Chat with us, powered by LiveChat

AYANEO Geek Review – Handhållen speldator till lägre kostnad

AYA NEO Geek recension
  • Design
    (5)
  • Build Quality
    (5)
  • Display
    (4.5)
  • Performance
    (4.5)
  • Features
    (4.5)
  • Software
    (5)

Sammanfattning

AYA NEO Geek har nästan alla de funktioner som gjorde AYANEO 2 så bra. Endast skärmen är inte riktigt lika bra, men fortfarande bra i sin egen rätt och den kostar mindre!

Overall
4.8
Sending
User Review
0 (0 votes)

Pros

  • Snabb AMD Ryzen 7 6800U & Radeon 680M för spel
  • Upp till 32 GB LPDDR5 RAM-minne och 2 TB lagringsutrymme
  • Snabb WiFi 6 och BT 5.2
  • Lägre kostnad än AYANEO 2

Cons

  • Ingen

I vår AYANEO Geek-recension kommer vi att jämföra skillnaden mellan den och AYANEO 2 handhållna speldator. Vi kommer att utföra några system- och spelbenchmarks och sedan jämföra resultaten. Slutligen avslutar vi med att spela några spel som rekommenderats av våra tittare och sedan våra slutliga tankar om du ska köpa Geek istället för AYANEO 2.

AYANEO Video med granskning av nördar

Har du prenumererat på vår YouTube-kanal ännu? Håll dig uppdaterad med våra senaste videor och shorts!

Unboxing av AYANEO Geek

I förpackningen finns några användarhandböcker som hjälper dig att komma igång med handenheten och programvaran AYA SPACE.

AYANEO Geek Unboxed
AYANEO Geek Unboxed

Undertill finns AYANEO Geek. Vi kommer att visa detta mer i detalj om en stund.

AYANEO Geek Unboxing
AYANEO Geek Unboxing med ett urval av kontaktadaptrar för de flesta länder

På undersidan finns en 65 W-laddare med kontaktadaptrar för i stort sett alla världens länder. Det finns också en USB Type-C-laddningskabel och två USB Type-C till Type-A-adaptrar som är praktiska att ha.

AYANEO Geek Översikt

AYANEO Geek mäter 10,3 x 4,1 x 1,4 tum (26,4 x 10,5 x 3,6 cm) när den är som tjockast. Den är något större än AYANEO 2. Båda väger cirka 680 g, så det är ingen skillnad.

På den modell vi granskar har skärmen en 7-tums pekskärm med smal ram och en upplösning på 1200P. En 800P-upplösning är också tillgänglig. Även om skärmkvaliteten är mycket bra har den något lägre livlighet och färg i jämförelse med den fantastiska AYANEO 2-skärmen, som är den bästa vi har sett på en handdator hittills. Vi kommer att jämföra dem senare i denna AYANEO Geek-recension.

AYANEO Geek framifrån
AYANEO Geek framifrån

På framsidan har vi analoga spakar med hall-effekt tillsammans med de vanliga spelknapparna. Det finns ytterligare två knappar som används för AYA SPACE-overlay och anpassade funktioner.

AYANEO Geek Toppvy
AYANEO Geek Toppvy

Längs ovansidan har vi utlösare med hall-effekt och axelknappar. Det finns två små knappar som kan konfigureras för egna knapptryckningar.

Strömknappen fungerar också som fingeravtryckssensor för ökad säkerhet och snabb inloggning i Windows. Det finns en volymvippa och två USB Type-C-portar.

AYANEO Geek Bottom View
AYANEO Geek Bottom View

På undersidan finns ytterligare en USB Type-C-port som du kan ansluta till den officiella AYANEO-dockan. Det finns en Micro SD-kortplats och en 3,5 mm hörlursport.

