spak för att öppna menyn för MAME, om du vill ändra olika alternativ.

Bärbar Playstation (PPSSPP)

Tryck på höger analog spak för att öppna snabbmenyn för PPSSPP.

Använd styrplattan eller den analoga styr spaken för att markera knappen ”Avsluta till meny” och tryck sedan på B-knappen.

Använd styrplattan eller den analoga styr spaken för att markera ”Exit”-knappen och tryck sedan på B-knappen. Du kommer sedan att föras tillbaka till EmulationStation.

Nätverksspel

En av de största fördelarna med RG351 är möjligheten att spela retrospel online via din vanliga WiFi-anslutning.

Något att notera är att detta onlinespel sker genom att simulera multiplayer i samma system. I princip är det som om någon på distans ansluter en Player 2-handkontroll till din emulerade konsol.

Med detta i åtanke kan du alltså inte emulera multiplayer eller funktionerna i spel som kräver hårdvarutillbehör för anslutning, t.ex. länkkablar.

Netplay stöds för de flesta plattformar på systemet. Med undantag för PSX (PS1), N64 och Dreamcast-titlar

Att bli uppkopplad

Först och främst måste du ansluta till din Wi-Fi-anslutning, RG351 kan bara känna igen signaler i 2,4 GHz-bandet, kom ihåg.

Tryck på startknappen på huvudskärmen i EmulationStation. Huvudmenyn visas.

Navigera till Nätverksinställningar, välj det och välj sedan alternativet ”WIFI SSID”. Du ser en lista över alla synliga internetanslutningar i närheten.

När du har hittat och valt den du vill ansluta till väljer du alternativet ”WIFI KEY” och anger sedan lösenordet för Wi-Fi-anslutningen (om tillämpligt).

När du är klar trycker du på knappen ”BACK”. Systemet fryser i en minut, vilket indikerar att det för närvarande försöker ansluta.

När du öppnar menyn Nätverksinställningar igen bör ”STATUS” visa ”CONNECTED” och du bör även kunna se enhetens (lokala) IP-adress.

Värdskap

Gå till RetroPies snabbmeny (tryck på vänster och höger spak) och tryck på B-knappen för att gå upp en nivå. Tryck sedan höger på styrplattan eller den analoga styrspaken tills du ser en ikon som ser ut som ett headset. Detta är avsnittet”Netplay”.

Välj alternativet”Värd”. Scrolla sedan ner och markera alternativet”Publicera Netplay”. Scrolla tillbaka upp och välj alternativet”Starta Netplay-värd”.

Om det lyckas bör du se ett meddelande som anger detta (tillsammans med din offentliga IP-adress).

Du är nu värd för ditt rum. När någon ansluter sig kommer de att kunna manipulera vad spelare 2 (eller 3, eller 4) kan i respektive spel.

Om du får felmeddelandet”Port Mapping Failed” väntar du en kort stund och försöker sedan hosta igen.

Sammanslagning

Innan du ansluter dig till en värd måste du vara medveten om att den ROM-fil som används måste vara EXAKT densamma för alla anslutna användare. Om det finns någon som helst skillnad visas ett felmeddelande i stil med ”Cannot retrieve header”.

Gå till RetroPie-menyn som tidigare och navigera till avsnittet Netplay.

Bläddra längst ner och välj ”Uppdatera Netplays värdlista”. Du bör då se flera tillgängliga rum. Dessa är alla andra personer som använder RetroArch på olika enheter (inte bara RG351!) som är värd för netplay-sessioner för olika spel.

Hitta den som matchar värden (du kan se filnamnet för spelet som spelas, samt kärnan, byggversionen av retroarch och värdlandet). När du hittar en matchning, välj dem, och om allt är bra kommer du att vara ansluten.

Ditt speltillstånd kommer omedelbart att flyttas så att det speglar värden, så du behöver inte oroa dig för att ”vara på samma skärm” eller något liknande.

Avresa

Öppna RetroPies netplay-meny en gång till. Du bör se ett nytt alternativ ”Koppla från Netplay Host”. Välj detta.

Netplay-sessionen avslutas och du kommer inte längre att vara synkroniserad med värden. Ditt spel kommer att fortsätta att drivas självständigt men från samma tillstånd som när du lämnade det.

Vad är kärnor?

En av de viktigaste funktionerna i RetroArch och EmulationStation är möjligheten att växla mellan flera olika emulatorer (även kända som ”kärnor”) för samma system.

Eftersom en emulator i sig är en tolkning av hur ett retro-system fungerar, har olika personer kommit fram till olika slutsatser. Ingen har riktigt rätt svar, men resultaten kan variera en hel del.

N64 har till exempel två kärnor:

  • Mupen64Plus
    • Från vad vi har observerat ger Mupen64Plus mer exakta bilder på bekostnad av prestanda.
  • ParaLLElN64
    • ParaLLEl64 lider av ett stort antal visuella problem. Men prestandan är märkbart bättre än Mupen64 i de flesta scenarier.

Vad du väljer är i slutändan upp till dig.

Hur man ändrar standardiserade kärnor/emulatorer

Kärnor kan ändras på ett av två sätt – vi kommer att gå igenom det enklaste sättet, via EmulationStation.

Tryck på Start-knappen var som helst i EmulationStation och välj sedan”Spelinställningar”.

Navigera ner till”Per System Advanced Configuration” och välj sedan den emulator som du vill ändra kärnan för.

Under alternativet emulator trycker du på vänster/höger på styrplattan eller den analoga styr spaken för att välja den emulator du vill använda.

När du har ställt in detta kommer den valda emulatorn att användas nästa gång du startar ett spel för det systemet.

Tags:
Was this article helpful?
Dislike 0