Huomautus: Tämä opas on vielä työn alla
Hei! Olet ehkä täällä, koska olet ostanut RG351:n (toivottavasti meiltä 🙂 ) ja haluat tutustua uuteen kannettavaan laitteeseesi.
RG351 eroaa selvästi edeltäjistään, koska siinä ei enää käytetä OpenDinguX-käyttöjärjestelmää, vaan sen sijaan siinä käytetään EmuELECiä, CoreELECiin perustuvaa linux-jakelua.
(Toisin sanoen, se on Linux-jakelu, joka on suunniteltu nimenomaan pelien emulointiin.)
Me DroiX:ssä päätimme luoda pienen oppaan, joka auttaa sinua tottumaan uuteen järjestelmään. Joten lue eteenpäin!
EmuELEC-erittely
EmuELEC koostuu kahdesta ydinkomponentista:
RetroArch
RetroArch muodostaa järjestelmän selkärangan. Se on emulaattorikokoelman etupääte, jonka avulla voit saada ”all-in-one”-kokemuksen, vaihtaa saumattomasti eri emulaattoreiden välillä, säätää kokoonpanoja ja viime vuosina mahdollistaa verkkopelaamisen klassisille peleille, joissa sitä ei ole koskaan ollut.
Vaikka siitä on tullut paljon käyttäjäystävällisempää viime vuosina, on silti suositeltavaa, että sinulla on ainakin tietoa siitä, miten emulointi toimii, ennen kuin aloitat sen käytön. Muuten saatat rikkoa jotain!
Voit lukea siitä lisää täältä: https://www.retroarch.com/.
Kun syvennyt emuloinnin yksityiskohtiin, shadereilla pelaamiseen, renderöintivaihtoehtoihin ja muuhun, täällä kuluu todennäköisesti enemmän aikaa.
EmulationStation
EmulationStation on toinen emulaattoreiden etusivu, joka tarjoaa visuaalisesti muokattavamman, virtaviivaisemman ja käyttäjäystävällisemmän käyttökokemuksen. Voit helposti vaihtaa teemoja, etsiä pelien laatikoita verkkotietokannoista, lajitella pelejä kokoelmiin ja paljon muuta.
RG351:n asennuksen ansiosta EmulationStation toimii pikemminkin RetroArchin etupäätteenä kuin itse emulaattoreina. Useimmat järjestelmän emulaattorit toimivat RetroArchin kautta.
Yleisessä jokapäiväisessä käytössä suurin osa ajasta kuluu todennäköisesti EmulationStationin graafisessa käyttöliittymässä.
Navigointi käyttöliittymässä
RG351:n käyttöliittymä on selvästi edeltäjiään näyttävämpi. Oletusasetukset voivat näyttää tältä, jos EmulationStation käynnistyy:
[Image Coming Soon!]
Navigointi on kuitenkin sama kuin aina. Käytä analogista ohjaussauvaa tai suuntaohjainta liikkumiseen ja A-painiketta tai B-painiketta kohteiden valitsemiseen ja valikoista poistumiseen.
Voit myös avata EmulationStation-valikon painamalla START-painiketta. Tästä voit valita useita vaihtoehtoja, kuten.
- EMUELEC ASETUKSET
- Muokkaa, miten EmuELEC itse toimii. Voit esimerkiksi ottaa Bluetooth-yhteyden käyttöön, luoda varmuuskopioita konfiguraatioista ja vaihtaa, mikä etusovellus käynnistyy (halutessasi voit asettaa asiat niin, että RetroArch käynnistyy aluksi EmulationStationin sijaan).
- UI-ASETUKSET
- Muuta EmulationStationin käyttöliittymän ulkoasua. Voit vaihtaa teemoja, ryhmitellä pelejä omiin kokoelmiin ja paljon muuta!
- VERKKOASETUKSET
- Yhdistä RG351 langattomasti internet-yhteyteen ja ota käyttöön verkkopelaaminen tietyillä emulaattoreilla.
Miten poistun peleistä?
RetroArch-ytimet
Ellei toisin mainita, tämä on vakiotapa poistua emulaattorista RG351:ssä.
Voit poistua useimmista emulaattoreista RG351:ssä painamalla vasenta ja oikeaa analogitikkua samanaikaisesti.