Tekniska specifikationer

CPUAMD Ryzen 7 6800U. 8 kärnor och 16 trådar upp till 4,7 GHz med max rekommenderad TDP på 28 W
GPUAMD Radeon 680M med 12 kärnor på 2200Mhz
RAM16GB / 32GB LPDDR5 6400 MT/s
FÖRVARING512GB / 1TB / 2TB PCIe 3.0 M.2 2280
DISPLAY7-tums ”Slim Bezel” LCD 1920*1200
MEDDELANDENWiFi 6
Bluetooth 5.2
BATTERI50,25 Wh batteri
Tekniska specifikationer för AYANEO Geek

I våra tester när vi körde Cinebench benchmark fick vi en högsta temperatur på 45°C, och högsta fläktljud på 69dB. Med 50,25Wh-batteriet fick vi exakt en timmes full belastning på AYA NEO vid 28W TDP, och fyra timmar och trettiofem minuter i viloläge på skrivbordet vid 28W TDP.

Här är en snabb jämförelse av skillnaderna mellan modellerna AYANEO 2 och Geek.

AYANEO 2AYANEO GEEK
SKÄRMFullskärm 1200PSlimmad ram 1200P
VIBRATION”NS samma HD”X-axel linjär motor
GYROSCOPEDubbel kropp och handtagKropp
FINGERAVTRYCKSMODULTouch S3 VilolägeStandard
SSDPCIE 4.0PCIE 3.0
STORLEK264,5×105,5×21,5mm264,5×105,5×22,3
Jämförelse mellan AYANEO 2 och AYANEO Geek

Den största förändringen bortsett från displayen är kanske användningen av PCIE 3 istället för 4 på Geek. Det finns skillnader i de använda vibrations-, gyroskop- och fingeravtrycksmodulerna som enligt min mening inte är viktiga.

Dilemmat med död zon

Det har varit en del diskussioner om hallsensorer och kontroller i allmänhet för handhållna spel-PC:er nyligen, i synnerhet de potentiella döda zonerna.

Precis när vi skrev denna AYANEO Geek-recension släppte AYANEO en uppdatering för sin AYA SPACE-programvara som gäller kontrollens döda zon, du kan nu stänga av eller slå på Dead Zone-kompensation av något slag.

När den är avstängd kan vi se på gamepad-testarens webbplats att vi får ganska exakta rörelser baserat på vår input. Vi kan dock se att när vi går helt i en riktning och släpper pinnen återgår vi inte alltid till runt noll på axeln.

AYANEO Inställningar för död zon för nördar
AYANEO Geek Dead Zone Inställningar – Vi rekommenderar att du tittar på videon ovan för mer information

Med Dead Zone-kompensationen aktiverad kan vi se olika resultat. Om vi flyttar pinnen kommer den att hoppa från mellan 23% och 28% innan den registreras, men om vi släpper taget efter att ha gått helt i någon riktning återgår den i princip till noll.

Du kan nu välja om du vill ha mer exakta eller i genomsnitt upp till 25 % mindre exakta initiala inmatningar när den är av- eller påslagen. Jag skulle säga att det beror på vilket spel du spelar om du behöver noggrannheten eller inte, men alternativen finns där för vad du vill använda. Det är bra att se att AYANEO tar upp detta.

AYA SPACE

Ett kort omnämnande av AYA SPACE om du är nybörjare på AYANEO-handdatorerna. AYA SPACE är en fantastisk frontend för AYANEO-handdatorer som förvandlar den till en mer konsolliknande upplevelse. Startprogrammet söker efter spel på din enhet och lägger till dem i menyn, du kan ändra många inställningar och uppdatera den inbyggda programvaran.

AYANEO Geek AYA SPACE
AYANEO Geek AYA SPACE

I spelet kan du trycka på AYA SPACE-knappen för att få upp en överlagring med genvägar till vanliga inställningar som fläkthastighet, TDP, skärmupplösning med mera.

Vi kommer att täcka Smart TDP-funktionen som nyligen introducerades i en separat artikel och video. Den justerar TDP dynamiskt efter behov, vilket hjälper till att spara batterikraft, samt nedklockar processorn så att GPU:n kan prestera optimalt när det behövs

AYANEO arbetar hela tiden med denna programvara med nya funktioner och det ger deras produkter ett mycket polerat utseende och känsla jämfört med andra tillverkare.

Riktmärken för system

Som en del av vår AYANEO Geek-recension utför vi både system- och spelbenchmarks. Vi börjar våra benchmarks med några systemtester för att ge oss en titt på den övergripande prestandan som vi kan jämföra med andra 6800U vid 28W TDP.

