Chat with us, powered by LiveChat

GPD G1 eGPU dockningsstation benchmarks med USB 4 med video

GPD G1 eGPU docking station benchmarks for USB 4

De officiella AMD-drivrutinerna för processorerna i 7000-serien släpptes för ett par veckor sedan och vi kan nu uppdatera våra handdatorer så att de använder samma drivrutiner. Detta innebär att vi nu kan utföra GPD G1 eGPU dockningsstation benchmarks och få en bättre uppfattning om hur var och en presterar över USB 4. Detta är inte en recension, men du kan hitta vår fullständiga recension av GPD G1 eGPU-dockningsstationen här.

GPD G1 eGPU dockningsstation riktmärken video

Information om riktmärken

Så innan vi börjar med riktmärkena ska jag kortfattat gå igenom vad vi gjorde. Vi använder AMD v23.7.2 drivrutiner på alla handdatorer. Detta är de första officiella AMD-drivrutinerna som är kompatibla med processorerna i 7000-serien och vi såg en rad förbättringar och försämringar i stabilitet och prestanda jämfört med betadrivrutinerna. Mer om detta efter benchmark-resultaten.

Vi testar med GPD WIN MAX 2 2023 Ryzen 5 och 7 modeller, båda har stöd för Oculink och USB 4. Det finns även AOK ZOE A1 Pro och AYA NEO 2S som alla har 7840U-processorn. Vi kommer också att testa GPD WIN 4, GPD WIN MAX 2 och AYA NEO Geek som har den tidigare generationens 6800U-processorer. Alla dessa saknar en Oculink-port, men har stöd för USB 4.0.

GPD G1 eGPU dockningsstation riktmärken enheter
GPD G1 eGPU dockningsstation riktmärken enheter

Varför jämföra interna och externa displayer?

Vi kommer att benchmarka dem med deras interna skärm och utdata till en extern bildskärm via GPD G1 eGPU-dockningsstationen. Varför båda skärmarna? Detta för att se hur USB 4-bandbredden påverkar prestandan. När du använder en intern skärm skickas data från handenheten till G1 och sedan tillbaka till handenheten för att visas på den interna skärmen.

Användning av Internal Display kräver dubbelt så mycket bandbredd
Användning av Internal Display kräver dubbelt så mycket bandbredd

Detta kräver dubbelt så mycket bandbredd via USB 4-kabeln som att skicka data från handenheten till GPD G1 eGPU-dockningsstationen och sedan direkt till en extern skärm. Användning av interna skärmar kan leda till flaskhalsar och försämra eGPU:ns prestanda.

Användning av en extern bildskärm kräver mindre bandbredd än USB 4
Användning av en extern bildskärm kräver mindre bandbredd än USB 4

Oculink är en metod för dataöverföring med högre bandbredd än USB 4.0, upp till 64 jämfört med 40 Gbps. Det innebär att mer data kan överföras, vilket leder till färre flaskhalsar och optimal prestanda. Vi kommer att utforska och jämföra Oculinks prestanda i en framtida artikel.

Vilka riktmärken används?

För alla handdatorer kör vi med 28 W TDP och använder 4K, 1440P, 1080P och 720P på en extern 4K-skärm. För interna displayer på alla utom AYA NEO Geek använder vi 1080P och 720P oavsett vilka upplösningar handdatorerna stöder. AYA NEO Geek har en intern skärmupplösning på 800P, så det finns inga 1080P-tester för den här modellen. Vi håller dem i samma resolutioner så att vi kan få en mer exakt jämförelse av prestanda.

Riktmärken

3DMark

Vi börjar GPD G1 eGPU-dockningsstationens riktmärken med 3DMark. Vi testar endast med en extern bildskärm för 3DMark eftersom den körs med olika upplösningar på interna skärmar.

GPD G1 dockningsstation 3DMark Benchmark-jämförelse
3DMark Benchmark-jämförelse-EXT

I transparensens intresse hade vi några problem med att köra 3DMark-riktmärkena med G1, vanligtvis slumpmässiga krascher eller frysningar. Jag tror att det beror på att man använder en extern GPU mer än något annat eftersom det hände på några olika enheter. Vi upprepade GPD WIN MAX 2 2023 Ryzen 7 Time Spy benchmark några gånger och det skulle inte gå högre än 4,232. Vi har ingen aning om varför, det är något slags konstigt problem med den här drivrutinsversionen. Samma sak med GPD WIN 4, den frös helt enkelt eller kraschade slumpmässigt för alla tre testerna.