Tämä tuo esiin RetroArchin valikon. Tarkemmin sanottuna sen pelin pikavalikko, jota parhaillaan pelaat. Pikavalikossa on erilaisia vaihtoehtoja, jotka liittyvät välittömästi nykyiseen peliin.
Paina nyt B-painiketta.
Pääset RetroArchin päävalikkoon. Paina suuntaohjaimen tai analogisen tikun alaspainiketta selataksesi vaihtoehtoja, kunnes löydät kohdan ”Quit RetroArch” (Lopeta RetroArch). Paina sitten A-painiketta.
Pääset lopulta takaisin EmulationStationiin ja voit valita seuraavan pelin.
Nintendo DS (DraStic)
DraSticista poistuminen. Paina vasenta analogitikkua. Paina sitten ohjauspainiketta ylös tai alas, kunnes valikko tulee näkyviin.
DraSticin hieman hankala erikoisuus on, että kursorilla näyttää olevan oma mieli. Jos painat kerran tai kahdesti ylös tai alas, kursori ei siirry valikossa niin moneen paikkaan kuin odotat sen siirtävän.
Paina kuitenkin kursoria, kunnes se on ”Exit DraStic” -vaihtoehdon kohdalla, ja paina sitten B-painiketta. Tämän jälkeen pääset takaisin EmulationStationiin.
(Sivuhuomautuksena, paina A-painiketta poistuaksesi DraStic-valikosta ja palataksesi takaisin pelaamaasi peliin).
Arcade (MAME)
Voit poistua arcade-peleistä MAME-emulaattorissa painamalla oikeaa analogitikkua, jolloin pääset välittömästi takaisin EmulationStationiin.
Voit myös painaa vasenta analogitikkua avataksesi MAME-valikon, jos haluat muuttaa eri asetuksia.
Playstation Portable (PPSSPP)
Paina oikeaa analogitikkua päästäksesi PPSSPP:n pikavalikkoon.
Korosta suuntaohjaimella tai analogitikulla ”Poistu valikosta” -painike ja paina sitten B-painiketta.
Korosta ”Exit”-painike suuntaohjaimella tai analogitikulla ja paina sitten B-painiketta. Tämän jälkeen pääset takaisin EmulationStationiin.
Verkkopeli
Yksi RG351:n tärkeimmistä ominaisuuksista on mahdollisuus pelata retropelejä verkossa tavallisen WiFi-yhteyden avulla.
On huomattava, että tämä verkkopeli tapahtuu simuloimalla saman järjestelmän moninpeliä. Pohjimmiltaan se on kuin joku kytkisi Player 2 -ohjaimen emuloituun konsoliin etänä.
Näin ollen et voi emuloida moninpeliä tai sellaisten pelien toimintoja, jotka vaativat laitteiston oheislaitteita, kuten linkkikaapeleita.
Netplay on tuettu useimmilla järjestelmän alustoilla. Poikkeuksena PSX- (PS1), N64- ja Dreamcast-pelit.
Yhteyden saaminen
Ensinnäkin, sinun on yhdistettävä Wi-Fi-yhteytesi, RG351 tunnistaa vain 2,4 GHz:n taajuusalueen signaalit, muista.
Paina EmulationStationin päänäytössä käynnistyspainiketta. Päävalikko tulee näkyviin.
Siirry kohtaan Verkkoasetukset, valitse se ja valitse sitten vaihtoehto ”WIFI SSID”. Näet luettelon kaikista näkyvissä olevista lähistöllä olevista internetyhteyksistä.
Kun olet löytänyt ja valinnut sen, johon haluat muodostaa yhteyden, valitse ”WIFI-AVAIN” ja syötä sitten Wi-Fi-yhteyden salasana (tarvittaessa).
Kun olet valmis, valitse ”BACK”-painike. Järjestelmä jähmettyy minuutiksi, mikä osoittaa, että se yrittää parhaillaan muodostaa yhteyttä.
Jos tämä onnistuu, kun avaat Verkkoasetukset-valikon uudelleen, ”STATUS”-kentässä pitäisi lukea ”CONNECTED”, ja sinun pitäisi myös nähdä laitteesi (paikallinen) IP-osoite.
Hosting
Siirry RetroPie-pikavalikkoon (paina vasenta ja oikeaa tikkua) ja siirry tasoa ylöspäin painamalla B-painiketta. Paina sitten ohjauspainiketta tai analogista tikkua oikealle, kunnes näet kuulokkeita muistuttavan kuvakkeen. Tämä on”Netplay”-osio.