PCMark10

Vi börjar med PCMark som testar din mer dagliga användning från webbsurfning till arbete med kontorsdokument och mediebearbetning.

PCMark10 benchmark-resultat
PCMark10 benchmark-resultat

Vi ser att AYANEO Geek har 6 224 poäng jämfört med AYANEO 2:s 6 384 poäng. Det finns en skillnad på cirka 2,5 %, vilket förmodligen skulle ge andra resultat om vi körde testerna igen.

Cinebench

Cinebench testar CPU-prestandan, för detta kör vi multi-core-testet.

Cinebench benchmark-resultat
Cinebench benchmark-resultat

Geek får 10 710 poäng och AYANEO 2 får marginellt högre poäng med 10 989, vilket ger oss ytterligare 2,5% skillnad.

3DMark

3DMark testar CPU och GPU för att se hur bra de presterar tillsammans. Vi kör testerna Time Spy, Fire Strike och Night Raid.

3DMark benchmark-resultat
3DMark benchmark-resultat

Med Time Spy får vi en skillnad på 1,5 % i resultat. För Night Raid får vi 1,1 % skillnad, och för Fire Strike får vi nästan ingenting, 0,1 %.

Sammanfattning av systembenchmark

Överlag är det mycket liten skillnad i systemets benchmarks. Vi ser från identisk upp till 2,5% ökning till förmån för AYANEO 2.

AYANEO 2AYANEO GEEK
PCMARK106,3846,224
CINEBENCH (flerkärnig)10,98910,710
3DMARK (Tidsspion)2,7102,753
3DMARK (nattlig räd)25,08124,796
3DMARK (eldstrid)6,6896,677
Jämförelse av AYANEO 2 och AYANEO Geek System Benchmarks

Du kan köra om testerna och få lite olika resultat varje gång, så vi klassar dessa resultat som en nästan identisk prestanda.

Benchmarks för spel

Vi fortsätter vår AYANEO Geek recension med några riktmärken för spel. För spelbenchmarks kommer vi att utföra dem med den högsta upplösningen på 1200P samt 800P, över en blandning av 11W, 20W och 28W TDP. Detta ger oss ett bra utbud av upplösningar och TDP-nivåer för spel med bästa kvalitet genom hela batteritiden.

Fullständig information här: Vi jämför riktmärkena med AYANEO 2-spelhanddatorn som vi granskade i början av november 2022. Det finns vissa skillnader i resultaten beroende på testet på grund av olika drivrutiner samt spelversioner. Dessa benchmarkresultat är därför endast avsedda som referens och ska inte ses som absoluta.

Forza Horizon 5

Vi testar Forza Horizon 5 med låga grafikinställningar. Det är här vi kan se en viss skillnad i benchmarkresultaten när de jämförs.

Benchmark-resultat för Forza Horizon 5
Benchmark-resultat för Forza Horizon 5

Det finns märkbara skillnader vid 1200P mellan TDP:erna, men vid 800P är AYANEO Geek 1 bild per sekund snabbare, vi har ingen aning om varför. Överlag är FPS fortfarande mycket bra i de olika testerna.

Shadow of the Tomb Raider

Benchmarkresultaten för Shadow of the Tomb Raider är mycket jämna, med bara några få bildrutor åt båda hållen i testerna.

Benchmark-resultat för Shadow of the Tomb Raider
Benchmark-resultat för Shadow of the Tomb Raider

Vi skulle kunna köra dem igen och få olika resultat på olika sätt, så totalt sett är det identiska prestanda.

Cyberpunk 2077

Vi testar Cyberpunk 2077 med standardinställningarna för låg grafik.

Cyberpunk 2077 Benchmark-resultat
Cyberpunk 2077 Benchmark-resultat

Vi får hyfsade resultat i de fyra riktmärkena, och en eller två bildrutor över AYANEO 2 i vissa. Du kan spela med 1200P och begränsa till 30 eller 40 bildrutor, eller köra 800P och öka ett par grafikinställningar.