AOKZOE A1 Pro kom precis på topp här baserat på genomsnitt.

Forza Horizon 5

Vi startar GPD G1 eGPU-dockningsstationens benchmarks med Forza Horizon 5 på grafikinställningarna Very Low. AMD:s CPU:er och GPU:er är optimerade för att fungera utmärkt i det här spelet, så det är perfekt som test.

Forza Horizon 5 Benchmark-jämförelse på extern bildskärm
Forza Horizon 5 Benchmark-jämförelse på extern bildskärm

Med den externa monitorn får vi vid 4K från 72 upp till 79 FPS över enheterna. Och liknande mönster för 1440P, 1080P och 720P. AYA NEO 2S och original GPD WIN MAX 2 tar första platsen här med samma bildfrekvens, inte illa med tanke på att de är 6000- respektive 7000-seriens processorer.

Forza Horizon 5 Benchmark-jämförelse på intern skärm
Forza Horizon 5 Benchmark-jämförelse på intern skärm

På intern display skulle AOKZOE A1 pro inte slutföra några riktmärken. Vi tror att det är ett USB-bandbreddsproblem eftersom den helt enkelt kraschade tillbaka till skrivbordet på måfå. AYA NEO 2S tar helt enkelt ledningen med WIN MAX 2 och WIN 4 mycket nära efter.

Cyberpunk 2077

Vårt nästa riktmärke är Cyberpunk. Vi använder de lägsta grafikinställningarna utan uppskalning.

Cyberpunk 2077 Jämförelse på extern bildskärm
Cyberpunk 2077 Jämförelse på extern bildskärm

På den externa skärmen ser vi mycket liknande resultat vid 4K och 1440P, med viss variation vid 1080P och 720P GPD WIN MAX 2 2023 Ryzen 7 tar ledningen här.

Cyberpunk 2077 Jämförelse på intern skärm
Cyberpunk 2077 Jämförelse på intern skärm

På den interna skärmen klarar sig Ryzen 7 mycket bra igen med några extra bilder över de andra, med sin Ryzen 5-bror på en klar andraplats. Det finns några få bildrutor som skiljer sig från de andra, men inget annat anmärkningsvärt.

Shadow of the Tomb Raider

Nästa är Shadow of the Tomb Raider som körs på de lägsta grafikinställningarna. Trots spelets ålder är det fortfarande mycket krävande.

Shadow of the Tomb Raider Benchmark-jämförelse på extern bildskärm
Shadow of the Tomb Raider Benchmark-jämförelse på extern bildskärm

På den externa skärmen hamnar AYA NEO GEEK efter vid 1080P och högre, det kan vara ett kylproblem här. MAX 2 23 Ryzen 7 och A1 Pro får i genomsnitt mycket bra resultat i GPD G1 eGPU dockningsstationens riktmärken.

Shadow of the Tomb Raider Benchmark-jämförelse på intern skärm
Shadow of the Tomb Raider Benchmark-jämförelse på intern skärm

På den interna displayen ser vi vissa skillnader jämfört med den externa displayen. AOKZOE A1 Pro lider återigen av möjliga bandbreddsproblem med en massiv minskning av prestanda. GPD WIN MAX 2 Ryzen 5 klarar sig faktiskt lite bättre än Ryzen 7 i detta riktmärke, vilket var överraskande.

Street Fighter 6

Något mer aktuellt är Street Fighter 6. Vi kör i 4K med de högsta grafikinställningarna för att se hur bra allt fungerar under höga belastningar.

Street Fighter 6 Benchmark-jämförelse på extern bildskärm
Street Fighter 6 Benchmark-jämförelse på extern bildskärm

På den externa monitorn får vi mycket likartade resultat för de flesta handdatorer med endast en eller två bildrutors skillnad. Det måste dock finnas ett undantag, GPD WIN 4 såg en prestandasänkning på den andra och tredje delen av GPD G1 eGPU dockningsstationens riktmärken.

Street Fighter 6 Benchmark-jämförelse på intern bildskärm
Street Fighter 6 Benchmark-jämförelse på intern bildskärm

På den interna skärmen med 1080P visar stapeldiagrammet mycket liten skillnad mellan handdatorerna, i princip kör de alla med 60 bilder per sekund. AOKZOE A1 Pro vill inte ha några slumpmässiga krascher tillbaka till skrivbordet. AYA NEO Geek skulle sannolikt också kunna köras med 60FPS, men vi är begränsade till 800P upplösning på denna handhållna enhet.