Valitse vaihtoehto”Isäntä”. Selaa sitten alaspäin ja valitse vaihtoehto”Publicly Announce Netplay”. Vieritä takaisin ylös ja valitse”Start Netplay Host” -vaihtoehto.
Jos se onnistuu, sinun pitäisi nähdä viesti, joka ilmoittaa siitä (julkisen IP-osoitteesi ohella).
Olet nyt isännöimässä huonettasi. Kun joku liittyy, hän voi manipuloida mitä tahansa pelaaja 2 (tai 3 tai 4) voi manipuloida kyseisessä pelissä.
Jos saat virheilmoituksen”Porttien yhdistäminen epäonnistui”, odota hetki ja yritä sitten isännöintiä uudelleen.
Liittyminen
Ennen kuin liityt isäntäkoneeseen, huomioi, että käytettävän ROM-tiedoston on oltava TÄYSIN sama kaikilla liitetyillä käyttäjillä. Jos eroa ei ole, näyttöön tulee virheilmoitus tyyliin ”Cannot retrieve header”.
Siirry RetroPie-valikkoon ja siirry Netplay-osioon.
Selaa alareunaan ja valitse ”Refresh Netplay Host List”. Tämän jälkeen sinun pitäisi nähdä useita vapaita huoneita. Nämä ovat kaikki muita RetroArchia eri laitteilla (ei vain RG351:llä!) käyttäviä ihmisiä, jotka järjestävät verkkopelisessioita eri peleille.
Etsi se, joka vastaa isäntää (näet pelattavan pelin tiedostonimen, pelisydämen, retroarchin rakennetun version ja isännän maan). Kun löydät sopivan henkilön, valitse hänet, ja jos kaikki on kunnossa, saat yhteyden.
Pelitilasi etenee välittömästi niin, että se heijastaa isäntäkoneen tilaa, joten sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että olet ”samalla ruudulla” tai mitään vastaavaa.
Lähtö
Avaa RetroPie-verkkopelivalikko vielä kerran. Sinun pitäisi nähdä uusi vaihtoehto ”Disconnect from Netplay Host”. Valitse tämä.
Netplay-istunto päättyy, eikä sinua enää synkronoida isäntäkoneen kanssa. Peli jatkuu itsenäisesti samassa tilassa kuin lähtiessäsi.
Mitä ovat ytimet?
Yksi RetroArchin ja EmulationStationin ominaisuuksista on mahdollisuus vaihtaa useiden eri emulaattoreiden (joita kutsutaan myös ”ytimiksi”) välillä samassa järjestelmässä.
Koska emulaattori itsessään on tulkinta siitä, miten retrojärjestelmä toimii, eri ihmiset ovat tulleet erilaisiin johtopäätöksiin. Kenelläkään ei ole oikeaa vastausta, mutta tulokset voivat vaihdella melkoisesti.
Esimerkiksi N64:ssä on kaksi ydintä:
- Mupen64Plus
- Havaintojemme mukaan Mupen64Plus tarjoaa tarkemman visuaalisen ilmeen suorituskyvyn kustannuksella.
- ParaLLElN64
- ParaLLEl64 kärsii lukuisista visuaalisista häiriöistä. Suorituskyky on kuitenkin huomattavasti parempi kuin Mupen64:llä useimmissa skenaarioissa.
Se, mitä valitset, on viime kädessä sinusta itsestäsi kiinni.
Kuinka vaihtaa oletusydämiä / -emulaattoreita?
Ytimiä voidaan vaihtaa kahdella tavalla – käsittelemme helpointa tapaa, EmulationStationin kautta.
Paina Start-painiketta missä tahansa EmulationStationissa ja valitse sitten”Games Settings”.
Siirry alaspäin kohtaan”Per System Advanced Configuration” ja valitse sitten emulaattori, jonka ytimen haluat muuttaa.
Valitse haluamasi emulaattori painamalla vasenta/oikeaa ohjauspainiketta tai analogista tikkua emulaattorivaihtoehdon kohdalla.
Kun olet määrittänyt sen, peli käyttää valittua emulaattoria, kun seuraavan kerran käynnistät pelin kyseisellä järjestelmällä.