Call of Duty: Modern Warfare 2

Vi testar Call of Duty Modern Warfare 2 med grafikinställningarna Minimal utan uppskalning.

CoD MW2 Benchmark-resultat
CoD MW2 Benchmark-resultat

I testerna kan vi se en minskande skillnad mellan de två handdatorerna när TDP sänks. Poängen är ganska bra, du kan spela på 800P med lite högre grafikinställningar, eller hålla det på Minimal för de bästa bildhastigheterna.

Sammanfattning av riktmärken för spel

Vi kan se från riktmärkesresultaten att Forza och Call of Duty hade några lägre poäng på Geek, medan Tomb Raider och Cyberpunk presterade i stort sett samma som AYANEO 2. Vi kan till viss del förklara detta med olika spelversioner och drivrutiner, eftersom allt annat, inklusive systembenchmarks, fungerar bra och är jämförbart med andra.

AYANEO 2AYANEO GEEK
FORZA HORIZON 590 FPS84 FPS
SHADOW OF TOMB RAIDER68 FPS67 FPS
CYBERPUNK 207748,78 FPS50,41 FPS
CALL OF DUTY: MODERN WARFARE 267 FPS64 FPS

Så med AYANEO Geek får du ungefär samma prestanda som med AYANEO 2 och andra handdatorer som GPD Win 4 och ONEXPLAYER Mini. Kolla in vår guide över de bästa handhållna speldatorerna 2023 om du vill jämföra resultaten.

Test av spelprestanda

För våra spelprestandatester på vår AYANEO Geek-recension testar vi några av våra vanliga spel plus några som föreslogs av våra tittare. För dessa spelar vi på två nivåer, en för bästa kvalitet medan vi siktar på 60 FPS eller högre, och för det andra, inställningarna för bästa batteritid.

Warframe

Det var ett tag sedan jag spelade Warframe senast, så tack till Eastern Critter för förslaget att kolla in det. Du kan köra spelet på 1200P på de höga grafikinställningarna och för det mesta ha 60+ bildrutor per sekund, det spelar bra på dessa inställningar.

AYANEO Geek Warframe
AYANEO Geek Warframe

Om du vill spara batteri kan du välja 800P Medium grafikinställningar på 11W. Jag tror att du kan gå ännu lägre med lite mer finjustering.

Call of Duty Modern Warfare 2

För Call of Duty Modern Warfare 2 rekommenderar jag 720P 28W Balanserad grafik och ingen uppskalning för kampanjen.

AYANEO Geek CoD Modern Warfare 2
AYANEO Geek CoD Modern Warfare 2

Om du spelar online ger 720P på Minimal grafik utan uppskalning dig den bästa FPS:en samtidigt som grafiken fortfarande ser ren ut. Du kan sänka TDP lite för att spara batteritid och begränsa bildfrekvensen till 30 om du vill.

Starcraft 2

Jag har inte spelat Starcraft 2 alls tidigare och det föreslogs av Matt Cosmo.87 att prova detta spel. Det fungerar bättre med en mus och ett tangentbord, så vi använder AYANEO Multi Station Dock för att spela det. Vid 1200P med den extrema grafikkvaliteten på 28W fick jag långt över 100 FPS.

AYANEO Geek Starcraft 2 med AYANEO Multi Station
AYANEO Geek Starcraft 2 med AYANEO Multi Station

Du kan gå så lågt som 800P låg grafik vid 11W TDP och fortfarande få 300 FPS, så du kan sänka TDP ännu lägre om du vill och begränsa bildfrekvensen till 60. Hur som helst skulle du inte ha några problem med att köra detta spel.

Overwatch 2

Overwatch 2 går utmärkt på 1200P 28W TDP med hög grafik utan uppskalning. Du kan se enstaka bildrutor här och där, men inget som bryter mot spelreglerna.

AYANEO Geek Overwatch 2
AYANEO Geek Overwatch 2

För bästa batteritid kan du sänka inställningarna till 800P 11W TDP med låga grafikinställningar.