Sammanfattning av riktmärken för GPD G1 eGPU-dockningsstation

Vi kan se från riktmärkena att AMD 7000-seriens drivrutiner fortfarande är mycket instabila och underpresterar under vissa förhållanden. Vi såg vissa skillnader jämfört med de riktmärken för beta-drivrutiner som vi gjorde i vår huvudrecension. De var på sätt och vis mer högpresterande men inte lika stabila. Och med de nya officiella drivrutinerna, som ofta har lägre prestanda men är lite mer stabila. Sedan på vissa riktmärken eller enheter som kommer att växla runt vice versa! AMD-drivrutiner är lite av en röra just nu för 7000-serien!

Oceanhorn 2 med 4K hög grafik på GPD G1
Oceanhorn 2 med 4K hög grafik på GPD G1

Vi förväntar oss att framtida versioner kommer att förbättra både stabilitet och prestanda för handdatorer i 7000-serien. Tänk på att 6800U är en tidigare generations processor som hade liknande problem när den först släpptes, och har sedan dess haft tid för drivrutinerna att mogna, detta bör vara detsamma för 7000-serien över tiden.

Den här artikeln jämför USB 4-prestandan med GPD G1 eGPU-dockningsstationen i en rad nuvarande och tidigare generationers handdatorer. Vi ser jämförbar prestanda i GPU-krävande spel på båda processorgenerationerna. Detta är fantastiskt eftersom det kan blåsa nytt liv i äldre handdatorer som kämpar för GPU-intensiva spel. I vissa fall såg vi att 6800U hade högre poäng än 7840U-processorerna. Men kom ihåg att nyare modeller kan stödja Oculink och det är här vi kommer att se en övergripande prestandaökning.

Avslutande tankar

GPD G1 eGPU-dockningsstationen är en utmärkt utrustning som för närvarande är lite besviken på grund av dåligt AMD-drivrutinsstöd. Dessa riktmärken pressar den till det yttersta och den hanterar det mycket bra förutsatt att handenheten kan hålla jämna steg med den, till skillnad från AOKZOE A1 Pro. Som vi såg i vår GPD G1 eGPU dockningsstation recension, beroende på spelkraven kan du spela spel vanligtvis i 1440P med anständiga grafikinställningar eller 4K med lägre inställningar.

RPCS3 WipeoutHD går perfekt!
RPCS3 WipeoutHD går perfekt!

GPD G1 är definitivt värt att överväga om du har en handdator i 6000-serien och inte vill uppgradera till en nyare. Spelen kommer att tacka dig för den massiva ökningen av GPU-prestanda.

Om du har den senaste 7000-serien kommer du naturligtvis att se den massiva prestandaförbättringen. Med tiden kan vi till och med se snabbare prestanda när drivrutinerna förbättras. GPD G1 är fortfarande ett alternativ för den här generationen, men det krävs lite tålamod för att få ut det bästa av den.

Som vi nämnde är GPD G1 eGPU-dockningsstationen en utmärkt utrustning, du kan vara ute och spela på din handdator och sedan hemma docka den med en trådlös handkontroll för spel på stor skärm med högre prestanda, upplösning och grafik.

RPCS3 Tekken 6 är en barnlek att köra i full hastighet med GPD G1 eGPU-dockningsstationen
RPCS3 Tekken 6 är en barnlek att köra i full hastighet med GPD G1 eGPU-dockningsstationen

Var kan man köpa GPD G1 eGPU-dockningsstation?

Du kan läsa mer om och beställa GPD G1 eGPU-dockningsstationen här. Och glöm inte att du kan köpa alla de handhållna speldatorer som presenteras idag, inklusive förhandsbeställningar av den nya GPD WIN 4 2023-modellen med Oculink-port och 7840U CPU.

Vad tycker du om GPD G1 eGPU-dockningsstationens riktmärken? Skulle du vilja se andra tester eller artiklar om det? Låt oss veta i kommentarerna!

Bringer of videos, text and images! AKA the social media guy at DroiX. Massive retro gaming fan and collector, with a far too large collection of consoles and computers from 1970's to modern.