Prestanda för emulering

Emuleringsprestandan på AYANEO Geek är ungefär densamma som på AYANEO 2, läs vår AYANEO 2 recension för mer djupgående tester. Du kan köra allt upp till Dolphin-emulatorns era utan några som helst problem. Vi kommer att ta en kort titt på några av de mer avancerade emulatorerna.

PlayStation 3

AYANEO Geek Playstation 3-emulator med Wipeout HD
AYANEO Geek Playstation 3-emulator med Wipeout HD

Överlag får vi mycket bra prestanda från PlayStation 3-emulatorn RPCS3. Många av de spel vi testade kördes i full hastighet. Det kan hända att shader-cachningen saktar ner lite då och då, men i övrigt hade vi inga problem med att spela spel.

Ryujinx

AYANEO Geek Ryujinx emulator
AYANEO Geek Ryujinx emulator

För Ryujinx- och Yuzu-emulatorerna såg vi hyfsad prestanda på kompatibla spel. Du kan få några extra bilder genom att växla från dockat till handhållet läge. Äldre och mindre krävande spel fungerar bra, men du kan uppleva avmattningar i mer krävande spel.

Xenia

AYANEO Geek Xbox 360-emulator
AYANEO Geek Xbox 360-emulator med Vanquish

Xbox 360-emulatorn Xenia är i högsta grad ett pågående arbete men vi ser att några av spelen som ursprungligen kördes med 30FPS körs med full hastighet för det mesta. Prestanda och kompatibilitet kan förbättras med tiden, så detta är mer av ett test för att se hur det går.

Avslutande tankar

Vi avslutar vår AYANEO Geek-recension med våra tankar om den. Sammantaget är AYANEO Geek mycket imponerande! Jag har växlat mellan den och AYANEO 2 under de senaste dagarna och för att vara ärlig känner jag inte mycket av en skillnad när det gäller kvalitet eller känsla. Båda är mycket bekväma att spela på och kontrollerna är lika responsiva som varandra.

AYANEO Geek Performance

När det gäller prestanda är det inte heller här någon större skillnad. Jag kunde spela spelen med samma upplösning och grafikinställningar som AYANEO 2. Vissa riktmärken visar märkbara prestandaklyftor, men när det gäller faktiskt spelande är det knappt märkbart.

Jämförelse mellan AYANEO 2 och Geek Display

AYANEO Geek vs AYANEO 2 display
AYANEO Geek vs AYANEO 2 display

Det är svårt att visa på bild, men sida vid sida kan vi se att AYANEO 2:s skärm är något mer levande och ljusstarkare. Men det är inte så stor skillnad på att inte jämföra och att faktiskt spela. Det betyder inte att AYANEO Geeks skärm är dålig, den är på samma nivå som alla andra handdatorer där ute och är av helt bra kvalitet, det är bara det att AYANEO 2:s skärm verkar vara strax över. Vi har inte 800P-modellen att testa ännu så håll utkik efter en jämförelse när den är tillgänglig.

Ska du köpa AYANEO 2 eller AYANEO Geek?

Är AYANEO Geek värd att köpa jämfört med AYANEO 2? Du kan spara en ganska anständig summa pengar för vad som enligt min mening är en liten skillnad mellan de två. Andra viktiga förändringar är PCIe 3 SSD och fingeravtryckssensor, vibration och gyroskop med lägre funktioner. För mig är de inte så viktiga och gör återigen liten skillnad för mig och min totala upplevelse av att använda Geek. Av dessa skäl skulle jag definitivt överväga AYANEO Geek över 2 och spara lite pengar i processen!

Var kan man köpa AYANEO Geek?

Du kan läsa mer och köpa AYANEO Geek här. Ange rabattkoden AYANEOGEEK i kassan. Observera att koder inte gäller under reor eller kampanjer. Se vårt utbud av handhållna gaming-datorer här.

Det avslutar vår AYANEO Geek-recension, vi hoppas att du tyckte att den var användbar? Låt oss veta vilken av de två handdatorerna du skulle köpa och varför i kommentarerna. Vi är alltid intresserade av att höra våra läsares åsikter.

Bringer of videos, text and images! AKA the social media guy at DroiX. Massive retro gaming fan and collector, with a far too large collection of consoles and computers from 1970's to modern.